Dziwny problem z ukrytym kontem administratora
Sprawa jest następująca:
Mam komputer z XP Professional ze swoim kontem bez praw administratora, jest jeszcze na nim drugie konto z prawami admina, do którego nie znam hasła.
Gdy muszę coś zainstalować, wykorzystuję więc wbudowane konto Administrator, do którego nie było hasła, więc sobie ustawiłem swoje i je ukryłem (w rejestrze w Special Accounts wpisałem 0). Konta nie widać więc na panelu logowania, a loguję się poprzez 2x ctrl alt del.
Ostatnio chciałem, żeby to konto było widoczne na panelu logowania, ustawiłem więc w rejestrze 1, ale konto nie pojawiło się.
Druga sprawa: nie mogę zalogować się na to konto w normalnym trybie (jest komunikat, że konto zostało wyłączone), działa to tylko w trybie awaryjnym. Do tej pory mi wystarczało, ale chciałem uruchomić program, która działa tylko z prawami admina no i ZONK. Wiem, że mogę założyć nowe konto z prawami admina, ale obawiam się, że nie będę mógł go potem usunąć, ponieważ teraz jak wchodzę Administratorem w Konta użytkowników, nie mam opcji Usuń Konto.
I kolejna sprawa: na liście użytkowników nie ma mojego konta (tego bez praw admina), ale nie ma też widocznego konta Administrator, więc nie mogę mu nawet zmienić hasła, gdybym chciał.
Ostatnia sprawa,: w trybie awaryjnym z obsługą sieci Administrator nie łączy się z siecią, mimo że interfejs sieciowy LAN jest niby włączony.
Już nie rozumiem o co tu chodzi. Czy ktoś coś zablokował z poziomu tego drugiego konta admina?
Wydaje mi się, że jakiś czas temu to wszystko ładnie działało, to znaczy mogłem się logować Administratorem w normalnym trybie itd., ale potem komputer był przez jakiś czas w rękach administratora i od tej pory chyba tak się porobiło.
Odpowiedzi: 2
Ponieważ z tego co piszesz wynika jasno że to NIE JEST TWÓJ komputer, oraz że Administrator w dość łagodny sposób próbuje przywołać cię do porządku, wynika jasno to co napisałem, a czego zrozumieć nie jesteś widać w stanie, napiszę jaśniej cytując ci coś nad czym powinieneś się głęboko zastanowić:
[quote]Pytanie: Jak mogę zhackować roota/wykolidować opów/czytać cudze maile?
Odpowiedź: Jesteś niską formą życia, skoro chcesz takich rzeczy. Objawem ciężkiej głupoty jest proszenie nas o pomoc w takich sprawach. [/quote]
A odpowiedź na pytanie dlaczego temat zamykam - znajdziesz w regulaminie forum.
[quote=yaval]..... ale potem komputer był przez jakiś czas w rękach administratora i od tej pory chyba tak się porobiło.[/quote]
Więc ? Odpowiedź nasuwa się sama: problem należy zgłosić do Administratora.
-
[quote=Veers][quote=yaval]..... ale potem komputer był przez jakiś czas w rękach administratora i od tej pory chyba tak się porobiło.[/quote] Więc ? Odpowiedź nasuwa się sama: problem należy zgłosić do Administratora.[/quote] Jak nie masz nic do powiedzenia, to nie pisz nic.
Strona 1 / 1