Dzwieki z komputera

Witam

Od paru dni mam dziwna sytuacje. Po wlaczeniu komputera po jakis dwudziestu minutach komputer wydaje z siebie dwa dzwieki. Wiem ze cos one oznaczaja ale nie moge nigdzie znalesc nic na ten temat
Jezeli ktos wie co oznaczaja dwa krotkie dzwieki nastepujace kolejna po sobie prosze o podpowiedz
Pozdrawiam Marcin

Odpowiedzi: 2

Po dwudziestu minutach to raczej nie BIOS generuje te dźwięki. Być moźe jakiś program uruchomiony automatycznie ze startem systemu coś sygnalizuje. Trudno mi tutaj podać, jaki to program. Moźe antyvir uaktualnił bazę wirusów, moźe co innego. Sprawdź autostart i tray.
quixx
Dodano
31.08.2005 21:42:21
Nie wiem jakiego producenta masz bios ale moze to cię naprowadzi:

Kody dźwiękowe BIOSu
Czasem moźe się zdarzyć, źe błąd wystąpi, zanim jeszcze będzie istniała moźliwość przekazania kodu o błędzie w sposób tekstowy. Wtedy BIOS informuje o zainstniałym błędzie podając pewne sygnały dźwiękowe. Są one zaleźne w wielu przypadkach od producenta BIOSu.

BIOS firmy AWARD – nie ma skomplikowanej gamy dźwięków. Informuje praktycznie tylko o błędach związanych z kartą graficzną lub pamięcią. I tak dźwięk:

1 krótki – wszystko w porządku.
1 długi – błąd pamięci
1 długi, 2 krótkie – błąd parzystości RAM
1 krótki 2 długie – błąd karty graficznej
ciągły – błąd pamięci RAM lub karty graficznej
Z kolei BIOS firmy AMI wydaje duźo bardziej skomplikowaną gamę dźwięków, a błąd zaleźy od ich liczby. Poszczególne liczby dźwięków to:

1 – dźwięk błąd odświeźania RAM
2 – błąd parzystości RAM
3 – błąd w pierwszych 64kB RAM
4 – błąd zegara systemowego
5 – błąd procesora
6 – błąd kontrolera klawiatury
7 – błąd trybu wirtualnego procesora
8 – błąd I/O pamięci karty graficznej
9 – błąd sumy kontrolnej BIOSu
10 – błąd pamięci CMOS
11 – błąd pamięci cache
ciągly dźwięk to błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej
Czasami dźwięki mogą niepotrzebnie zaniepokoić uźytkownika. Dzieje się tak szczególnie z kartami AGP, gdyź moźe wystąpić problem, który wynika z niedopasowania się styków w slocie. Przewaźnie wystarczy lekko ruszyć kartą by problem zniknął. Niestety jednak, większość dźwięków oznacza trwałe uszkodzenie płyty, pamięci lub procesora. Niekiedy pomaga popukanie w płytę i poprawienie kontaktów i styków procesora, pamięci itp. Ewentualnie moźna spróbować sprawdzić podejrzane elementy na innym komputerze lub inne na naszym i poobserwować zachowania w takich układach.

Żródlo textu: http://rainbow.mimuw.edu.pl/SO/Projekt03–04/temat3–g6/bios_user.html

h
cybull
Dodano
31.08.2005 16:40:18
kolador1
Dodano:
31.08.2005 16:29:08
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1