Dziwny problem ze stabilnością.
Witam. Mam następujący problem. Otóż od dłuższego czasu przy niektórych aplikacjach (np. Neverwinter Nights 2) komputer po dość krótkim działaniu zawiesza się, następnie po resecie problem się powtórzył tuż po zalogowaniu, po następnym resecie wszystko zadziałało aczkolwiek wolałbym ten problem wyeliminować. Kompletnie nie wiem gdzie szukać, wiem natomiast, że wyżej wymieniona gra działała bez problemu po gruntownym porządku na dysku (defragmentacja, oczyszczenie rejestru etc.). A więc moje pytanie jest następujące - czy jest to problem sprzętowy czy może to system nawala (chętnie rozwiązałbym to formatem i przeinstalowaniem, ale sterowników do saty zainstalować nie umiem) i co mogę z tym zrobić. Dodam jeszcze, że przez kilka miesięcy problemu nie było, dopiero po jakimś czasie się pojawił. Z góry dziękuję za pomoc.
Odpowiedzi: 1
To może posprzątaj w systemie, przeprowadź testy komponentów sprzetowych, zajrzyj do logów systemowych i - przy okazji - skorzystaj z informacji o wymuszaniu BSOD-a oraz używaniu debugera ( temat przyklejony w tym dziale ze słowem debuger w tytule )?
Sterowniki do S-ATA mozna zintegrować z instalką - użycie nLite się kłania - lub przegrać je z CD na dyskietkę i podać gdy instalator o F6 poprosi.
PS.
Gdybyś był niezadowolony z braku konkretnej odpowiedzi to ....... wiem, że masz kontroler S-ATA i podejrzewam, że używasz jakiejś - mniej lub bardziej aktualnej - wersji Windowsa XP, a to nie są nawet minimalne informacje wymagane przy opisie problemów.
Strona 1 / 1