Dziwny problem z instalacją ;)
Witam! ^^
Mój tata kupił XP Professional, zainstalował na jednym komputerze i nie wiedział, że na żadnym innym już się nie będzie dało. Postanowił więc zainstalować go na drugim. Pojawiła się ta upierdliwa chmurka informująca o tym, że oprogramowanie nie jest legalne.
I teraz są tylko dwie możliwości: albo podam właściwy kod aktywacyjny (który już został raz wykorzystany i nie działa), albo mogę się wylogować. I tyle. Nic innego nie pokazuje się na pulpicie...
Tata postanowił więc zakupić kolejnego Windowsa, tym razem Home Edition. Ale nie mam pojęcia jak go zainstalować, bo komputer obstaje przy podaniu tamtego kodu albo wylogowaniu.
Czy trzeba robić jakieś skomplikowane rzeczy wymagające uprzedniego wcisnięcia F2 przy starcie? Czy trzeba sformatować dysk (jeśli tak, to jak się to robi ^^ (jeśli ma to jakieś znaczenie to dodam, że ten komputer nie ma stacji dyskietek)? Czy może lepiej udać się do ludzi, którzy się na tym znają?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Mój tata kupił XP Professional, zainstalował na jednym komputerze i nie wiedział, że na żadnym innym już się nie będzie dało. Postanowił więc zainstalować go na drugim. Pojawiła się ta upierdliwa chmurka informująca o tym, że oprogramowanie nie jest legalne.
I teraz są tylko dwie możliwości: albo podam właściwy kod aktywacyjny (który już został raz wykorzystany i nie działa), albo mogę się wylogować. I tyle. Nic innego nie pokazuje się na pulpicie...
Tata postanowił więc zakupić kolejnego Windowsa, tym razem Home Edition. Ale nie mam pojęcia jak go zainstalować, bo komputer obstaje przy podaniu tamtego kodu albo wylogowaniu.
Czy trzeba robić jakieś skomplikowane rzeczy wymagające uprzedniego wcisnięcia F2 przy starcie? Czy trzeba sformatować dysk (jeśli tak, to jak się to robi ^^ (jeśli ma to jakieś znaczenie to dodam, że ten komputer nie ma stacji dyskietek)? Czy może lepiej udać się do ludzi, którzy się na tym znają?
Odpowiedzi: 2
inuitka:Tata postanowił więc zakupić kolejnego Windowsa, tym razem Home Edition. Ale nie mam pojęcia jak go zainstalować, bo komputer obstaje przy podaniu tamtego kodu albo wylogowaniu.
sebpop przeczytaj ten fragment postu i odpowiedz na pytanie: w jaki sposób Twoje linki rozwiązują problem instalacji windy?
inuitka masz kilka możliwości: możesz sformatować dysk przy pomocy narzędzi do tego stworzonych czyli: Partition Magic 8.0-oczywiście tylko z płyty instalacyjnj tego programu, który ma również opcje bootowalnej płytki-ja polecam ten program, Acronisa możesz również do tego celu użyć, ale również i chyba najprościej w Twoim przypadku będzie użycie samego instalatora "okien" do sformatowania dysku.
Co do samej instalacji to wejdziesz do BIOSu przy pomocy F2 i tam przestawisz w opcjach bootowania na start z cd-romu. Ponieważ jest to płyta oryginalna więc jest to płyta startowa. Instalacja rozpocznie się automatycznie.
Pozdro.
Moze tu znajdziesz cos co ci pomoze
http://portal.centrumxp.pl/forums/thread/165818.aspx
http://support.microsoft.com/KB/905474/PL
Strona 1 / 1
Czy to będzie F2, czy np. Del to zależy od tego jaki masz Bios. Przy starcie kompa wyświetla tą informacje na dole ekranu (czarne tło, białe literki np Press Del to enter Setup, albo Press F2.....). Ustawisz Boot sequence na First CD Room, pewnie w zakładce Boot menu (Bios Phoenix - Award), albo Adwanced Bios Features (też Phoenix-Award, ale starsza wersja). Po odpaleniu z płyty instalacyjnej WinXP, w czasie instalacji będzie opcja formatowania dysku na system plików NTFS lub Fat 32 tak jak pisał <b>moohomor. </b>Skorzystaj z tej opcji i nie potrzeba Ci programów "trzecich".<br>