Ekran logowania - problem

Mam problm z ekranem logowania windows xp. Mam w systemie jedno konto. Do niedawna po włączeniu komputera i po ukazaniu się ekranu logowania było juz widoczne pole na wpisanie hasła. Teraz samo (?!) się coś przestawiło i po pojawieniu się ekranu logowania muszę kliknąć na swoją nazwę urzytkownika i dopiero wpisać hasło. Jest to dla mnie bardzo uciążliwe. Jak to zmienić? Drugi problem jest też związany z ekranem logowania. Po pewnym czasie bezczynności (chyba 10min) system się blokuje, czyli wracam przed komputer a tu ekran logowania. W jaki sposób mozna to zmienić?

Odpowiedzi: 5

Co miesiąc AFAIK - zdaje się, że co tyle są publikowane poprawki Ale - sprawdzać mi sie nie chce :D
Żółty
Dodano
29.10.2008 15:05:59
A no to faktycznie - przepraszam. Po instalacji .NET Frameworka tworzy się nowe konto użytkownika -może to jest przyczyna ??
Żółty
Dodano
29.10.2008 13:23:44
Tak, [b]Razorek[/b] bezbłednie odgadł o co mi chodzi. Jeden znajomy powiedział mi ze to prawdopodobnie efekt instalacji którejś z aktualizacji automatycznych, ale przecież ja jak każdy normalny człowiek zaraz po instalacji systemu aktualizacje wyłączyłem. Ten problem pojawił sie prawdopodobnie po instalacji Turbo Delphi. Przed instalacja włąściwej aplikacji musiałem doinstalować cała masę syfu od Microsoftu (.net, sp1 dla .net, msxml, sp1 dla msxml ..... itd) i myślę że po instalacji jednego z tych wynalazków ekranowi logowania się coś stało.
Demonaz
Dodano
29.10.2008 13:14:38
  • Falek 29.10.2008 13:56:26

[quote=Demonaz]ale przecież ja jak każdy normalny człowiek zaraz po instalacji systemu aktualizacje wyłączyłem. [/quote] Raczej nie jest to normalne. Każdy normalny człowiek zaraz po instalacji w pełni aktualizuje swój system

• Demonaz 29.10.2008 14:55:23

Dzięki [b]Żółty[/b], rzeczywiście mam w systemie dodatkowe konto, nazywa się ASPNET. Wystarczy wywalić to konto z grupy users i po problemie. [quote=Falek][quote=Demonaz]ale przecież ja jak każdy normalny człowiek zaraz po instalacji systemu aktualizacje wyłączyłem. [/quote] Raczej nie jest to normalne. Każdy normalny człowiek zaraz po instalacji w pełni aktualizuje swój system[/quote] Powinienem dodać że wyłączam aktualizacje po instalacji [u]windowsa[/u]. Pozostałe (normalne) systemy mam aktualizowane oczywiście na bieżąco. Windowsa mam na laptopie i lubię korzystać z dobodziejstw hibernacji. Ostatni raz restartowałem system jakieś dwa miesiące temu. Gdybym miał włączone aktualizacje musiałbym to robić pewnie co drugi dzień albo częściej.

Nie do końca zrozumiałeś chyba problem kolegi z ad1. Nie chodzi mu o to żeby się sam logował (no bo po co wtedy hasło!?) tylko o to że pasek wpisywania hasła jest nieaktywny i musi klikać na nazwę użytkownika i dopiero wtedy wpisywać hasło. Osobiście zauważyłem że po reinstalce pole to jest od razu aktywne, a później (myślę że pod wpływem instalacji jakiegoś softu) wymaga kliknięcia na nazwę użytkownika. Co mogę poradzić to to aby uaktywniać pole hasła strzałkami góra/dół z klawiatury, bo sedna takiego zachowania systemu nie znam...
Razorek
Dodano
28.10.2008 23:21:25
Ad1 W przyklejonym FAQ jest o autologowaniu - zaglądnij. Ad2 We właściwościach ekranu odznacz 'Po wznowieniu wyświetl ekran powitalny" na zakładce z wygaszaczem.
Żółty
Dodano
28.10.2008 22:25:47
Demonaz
Dodano:
28.10.2008 10:42:50
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1