Dziwny problem z laptopem i WinXP

Wlasnie nabylem nowego laptopa Aristo Smart 210, posiada on zainstalowanego Linuxa Fedore – tylko. Linux ten dziala...ale to i tak bez znaczenia bo próbuje zainstalowac WinXP....ustawiam sekwencje botowania i odpalam plytke windy. Płytka sie uruchamia, wyskakuje napis "sprawdzanie konfiguracji sprzetu" i ekran robi sie ciemny....nie ma zadnego postępu w instalacji....czekam i czekam i nic.... nie wiem co mam robic. Czy to ma jakis związek z tym ze na HDD jest linuksowy system plikow? no ale przeciez instalator windy i tak moze sformatowac dysk.
Pomocy.

Odpowiedzi: 5

Witam! Miałem identyczny problem i poradziłem sobie bez linuxa ;). Najpierw wyczyściłem obszar rozruchowy poleceniem fdisk /mbr odpalonym z bootowalnej płytki win98. Potem odpalilem fdiska – usunalem wszystkie partycje spoza DOS i utworzylem podstawową partycje DOS oraz rozszerzoną z 1 dyskiem logicznym. Uruchomilem ponownie kompa z plyty win98 i sformatowałem utworzone partycje. Na koniec jeszcze raz dla pewności wyczyściłem mbr... Po tych zabiegach instalka winXP ruszyła :)
Pozdrawiam
Hammlet
Dodano
27.03.2006 13:47:58
Jest udalo się. Jednak zdobylem linuxa i fdiskiem...dokladnie "cfdisk"..usunalem partycje linuxa zrobilem fat32....ale XP dalej nie ruszal..wiec odpalilem intstalatora win98...tam sformatowalem twardziela....ale instalator win98 nie chcial dzialas dalej...dopiero potem wlozylem ponownie winxp i teraz poszło.......magia......myslalem ze to bedzie ławiejsze.
bocian_mn
Dodano
17.02.2006 12:26:43
Nie mam plytki z linuxa. jak inaczej moge usunąc partycje linuxa. probowalem uruchmic tez instalator win98....uruchamia sie ale nie potrafi sformatowac.....dochodzi do 99% i pisze ze blad.......mimo ze doszlo do 99% Linux dalej jest na dysku.
Czym moge sformatowac dysk....dodam ze nie mam stacji dyskietek, wiec musze to uruchomic albo z linuxa(a nie wiem jak :) i co) albo z jakiejs plytki botowlanej....albo gdy wlacze instalator win98 i uruchomie kompa z obslugą cdromu.....no ale ta aplikacja musi wtedy dzialac pod dosem....
bocian_mn
Dodano
17.02.2006 09:53:28
Nie mam plytki z linuxa. jak inaczej moge usunąc partycje linuxa. probowalem uruchmic tez instalator win98....uruchamia sie ale nie potrafi sformatowac.....dochodzi do 99% i pisze ze blad.......mimo ze doszlo do 99% Linux dalej jest na dysku.
Czym moge sformatowac dysk....dodam ze nie mam stacji dyskietek, wiec musze to uruchomic albo z linuxa(a nie wiem jak :) i co) albo z jakiejs plytki botowlanej....albo gdy wlacze instalator win98 i uruchomie kompa z obslugą cdromu.....no ale ta aplikacja musi wtedy dzialac pod dosem....
bocian_mn
Dodano
17.02.2006 09:53:28
Niby moze formatowac, ale dopiero po usunieciu partycji z linuksowym systemem plikow. Moze dlatego nie chce dalej ruszyc ?
Masz plyte z instalka linuksa ? Linuksowym fdiskiem usun partycje i wtedy probuj XPka.
EL NINO
Dodano
16.02.2006 22:09:25
bocian_mn
Dodano:
16.02.2006 20:59:56
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1