Dźwięk 5.1 w systemie Windows - dźwięki systemowe.

Witam!

Proszę o rady jak wymusić dźwięk na 6 głośników w systemie windows XP. Wszystkie programy mm jak Power DvD, VPlayer, Media Player, nawet WinAmp chodzą jak trzeba i uzyskuję dźwięk 5.1 - albo prawdziwy - albo wymuszony (w przypadku WinAmp, który nawet zwykłe wavy odtworzy w 6 głośnikach, mimo, że nie mają one nic wspólnego z systemem 5.1).

Denerwuje mnie bardzo, że zwykłe dźwięki systemowe windowsa (jak klikanie, opróżnianie kosza, dźwięki GG i innych aplikacji) odtwarzane są tylko w dwóch przednich głośnikach. Zależy mi na tym, aby uzyskać efet 5.1 (quasi 5.1) - czyli żeby dźwięk nie kodowany w 5.1 słyszalny był we wszystkich głośnikach.

Ponieważ jest to możliwe w większości aplikacji (nawet sławetny WinAmp radzi sobie z wymuszaniem 5.1), to sądzę, że istnieje możliwość puszczenia dźwięków systemowych również na 6 głośników.

Niestety przeszukałem bardzo dużo forów, google itd. i nie znalazłem nic, co pomogłoby mi ustawić jakoś windowsa - może trzeba dodać jakąś łatę, plugin lub coś w tym stylu, żeby karta "myślała", że wszystkie dźwięki mają iść przez wszystkie kanały. Nawet przecież zwykły dźwięk mono idzie przez 5.1 jeśli odtwarzamy go aplikacją która to 5.1 wymusi.

Proszę o sugestie i relacje z własnych oświadczeń. Nie wierzę, że jestem jedyny, którego denerwuje fakt odtwarzania dźwięków systemowych jedynie przez przednie głośniki - przecież milej byłoby, gdyby zwykłe kliknięcie myszką słychać było w 6 głośnikach Razz.

Serdecznie dziękuję za porady Wink
stahosky@interia.pl

Stahosky

Dodam, że głośniki mam zwykłe - różne - dźwięk na wyjściach karty jest w programach multimedialnych, natomiast nie ma go w samym windowsie - tu jest tylko w dwóch głośnikach.

Karta to 8-kanałowa zintegrowana na płycie Gigabyte GA8IPE 1000G - czyli jest to AC 97 Audio 8 channel. Sterowniki niby są OK - tzn. aktualne i poprawnie dziąłają we wszystkich aplikacjach oraz w testach - być może faktycznie nie współgrają w samej windzie z dźwiękami systemowymi.

W Panelu Sterowania mam - Audio - Zaawansowane - mam ustawione na 5.1 - takoż dekoder AC3 jest tak ustawiony. Po restarcie komputera - przy właściwych ustawieniach - też jest cisza w pozostałych głośnikach (oprócz dwóch przednich).

Pokombinuję ze zmianą sterowników - może o to chodzi - jak w CMedia Wink.

Jeśli coś się komuś nasunie - z góry dzięki za sugestie Smile.

Pozdrawiam
Stahosky

Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty - pobrane ze strony producenta Gigabyte. Zmieniło się tylko to, że w opcjach sterowania głośności dodane zostały potencjometry od głośników przednich, tylnych, bocznych, subwoofera oraz centralnego.

Testy wypadają poprawnie, muzyka 5.1 poprawnie, PowerDvD - poprawnie, VPlayer - poprawnie.

Nadal dźwięki systemowe windows słychać jedynie w przednich głośnikach. Nadal brak dźwięków windows w pozostałych głośnikach! Sad

Niestety aktualizacja sterowników oprócz dodatkowych "bajerów" sterowania nic nie dała. Sad

Problem nadal czeka na rozwiązanie...
(a ja nie mam już pomysłów). PISZCIE Wink

Stahosky

Odpowiedzi: 0

Stahosky
Dodano:
15.07.2006 20:13:16
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0