Explorator/ Problem z rozpoznaniem nosnika

..:: Od jakiegos czasu moj XP–k błednie rozpoznaje dodatkowy HDD Segate 20 Gb, wykrywa go jako stacja cd–rom. Mimo iz sam dysk działa poprawnie, to denerwuje fakt, iz zamiast ikony dysku widnieje ikona cd–romu. Probowalem w narzedzia admin./zarz.dyskami ale tam widnieje poprawnie jako dysk twardy. Czemu wiec explorator wykrywa go jako cd–rom..? ::..

Probowalem:
– wymienic tasme
– zmienic kanał IDE
– zmieniac zworki slave/master/cable select
– instalowac nowe drivery do plyty
– załadowałem nowy BIOS
– naprawa windows "r"
– chckdsk pod dos`em/Xp
– Low–format dysku
– i zabraklo mi pomysłow.....

Dodam, iz na innym komputerze nie ma tego problemu

Odpowiedzi: 6

..:: edycja rejestru pomogla, dzieki wielkie :::..
AdasB
Dodano
30.03.2005 21:29:49
Rozumiem ze tylko ikona jest od CD–ROMu ale reszta funkcji (np. we własciwosciach) zgadza sie z tymi, ktore sa przy zwykłych dyskach/partycjach ??
W takim razie moze przywoływany w takich sytuacjach TweakUI z MS Power Toys, albo zwykła zmiana ikony napedu poprzez edycje rejestru ??
Całą operacje opisałem w przyklejonym temacie w tym dziale.
Bobi
Dodano
30.03.2005 21:05:59
..::: A no jakze by inaczej.... :) Zrobilem to na samym poczatku, niestety nie pomoglo... dysk jak byl tak jest nadal widziany jako cd–rom.
AdasB
Dodano
30.03.2005 21:01:42
A probowałes tak banalnego moze sie wydawac rozwiazania jak odinstalowanie dysku w menadzerze urzadzen, resetu systemu i ponownego wykrycia dysku przez OS ??
Bobi
Dodano
30.03.2005 20:58:46
..::: Dysk nie zostal podzielony na partycje, czyli ma jedna 20 GB. Wczoraj zostal sprawdzony ponownie na innym koputerze i system wykrywa go poprawnie.. wiec to cos w moim Xp. ::...
AdasB
Dodano
30.03.2005 20:42:42
Ile partycji ma ten dodatkowy dysk twardy??
MetaVirus
Dodano
30.03.2005 18:32:21
AdasB
Dodano:
26.03.2005 16:59:48
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1