Dziwny problem ze sprzętem, WinXP staje ....

mam dziwny problem ...
otóź dziś podczas nagrywania płytki komputer stanął ... zupełnie zero reakcji .. no to ja wciskam reset ... rusza ponownie ... logowanie .... i staje ... reset .... rusza ... itede itede

więc czasami komputer się zawiesza juź podczas logowania a czasami juź po .... cieźko mi określić tym razem (czytaj niźej) ...

kiedyś miałem identyczny problem i wtedy się zawieszało mniej więcej zawsze po określonym czasie niewaźne czy zdąźyłem sie zalogować czy nie

momentowi w którym komputer przestaje reagować towarzyszy dźwięk rozruchu dysku (mimo, źe juź był uruchomiony,w tym momencie słychać znowu taki dźwięk ale wszystko staje)

no ale co dziwniejsze, jeśli odłączę nagrywarkę lub drugi dysk twardy (mam dwa), to komputer się uruchamia (oba sprzęty są na osobnej taśmie)

temperatura dysków (i całego systemu) jest w normie, tak jak i wszystkie napięcia

po pewnym czasie i pracy bez dysku lub nagrywarki ... i po ponownym uruchomieniu komputera wszystko wraca do normy (ciekaw jest tylko na jak długo i czy mi się coś nie walnie na dysku lub w nagrywarce)

ma ktoś jakieś pomysły ?
ps. zero wirusów itede

Odpowiedzi: 3

moje dyski to Seagate Barracuda i Maxtor
co do napięć są w porządku, sprawdzałem w MotherBoard Monitor,
narazie działa wszystko, a zasilacz i tak miałem niedługo kupić nowy :wink:
dzięki wam
SHADOW–XIII
Dodano
16.08.2004 10:26:58
Ja tak miałem przy okazji występowania BadBlock'ów na dysku, spawdź to programem testującym dyski np. ze strony producenta twojego dysku. Kwestie braków mocy (W) bym jednak brał pod uwage.
spiderko
Dodano
15.08.2004 23:57:12
jesli ten dysk twary to samsung hehee to problem znany

na pewno sytuacja wraca do normy po calkowitym wylaczeniu komputera.... kazdorazowo reset niewystarcza bo bedziesz slyszal zawsze uderzenia dysku... zwiazane to jest (u mnie) z dwoma problemami ...
1– zasilanie.. zamien wtyczki lub przemierz sprawnosc Kabelkow w zasilaczu oraz przelicz czy zasilacz jest w stanie obsluzyc Ci tyle urzadzen na reaz jakie masz w kompie (ta opcja jesli pkt 2 nie zadziala)
2– Jesli przetaktowales magistrale... zmien ja natychmiast na standartowa.... dyski samsunga z tego co sam mialem okazje zobaczyc zle znosza przetaktowania magistrali....
TzaR
Dodano
15.08.2004 23:26:00
SHADOW–XIII
Dodano:
15.08.2004 23:17:47
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1