dzwiek 5.1 i SBAudigy

Czesc!
Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem w/w karty
i glosnikow 5.1 Tracer Magnum 2.
Nie wiem tylko dlaczego kiedy slucham mp3,audio czy ogladam filmy divx mam dzwiek tylko z 4 glosnikow ( subwofer i centralny nie graja). Moj kolega ma SBLive,glosniki Creativa i u niego graja wszystkie. Ja zeby miec dzwiek z wszystkich glosnikow musze zmienic z tylu subwoofera ustawienia kabli na stereo i wtedy jest to sztucznie rozbijane do 5.1.
Jest to troche meczace bo jezeli chcialbym obejrzec film DVD a przed chwila sluchalem np mp3 to musze schylac sie pod biurko i zmienic wyjcie w subie na 5.1. Czy da sie jakos temu zaradzic?Moze mam cos zle skonfigurowane?
Plizz pomozcie niedoswiadczonemu osiolkowi :?
Bede bardzo wdzieczny :D

P.S
Aha mam jeczcze jedno pytanie . Jak jest z filmami divx w formacie AC3 czy powiniem miec dzwiek 5.1?
(u mnie niestety tak jak juz wyzej napisalem graja tylko 4 glosniki)

Odpowiedzi: 4

jesli masz ta karte to masz na pasku zadan po prawej ikonke i tam masz ustawienia jesli problem dalej sie powtarza to oddaj karte albo glosniki na gwarancje
MUSTAPHA
Dodano
02.10.2003 22:16:10
Moźe to głupie ale czy ustawiłeś w"
Panel Sterowania/Dźwięki i urządzenia audio/Głośność – Ustawienia głośników – Zaawansowane/Głośniki/Głośniki systemu Surround Sound 5.1
:?:
e–walker
Dodano
28.09.2003 05:57:56
Czesc.
Dzieki za odpowiedz.
Co do tych mp3 to znalazlem w Playercenter opcje o skrocie CMMS. W helpie napisali ze jezeli mam dzwiek stereo to wlaczajac to powinienem uzyskac dzwiek 5.1.
Owszem centralny sie odzywa ale subwoofer milczy i to jest do kitu bo ja lubie basy :D a tu nic cisza.
Czy tak byc powinno?
Sprawdzalem u kolegi on ma to wylaczone wic jak to jest? Obojetnie czy slucha mp3 czy oglada DVD zawsze ma 5.1 i nic z kablami kombinowac nie musi.
A co do tych ustawien w AC Filter to musze dopiero sprawdzic ale teraz jestem na wyjezdzie wiec nie mam mozliwosci.
Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly co z tym fantem zrobic?
Pozdrawiam Topik.
topik
Dodano
26.09.2003 13:18:00
Że centralny w pewnych sytuacjach nie gra – to normalka, ale źeby subwoofer :?:
Z centralnego popłynie dźwięk, kiedy format, w jakim został zapisany będzie na to pozwalał. Kiedy słuchasz MP3 centralny milczy – chyba, źe sztucznie go rozprzestrzenisz równieź na centalny.

Oglądając film z dźwiękiem w formacie AC3 powinienneś mieć dźwięk we wszystkich głośnikach – po zainstalowaniu AC3Filter i po ustawieniu w opcjach dźwięku 5–kanałowego.
e–walker
Dodano
26.09.2003 01:55:40
topik
Dodano:
26.09.2003 01:35:04
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1