Expand.exe – automatyzacja procesu
Witam. Mam okolo 5000 tys. plikow w katalogu i386 z rozszerzeniami ex_ dl_ itp. Chce wszystkim zmienić nazwę uźywając polecenia expand.exe ale z tego co do tej pory wyczyałem, mozna to zrobić tylko pojedynczo w odniesieniu do jednego pliku. Czy znacie jakas mozliwosc zrobienia tego automatycznie dla calego katalogu ?
Edit:
Juź sobie poradziłem, temat moźna zamknąć.
Edit:
Juź sobie poradziłem, temat moźna zamknąć.
expand –r c:\i386\*.??_ c:\expand\i386\
Odpowiedzi: 6
Jasne, przygotowuje sobie własną płytę instalcyjną w nLite.
czy moźna w ten sposób moźna expand'ować plik explorer.ex_ na rozszerzenie CAB :?:
dzieki za wszystkie odpowiedzi, edytowalem pierwszy post i napisałem rozwiązanie. pomogło, pozdr.
Chcesz podmienic pliki systemowe czy wszystkim dac jednakową nazwę i wyexpandować?
Powinno sie dać, tworzysz bata i w konsoli(?) dajesz batch nazwa_pliku.bat, plik musi być w katalogu Windows.
W treści pliku wsadowego uźyć chyba moźna symbolu wieloznacznego – *.
Dla przykładu:
Powinno sie dać, tworzysz bata i w konsoli(?) dajesz batch nazwa_pliku.bat, plik musi być w katalogu Windows.
W treści pliku wsadowego uźyć chyba moźna symbolu wieloznacznego – *.
Dla przykładu:
expand X:\i386\*.ex_ Y:\Windows\nazwa_pliku.exe
expand X:\i386\*.dl_ Y:\Windows\system32\nazwa_pliku.dll
My nie znamy, ale Microsoft podaje takie
informacje
Tyle, źe problemem moze być dekompresja w rozdzieleniu na poszczególne lokalizacje.
PS. Polecenie expand nie słuźy do zmiany nazwy, a do wypakowania skompresowanych plikow.
informacje
Tyle, źe problemem moze być dekompresja w rozdzieleniu na poszczególne lokalizacje.
PS. Polecenie expand nie słuźy do zmiany nazwy, a do wypakowania skompresowanych plikow.
zaznaczasz wszystkie pliki które nzwy mają się zmienić.
potem naciskasz F2 i wpisujesz swoja nazwę
windows zrobi nazwe dla rezszty plików dodając odpowiednie cyferki np:
xyz – to twoja nazwa
2 plik xyz (1)
3 plik xyz (2)
4 plik xyz (3)
potem naciskasz F2 i wpisujesz swoja nazwę
windows zrobi nazwe dla rezszty plików dodając odpowiednie cyferki np:
xyz – to twoja nazwa
2 plik xyz (1)
3 plik xyz (2)
4 plik xyz (3)