Excel: "przycięty/wycięty"? wykres

Mam taki problem, trzeba na wykresie przedstawić dane jednak są one bardzo rozpięte od 2 do prawie 4500 słowem na osi Y mam wartości od 0 do 5 tys. problem leży w tym że serie danych o wartościach np 2 są zupełnie nie widoczne - jedne słupki bardzo duże a drugich albo brak albo ledwo co od osi się odróżniają. Wiecie może jak "wyciąć/przyciąć" kawek wykresu tak żeby na osi Y były wartości np 0,2,4,6,8,10 - później tak jakby wycięty wykres i kolejne wartości to np 1000,2000,3000 -> widziałem kiedyś taki wykres, ale zupełnie nie wiem jak to zrobić

Odpowiedzi: 2

Dzięki... wykres w tej skali faktycznie już troszkę lepiej wygląda :) Znalazłem na grupie dyskusyjnej coś takiego o co mi chodziło... a mówiłeś że chętnie się nauczysz :D więc tu jest adres do artykułu http://peltiertech.com/Excel/Charts/BrokenYAxis.html -> problem taki że to dość długa zabawa (w porównaniu do czasu potrzebnego na stworzenie całego wykresu) no i oczywiście nie wprost bo jednak excel nie ma takiej funkcji w standardzie, trzeba kilku sztuczek.
mcstar
Dodano
19.12.2006 22:42:48

Hej!

Po pierwsze proponuję spróbować narysować wykres w skali logarytmicznej (PPM na osi Y->Formatuj->zakładka oś->skala logarytmiczna). Znacznie polepsza to wykreślanie zróżnicowanych danych bez komplikowania sprawy.

Jeżeli Ci to nie odpowiada, to spróbuj dodać drugą oś. W tym celu musiałbyś mieć dane podzielone na te o małych wartościach, i te duże (np. w dwóch różnych kolumnach). Wrzucasz oba zestawy na wykres, zaznaczasz jedną z linii wykresu, wciskasz ctrl+1 i w zakładce oś wybierasz opcję "oś pomocnicza".

Co do "wycinania/przycinania " o których pisałeś, to nie znam tej techniki, ale chętnie się jej nauczę ;)

Poziomek
Dodano
18.12.2006 21:26:41
mcstar
Dodano:
18.12.2006 03:13:20
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1