[Excel] Funkcje trygonometryczne

Witam!
W jaki sposób( i o ile to moźliwe) moge w Excelu narysować dowolną funkcje trygonometryczną(np. cosx^2 ).
pozdrawiam

Odpowiedzi: 6

1. Zamiast tego:
=COS(RADIANY(2*$A1))
piszesz to
=COS(RADIANY($A1))*COS(RADIANY($A1))
i przciagasz na komórki w dół jak poprzednio pisałam.

I teraz jęsli te punkty mają to być twoje wyniki bezpośrednio to mieszcasz je w kolumnie C

2 Wykres ma teraz 3 serie
=Arkusz3!$A$1:$C$19

3. Na wykresie klikasz myszką na ten 3–ci wykres z Twoimi wynikami (waźne by był on ostatnią czyli 3–cią serią). Punkty tej serii maja być podświetlone !

4. Z popupmenu wybierasz opcję Typ wykresu, naatępnie XY(punktowy) i podtyp np ten na górze same punkty. W ten sposób ten ostatni wykres ma same punkty jest inny jeśli o to Ci chodzi.
Natomiast jeśli chodzi Ci o np róźnicę Twojego wyniku w stosunku do wspomnianego cosx...itd... to wtedy wyniki umieszczasz w kolumnie D, a tę róźnicę w kolumnie C i dalej tak samo jak wyźej.

Nie wiem czy o to chodzi i czy dobrze wyjaśniłam
halinavb
Dodano
19.04.2005 01:18:43
Ok.
1.Więc chce miec wykres cosx^2
2. Na osi x maja byc wartosci kątów (0,15,30 itd)
Na osi y wartości liczbowe
3.Musze nanieść odpowiednie punkty na wyzej opisany układ, i owe punkty maja stanowić jakby odniesienie do funkcji cosx^2

mam nadzieje, ze teraz jest troche bardziej zrozumiale:)
Smash
Dodano
19.04.2005 00:49:01
1. Znaczy to było cos(x*x ) czy (cos x)*(cos x), lecz to nie jest waźne... tak tylko z ciekawości pytam...

2.Jeśli dobrze rozumiem chcesz mieć na wykresie wyźej wspomnianą funkcję, a Twoje wyniki to osobna jeszcze 1–dna kolumna ?

3. W jakiej postaci mają być te błędy na wykresie przedstawione ? Moźesz opisać bardziej dokładnie ?
halinavb
Dodano
19.04.2005 00:31:10
thx za info:)
Mam jednak taki problem...
Otoz moj wykres to tak na prawde zalezność kąta od natęźenia światła(a ze wyglada jak cosx^2 to inna sprawa:)
I wlasnie potrzebuje tak jakby miec juz gotowego cosx^2(jakby takie tło) i nanieść tylko opowiednie punkty błedu.

kurcze mam nadzieje, ze nie zamąciłem za bardzo
pozdrawiam
Smash
Dodano
18.04.2005 23:48:06
thx za info:)
Mam jednak taki problem...
Otoz moj wykres to tak na prawde zalezność kąta od natęźenia światła(a ze wyglada jak cosx^2 to inna sprawa:)
I wlasnie potrzebuje tak jakby miec juz gotowego cosx^2(jakby takie tło) i nanieść tylko opowiednie punkty błedu.

kurcze mam nadzieje, ze nie zamąciłem za bardzo
pozdrawiam
Smash
Dodano
18.04.2005 23:48:06
Musisz przygtować sobie tabelę X argumentów np w kolumnie A i wartości funkcji Y np w kolumnie B.
Jeśli kąt jest w podany w stopniach, naleźy skorzystać z funkcji RADIANY do przeliczenia, przykładowo w kolumnie B komórka B1:

=COS(RADIANY(2*$A1))

gdzie $A1 – kąt w stopniach.

formułę rozciąnąć w dół dla wszystkich wartości X.

Wstawić wykres (Menu/Wstaw/Wykres), ja w takim przypadku korzystam z wykresu XY(punktowy). Zazanczyć "Serie w kolumnach", jako zakres danych przykładowo wybrać

=Arkusz3!$A$1:$B$19

W zakładce "Serie" są osobno poakzane zakresy komórek X i Y. Moźna teź dodać opisy.

Sorry jeśli wyjaśnienia są zbyt szczegółowe... (albo odwrotnie ;))

Tutaj są róźne przykłady wykresów, moźe się przyda:

http://peltiertech.com/Excel/Charts/index.html
halinavb
Dodano
18.04.2005 11:12:49
Smash
Dodano:
18.04.2005 01:45:42
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1