Dziwny problem z SB Live 5.1
witam wszytkich mam karte dzwiekowa sounblaster live 5.1 z wyjsciem cyfrowym podlaczona jest do amplitunera za pomoca kabla cyfrowego w tryb cyfrowy ustawiona jest karta jak i wzmacniacz a jest to amplituner kina domowego Panasonic SA–HE100 niestety problem w tym ze mam glosnosc ustawiona na 40% (wave/direct sound) play control volume jest na 100% gdy podkrece wave powyzej 40% z glosnikow nienajlepszej jakosci (brak kasy na odpowiedni zestawik :D ) zaczynaja charczec a po chwili wzmnacniacz wylacza sie i na wyswietlaczu pojawia sie napis "overload" dzieje sie to zarowno w trybie cyfrowym ja i analogowym czy ktos sie spotkal z takim czyms co moze byc tego przyczyna na porzednim amplitunerze marantza z 77 roku :) bylo wszytko oki ??? a i druga sprawa przy odtwarzaniu zrodel z kompa nagranych w ac3 (dzwiek przestrzenny) wedlug instrukcji obslugi amplitunera w trybie cyfrowym powinien wskazac mi ilosc kanalow zawartych w sciezce dzwiekowej niestety pokazuje mi 2 kanaly przednie a mimo to dziwek jest wyraznie rozdzielony na 5+1 kanalow czemu tak sie dzieje prosze o jakies wyjasnienia a najlepiej pomoc
p.s stery dobieralem rozne bez efektu
dzieki pozdrawiam
p.s stery dobieralem rozne bez efektu
dzieki pozdrawiam
Odpowiedzi: 2
Wyjście cyfrowe Sb Live 5.1 nie jest w pełni zgodne z obsługą wejśc cyfrowych w amplitunerach domowych.
Czasami udaje się osiągnąć prologic czasem tylko stereo.
Nowe kodeki czasem pomagają ale nie zawsze.
Co do charczenia i wyłanczania.
Przesterowujesz wzmacniacz zbyt silnym sygnałem wejściowym i z tąd ten efekt.
Widać Marantz z 77 r okazuje się lepszy od nowego Panasonica :D .
Ale wiadomo co firma to firma :wink: .
Czasami udaje się osiągnąć prologic czasem tylko stereo.
Nowe kodeki czasem pomagają ale nie zawsze.
Co do charczenia i wyłanczania.
Przesterowujesz wzmacniacz zbyt silnym sygnałem wejściowym i z tąd ten efekt.
Widać Marantz z 77 r okazuje się lepszy od nowego Panasonica :D .
Ale wiadomo co firma to firma :wink: .
sam miałem nie mało problemów z poprawnym skonfigurowaniem tej karty. Właśnie dźwięk 5.1 był problemem. Fakt dźwięk rozdzielało na kanały al e nie był to przestrzeny ale tylko kwadro. Ostatecznie efekt właściwy uzyskałem instalując najnowsze kodeki intervideo AC3 (moźna poszukać w sieci, są, albo zainstalować InterVideo DVD wersja Platinum (koniecznie ta wersja) i w ustawieniach dźwięku Interwideo zaznaczyć wyjście cyfrowe (SPDIF) i to samo ( w zaleźności od sposobu łączenia) w mamagerze SB (panel sterujący). To poskutkowało. W razie probleów z zanikiem dźwięku naleźy ustawić na ZERO wszystkie envoirments tj. źadnych efektów.
Strona 1 / 1