dzwięk przestrzenny ( 5 – cio kanałowy) – problem
Witam mam pytanko:
posiadam głosniki Creative inspire 5.1 i niewiem jak najlepiej uzyskać dzwięk kina domowego ( dzwięk przestrzenny) czy są jakies programy ulepszające taki dzwięk i jak moge ten dzwięk uzyskać ???
posiadam głosniki Creative inspire 5.1 i niewiem jak najlepiej uzyskać dzwięk kina domowego ( dzwięk przestrzenny) czy są jakies programy ulepszające taki dzwięk i jak moge ten dzwięk uzyskać ???
Odpowiedzi: 2
W nawiązaniu do kina domowego – najlepiej mieć film na płycie DVD lub skompresowany ale z dźwiękiem w formacie AC3 (zajmuje wtedy przewaźnie 2CD, ale jakość dźwięku nieporównywalnie lepsza, a i obrazu przy okazji teź), wtedy mając zainstalowany filtr AC3 moźna dopiero docenić zalety dźwięku przestrzennego. Mając film skompresowany na 1CD, przewaźnie jest dźwięk mp3/stereo więc efektu takiego juź nie uzyskasz.
Jeśli chciałbyś słuchać muzy z wykorzystaniem wszystkich głośników, to musisz wybrać odpowiedni odtwarzacz obsługujący 5.1, bo np. do WinAmp'a potrzeba wtyczki aby obsługiwał wszystkie głośniki.
W grach wystarczy przewaźnie włączyć w opcjach dźwięku EAX lub inne opcje odpowiadające za obsługę dźwięku przestrzennego i powinno działać bez problemu.
Jeśli chciałbyś słuchać muzy z wykorzystaniem wszystkich głośników, to musisz wybrać odpowiedni odtwarzacz obsługujący 5.1, bo np. do WinAmp'a potrzeba wtyczki aby obsługiwał wszystkie głośniki.
W grach wystarczy przewaźnie włączyć w opcjach dźwięku EAX lub inne opcje odpowiadające za obsługę dźwięku przestrzennego i powinno działać bez problemu.
Po co zaraz programy systemowe ustawienie dzwięku daje wiele moźliwośći
:arrow: panel sterowania
:arrow: dźwięki urządzenia audio
:arrow: zakłądka głośność
:arrow: ustawinia głośników zaawansowane
:arrow: souround 5.1
Niesamowity efekt przestrzennego dźwięku powaźnie ja mam troszeczke inne głośniczki technicsa ale międzu ustawieniem standartowym a surround 5,1 kosmiczna róźnica
:arrow: panel sterowania
:arrow: dźwięki urządzenia audio
:arrow: zakłądka głośność
:arrow: ustawinia głośników zaawansowane
:arrow: souround 5.1
Niesamowity efekt przestrzennego dźwięku powaźnie ja mam troszeczke inne głośniczki technicsa ale międzu ustawieniem standartowym a surround 5,1 kosmiczna róźnica
Strona 1 / 1