Excel - skomplikowane działanie.Jak to zrobić?
Mam problem z działaniami w Excelu.
1.W jednej kolumnie mam " Wynagrodzenie w zł" i od tych liczb musze policzyć "Limit kredytu" - dla osób z wynagrodzeniem do 2100zł limit kredytu równu 5000zł, a dla osób zarabiających 2100zł i wiecej 12 000zł.
Nie mam pojecia jak sie do tego zabrać. Szukałem jakiejś funkcji ktura by mi tu pasowała ale nic nie znalazłem.
2 A w nastepnej kolumnie "Koszty przyznania kredytu z prowizją 7%- jeśli limit kredytu jest równy 5000zł to koszt przyznania wynosi 500zł =7%(od kosztu przyznania), jeśli limit kredytu wynosi 12 000zł to koszt przyznania wynosi 600zł + 7%.
Napiszcie prosze jakieś propozycje rozwiazania problemu.
Dzieki
Odpowiedzi: 1
gulczkwas1:
Witam Mam problem z działaniami w Excelu.
To raczej problem ze znajomością podstawowych funkcji w Excelu, a nie z działaniami.
1. W jednej kolumnie mam " Wynagrodzenie w zł" i od tych liczb musze policzyć "Limit kredytu" - dla osób z wynagrodzeniem do 2100zł limit kredytu równu 5000zł, a dla osób zarabiających 2100zł i wiecej 12 000zł.
Nie mam pojecia jak sie do tego zabrać. Szukałem jakiejś funkcji ktura by mi tu pasowała ale nic nie znalazłem.
Jedna z podstawowych funkcji w Excelu (!): JEŻELI (w wersji ang. IF).
Przykład (wynagrodzenie w kolumnie D, od wiersza 2, kolumna E z określeniem limitu kredytu):
JEŻELI(D2<2100;5000;12000)
2. A w nastepnej kolumnie "Koszty przyznania kredytu z prowizją 7%- jeśli limit kredytu jest równy 5000zł to koszt przyznania wynosi 500zł =7%(od kosztu przyznania), jeśli limit kredytu wynosi 12 000zł to koszt przyznania wynosi 600zł + 7%.
Kolumna F z kosztami kredytu: JEŻELI(E2=5000;500+(7%*E2);600+(7%*E2))
Ponieważ mamy do czynienia tylko z dwoma wariantami kosztów, to wystarczy w powyższym, dla drugiego wariantu (koszty 12000): "600+(7%*E2)".
Powyższe:
1) Zakładam, że miało tam być "koszt przyznania wynosi 500 zł + 7%" (literówka).
2) Nie bardzo rozumiem od czego ma być w końcu te 7%? Moje założenie, że jednak od limitu kredytu, ale na kredytach się nie znam, więc proszę o ewentualne poprawki.
P.S.: Nie lubię podawać gotowych rozwiązań przy podstawowych funkcjach, które każdy użytkownik Excela powinien znać, ale... ...dzisiaj mam dobry humor ;)
Witam<br>Dzieki za to co napisałaś, bardzo mi sie to przydało.<br><br>Rak...<br>