Dźwieki systemowe

Witam! Mam pewien problem. Otóż po formacie kompa i reinstalacji Windowsa XP HOME nie są odtwarzane dźwięki systemowe, a co za tym idzie, dźwiek w filmikach na YT i podobnych portalach, nie działają również dźwięki GG... Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.

Odpowiedzi: 9

Mam podobny problem. Nie mam dzwiekow systemowych, nie mam dzwiekow na youtubie. Ale za to muzyka w winampie, oraz Vplayerze jest OK. Akcje jakie znalazlem w sieci: Probowalem akcje z wpisami w rejestr... nie pomaga. Probowalem akcje z przywroceniem natywnych kodekow zaciaganymi z pliku mmdriver.inf i tu mam dziwny problem z : tu opis: http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=5525&st=0&p=27789&#entry27789. Dochodze do kroku zaczytania pliku C:\WINDOWS\System32\mmdriver.inf: Probujac zaczytac ten plik nie wyskakuje mi zadne pytanie o licencje czy brak podpsu cyfrowego to raz, a dwa po wcisnieciu OK lista kodekow jest pusta. Nie wiem o co chodzi, na zadnym forum z tym sie nie spotkalem. Wkladam plytke ze sterownikami do plyty glownej, odpalam setup.exe, a tam w zakladce sterowniki tez jest pusto;/ Zainstalowalem takze K-Lite Codek pack jakas wersje 5+, wyczytalem gdzies, ze mozna tam w Codek tweak tools fix'nac sound problem. Nietety w moim przypadku to pole jest wyszarzone z napisem: (no problem detected). Co moge jeszcze zrobic??
gburu
Dodano
08.10.2009 00:39:13
Wielkie dzięki za pomoc. Okazało się, że te stery na płytce które zawsze instalowałem były niekompatybilne z moim systemem (co i tak jest dziwne bo zawsze wszystko śmigało). Ściągnąłem nowe z internetu, zainstalowałem i wszystko grało jak należy. :)
Skeeze
Dodano
03.10.2009 22:23:57
Ehhhh - jak młodzież słyszy "kodeki" to od razu ma przed oczami klite i takie tam inne pierdoły .... tymczasem w przypadku AC97 - to właśnie kodeki są sterownikami (zagmatwane co?). Nie wdając się w dalsze dywagacje: jaki masz ten kodek (AC97 - to może być całe mnóstwo układów), i czy posiadasz instalkę z SP2 (a jeśli nie - to czy zaktualizowałeś system po instalacji).
Veers
Dodano
02.10.2009 22:05:05
Tak mam AC'97, ale żadnego pakietu kodeków nie instalowałem po formacie. Robiłem dwa formaty - za pierwszym zainstalowałem wszystko tak jak robiłem to zawsze, a za drugim nic nie ruszałem oprócz sterów (które pozostały takie same). Za każdym razem po formacie mam walnięte kodeki MS?
Skeeze
Dodano
02.10.2009 21:14:56
Stery to może i masz te same, kartę dźwiękową też - ale czegoś jednak w systemie brakuje - więc profilaktycznie po instalacji sterowników (tych co zawsze) powiedziałaś Windzie : a jednak nie - korzystaj ze sterowników wdm (dziwne). Ponieważ inne dźwięki się odtwarzają - to sobie strzelę odpowiedź: karta jest zintegrowanym kodekiem typu AC'97 i instalowałeś jakiś pakiet kodeków, dzięki czemu oryginalne kodeki MS są walnięte lub nie ma ich w ogóle. Albo jeszcze lepiej - karta dźwiękowa jest kodekiem HDA i tylko przed instalacją sterowników zapomniałeś zainstalować sterownik UAA. PS. i nie proś więcej o sarkazm - bo prośby mają do siebie to samo co życzenia: potrafią się spełnić.
Veers
Dodano
02.10.2009 05:23:19
Bardzo przepraszam. Zatem przejdźmy do konkretów. Zrobiło mi się tak po reinstalacji Windowsa XP HOME i formacie peceta, ze względu na bardzo złośliwego wirusa. Sprawdzałem stery, kodeki, głośniki, domyślne urządzenia w Panelu sterowania, zainstalowałem Adobe flash player'a, sprawdziłem, czy dźwięk WAV nie jest wyciszony dodawałem nawet różne wpisy do rejestru, takie jak ten: [code]Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32] "midimapper"="midimap.dll" "wavemapper"="msacm32.drv" "aux"="wdmaud.drv" "wdmaud.drv"="wdmaud.drv" "wave"="wdmaud.drv" "mixer"="wdmaud.drv" "midi"="wdmaud.drv" [/code] Używam WMP 9. Przy odtwarzaniu własnej muzyki nie mam problemów. Dodam jeszcze, że używam Mozilli Firefox. [quote]Czy są jakiekolwiek dźwięki (winamp itp.) czy totalna cisza? Jest opcja że zainstalowałeś niekompatybilne sterowniki. Pamiętaj najnowsze nie zawsze muszą być kompatybilne. Odwiedź stronę producenta płyty głównej/karty dźwiękowej. Dodatkowo sprawdź czy jest prawidłowo wykrywane domyślne urządzenie do dźwięku i czy nie jest wyciszone. [/quote] Stery mam te same co sprzed 2 lat (zawsze działały, a wtenczas nie zmieniałem karty dźwiękowej ani głosników).
Skeeze
Dodano
01.10.2009 23:44:52
Czy są jakiekolwiek dźwięki (winamp itp.) czy totalna cisza? Jest opcja że zainstalowałeś niekompatybilne sterowniki. Pamiętaj najnowsze nie zawsze muszą być kompatybilne. Odwiedź stronę producenta płyty głównej/karty dźwiękowej. Dodatkowo sprawdź czy jest prawidłowo wykrywane domyślne urządzenie do dźwięku i czy nie jest wyciszone.
Razorek
Dodano
01.10.2009 22:37:39
Okay... Daruj sobie sarkazm. Już na starcie mogę ci powiedzieć, że nie jestem lamą, która nie zainstalowałaby sterów do karty dźwiękowej... Na początku myślałem, że wina leży po stronie rejestru, ale chyba lekko się przejechałem bo nawet dodawanie plików .reg z neta nic nie dało. P.S. Wyczyściłem już rejestr.
Skeeze
Dodano
01.10.2009 22:24:09
  • XanTyp 01.10.2009 23:20:51

[quote=Skeeze]Okay... Daruj sobie sarkazm. [/quote]A ja sobie nie daruję, bo nasza forumowa wróżka akurat ma wychodne i wróci pewnie nigdy i jak się nie przyłożysz do treści postów przez rzetelne przedstawianie problemu, to choć byś był alfą i romeą to będzie ci się sugerować rozwiązania - takie właśnie jak dla lamerów.

Wszelka pomoc jest dostępna pod numerem 112 - ale tobie są potrzebne sterowniki do karty dźwiękowej.
Veers
Dodano
01.10.2009 22:05:25
Skeeze
Dodano:
01.10.2009 18:31:41
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1