dziwny uklad partycji po ponownej instalacji win xp prof

witam. mam pewien problem. mam dysk maxtor 120gb sata i mialem zainstalowany win xp prof sp1. dysk byl podzielony na 2 partycje (obydwie ntfs). wczoraj instalowalem na nowo windowsa. usunalem partycje c, zalozylem na nowo i sformatowalem szybkim na ntfs. wszystko sie zainstalowalo ok. dziwi mnie tylko oznaczenie i uklad dyskow w "zarzadzaniu dyskami" mianowicie: c: zdrowy(rozruch) jako dysk logiczny + partycja rozszerzona, dysk d: zdrowy(system) jako partycja podstawowa. uruchamiajac ponownie instalatora win xp wykrywa on zainstalowany system pod d: natomiast c: nie widac!!! pod windowsem sytem jest na dysku c: – prosze o pomoc!!!

Odpowiedzi: 8

obraz zawiera wszystkie ustawienia, więc jest duźe prawdopodobieństwo źe ustawienia partycji teź. Ale jeźeli je sformatujesz to moźe pokazywac ze jest inaczej a w rzeczywistości będzie dobrze. Hmm, nigdy tego nie robilem. Tak mi się tylko wydaje. Zrób format calego dysku i po sprawie. Wiesz z tym tez da sie zyc w zasadzie
Ja nie narzekam....
chemik_
Dodano
18.02.2005 23:08:48
a co z imagem dysku systemowego, mozna po usunieciu i sformatowaniu wszystkich partycji odtworzyc system? czy jak odtworze to znow bede mial "dziwaczne" partycje?
chico
Dodano
18.02.2005 22:52:33
no w zasadzie przy nastepnym formacie zrobie format calego dysku. Zgraj dane na pozyczony dysk i najlepiej sformauj cały. Wtedy 0 kłopotów i obaw z utratą danych podczas przerabiania partycji, przeciez zawsze moźe zabraknąć prądu.... Pozdrawiam
chemik_
Dodano
18.02.2005 22:49:52
zrobilbym wszystko na nowo tylko nie chce utracic danych na dysku d:
chico
Dodano
18.02.2005 22:45:23
chico:
...sytuacja bedzie taka sama?

To by trzeba sprawdzić, przypuszczam ze jesli samo formatowanie sprawy nie załatwi to zdjecie i załozenie partycji na pewno
Bobi
Dodano
18.02.2005 22:42:37
dzieki za rade, ale jestem pewien na 100% ze system jest na dysku c: choc dziwi mnie fakt ze przy instalatorze win xp rozpoznaje ze system jest na d:, zgodze sie z kolega ze system chodzi jak zloto (az dziwne). jeszcze jedno, zrobilem image dysku za pomoca trueimage 8.0, czy jesli sformatuje dyski (c,d) i bede chcial odtworzyc system z obrazu, sytuacja bedzie taka sama?
chico
Dodano
18.02.2005 22:40:27
Ten sam problem miałem. Ale system chodzi jak złoto i nic nie wysiada od pół roku. Więc tego nie ruszam.
chemik_
Dodano
18.02.2005 19:03:33
Jak Ty instalowałeś tego Windowsa :?: .
Najprawdopodobniej masz na dysku "D" system a na "C" rozruch (MBR).
System załadowałeś źle, chodzi bo chodzi.
Teraz tak najlepiej jest zrobić sobie partycję systemową gdzieś ok 8 Gb. A jeśli chcesz miec tak jak teraz podzielony na dwie to proponuję.
Usunąć partycję NTFS (bo inaczej jej nie sformatujesz, no chyba źe jako dysk podźędny) utwoźyć partycję i uczyńić ją Aktywną.
Załadować Windowsa na partycji C, w czaśie instalacji sformatować partycję na NTFS (oczywiśćie jak kchcesz). (Ja bym proponował).
Po instalce, usuń system operacyjny z "D".
Malutka uwaga: Partycja "C" ma być partycją [b]Pdostawową[b].
Tomasz16
Dodano
18.02.2005 18:53:48
chico
Dodano:
18.02.2005 14:13:06
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1