edycja uprawnień

Jak skonfigurować uprawnienia całej grupie 'uźytkownicy'? Chodzi mi o coś takiego:
jest sobie konto 'jasio' i chciałbym aby jasio mógł uruchamiać tylko gg.exe i ie.exe nic poza tym. Znalazłem taką opcję w gpedit.msc, źe moźna było zabronić uruchamiać wszystkie pliki wykonywalne i ustawić wyjątki. Niestety ustawienie to dotyczy wszystkich, nawet mnie, który ma konto z uprawnieniami administracyjnymi. Ustawianie dostępu do folderów w Program Files odpada, poniewaź jasio ściągnie jakiś program z neta na pulpit i juź ominie blokade. Tak samo chciałbym zablokować jasiowi dostęp do Dodaj lub usuń programy. Tutaj takźe jak blokuje poprzez gpedit.msc to wszystkich kont dotyczy, a ja chce tylko jasiowi zablokować.

Odpowiedzi: 9

dobra, ale co zrobić abym ja admin nie miał źadnych ograniczeń user 2 miał ich trochę a 3 miał ich więcej niź, np. 2??
2soba
Dodano
31.01.2005 15:13:18
klikni na narzędzia puźniej opcje folderów puźniej widok i zanjdz uźyj prostego szyfrowania plików(zalecane) jak to odklikniesz i zastosujesz będziesz minł zakładke zabezpieczenia
Barbie
Dodano
19.01.2005 11:32:09
Hie hie. Przypomniałem sobie o Opcje folderów>Widok>Uźyj prostego udostępniania plików.
Teraz wszystko działa jak chciałem. Dzięki wielkie!
P.S.
W GroupPolicy jest taki plik 'gpt' – trzeba w Zabezpieczenia dodać wszystkie konta które mają mieć ograniczenia, o których wspominałem. Oczywiście ustawić dla nich dostęp do pliku. (odczyt)
Troche się nakombinowałem ale było warto!
Pozdrawiam serdecznie.
BK
Dodano
19.01.2005 00:42:12
Nie ma u mnie tej zakładki. Są tylko Ogólne, Udostępnianie, Dostosowywanie. System plików mam NTFS oczywiście.
BK
Dodano
18.01.2005 22:36:41
1. Wszystkie powaźniejsze zmiany mające wpływ na funkcjonowanie systemu moźna tylko zrobić z konta admina lub kont naleźących do grupy administratorzy!!!!
2. u mnie jest taki widok i jest to widok domyślny,siedze na koncie XXXXX z grupy Administratorzy, nie ma tu kont innych poniewaź nie uźywam tej konsoli:
leon1313
Dodano
18.01.2005 22:23:34
Wszystko pięknie ale jest jeden problem...
nie mogę nic zmieniać w "Udostępnianie i zabezpieczenia" na dole okna jest "Wszystkie opcje na tej karcie są wyłączone, poniewaź tego folderu uźywa system operacyjny"
Co z tym fantem?
Wszystko co zmieniam w gpedit.msc mogę z mojego konta? Czy musze z admina?
BK
Dodano
18.01.2005 20:11:28
Szukaj dalej albo zrób tak:
1.uruchom: gpedit.msc
2.konfiguracja komputera/szablony administracyjne/ system/ zasady grupy/wyłącz odświeźanie.... i ustawiamy na włączone. (p.s.włączenie wyłączenia– only microsyf to mógł wymyśleć).Daje nam to, źe zasady gupy będą odświeźane tylko przy restarcie kompa.
3.Restart
4. Ustawiasz co potrzebujesz ale tylko w sekcji: "konfiguracja uźytkownika" i potomnych.
5.otwierasz katalog c:windowssystem32GroupPolicy\r 6. znajduje się tam katalog User –– to w nim zapisane są ustawienia z pkt 4
7. osobom i grupom, których mają nie objąć zasady ustawione w "konfiguracji uźytkownika" ,ustawiasz w zakładce zabezpieczenia ww katalogu "odmów–– odczyt" ( w tym sobie!!!!!!!!!!!)
8. po restarcie kompa zaczną obowiązywać zasady grupy tylko dla osób, które będą miały prawa do odczytu katalogu / user
9. wszelkie zmiany robisz tak: nadajesz sobie prawa do odczytu katalogu /user, odpalasz konsole gpedit.msc, wprowadzasz zmiany, ustawiasz prawa na odmów –– odczyt, restart
10. Jeśli zapomniesz odmówić sobie praw do odczytu przed restartem to... zajmij się kopaniem rowów.
11. co do pkt.2 krótkie info... w xp zasady grupy są odświeźane co jakiś interwał czasu. Wyłączasz to , aby cię nie objęły restrykcje zanim zdąźysz oddebrać sobie prawa do odczytu kat. /user
leon1313
Dodano
18.01.2005 17:51:33
Nie znalazłem rozwiązania mojego problemu w tym tekście.
BK
Dodano
18.01.2005 15:04:28
Poczytaj.

http://centrumxp.pl/windows/artykuly/asa_setting.php
JNJN
Dodano
18.01.2005 12:09:22
BK
Dodano:
18.01.2005 09:46:21
Komentarzy: