ekran wyłącznie komputera w winxp z sp2

Kumpel ma MSI KTV4. Wymieniłem mu procka z athlona xp 1700+ na athlona 2600+ i oczywiście trzeba było przeinstalować system.
Po przeinstalowaniu sytemu bardzo długo czeka się na ekran wyłącznie komputera po wybraniu "wyłącz komputer" w menu start(nawet i pięc minut!!!).
Znaczy zaraz po uruchomieniu wszystko jest w porządku i działa szybko, dopiero jak komp popracuje z pół godziny wtedy to sie dzieje.

Wymieniliśmy wszystkie drivery (grafika, chipset, muzyka, nawet procesor!) na najnowsze dostępne. Pozmienialiśmy klucze Autoendtasks na "1" i Waittokillservices na "200" ale ekran dalej pojawia się dopiero po paru minutach. Ograniczyłem więc mu pamięć wirtualną do stałej wielkości 200 megsów (ma 750 mega fizycznego ramu). Czyszczenie pagefilu przy zamykaniu jest wyłączone. Sprawdziłem dyski twarde narzędziem systemowym, zdefragmentowałem i gówno. Zmniejszyłem miejsce na dysku dla przywracania systemu i dalej to samo.

Ogólnie komp działa szybko i stabilnie, i to jest jedyny problem, ale za to bardzo wkurzający.

Czy ktoś ma jakieś sugestie, albo wie co windows robi bezpośrednio po kliknięciu "wyłącz komputer" w menu start? Mnie się wyczerpały pomysły... czy flash biosu by pomógł??

HELP!!! 

Odpowiedzi: 2

Po pierwsze - z czystej ciekawości - dlaczego zmiana CPU powodowąła koniecznosć reinstalacji OS-u ?
Po drugie zaś - może czyszczenie swapa, moze nvidia driver helper ?
Po czwarte - czort wie czy to nie jakiś AV np. ma opcje sprawdzania przy wychodzeniu aktywną.
Rebe
Dodano
16.11.2006 08:37:51
Przyglądnąłeś się programom uruchomionym przed zamknięciem systemu?
Bobi
Dodano
14.11.2006 15:35:02
  • atomas 14.11.2006 23:50:37

<p>tak, nie znalazłem niczego szczególnego.</p><p>Jest zainstalowany darmowy antyvirus AVG, są komunikatory (gg, tlen, skype), ale to raczej nie to spowalnia. Porces bezczynności systemu zajmuje 92 procent. Czyli tylko 8 procent zasobów jest używane przez system i programy. Procek pracuje na FSB 166 a mógłby na 333, tylko że na większym system nie chce się uruchamiać już z poziomu BIOSu. Może to to?Płyta obsługuje max 270.</p><p>Pozdrawiam&nbsp;</p>

• Bobi 15.11.2006 20:38:39

Zajrzyj jeszcze do podglądu zdarzeń, może znajdziesz jakieś błędy pochodzące mniej więcej z czasu kiedy system był zamykany.<br>

atomas
Dodano:
14.11.2006 15:03:50
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1