Dziwny problem z ikonami i pulpitem, nie moge ustawic ich jak chce
Jestem pierwszy raz na tym forum i to mój pierwszy post i temat więc proszę o wyrozumiałość. :D
Ale to tak na boku. Przejdźmy to tematu.
Otóż ostatnio zainstalowałem tweak XP pobawiłem sie w nim troszkę i zainstalowałem inny program (nie ważne jaki) po instalacji utworzył sie skrót do tej że aplikacji, tylko że był tak jakby poza monitorem tzn. powstały paski u dołu i po prawej stronie do przesuwania zawartości pulpitu (jeśli nie wiecie o co chodzi to wrzućcie sobie 200 plików do jednego folderu i otwórzcie na cały ekran-zrobi sie wam to samo). Normalnie przeciągnąłem ikonę w inno miejsce i ekran sie ustabilizował ale ikony które mam na pulpicie przesunęły sie maksymalnie w górę i jeśli przesunę ikonę która jest najwyżej położona to reszta znowu przesuwa sie jak najwyżej.
Teraz moje pytanie- Jak sprawić aby było tak jak w standardowym pulpicie. Odinstalowałem tweak XP ale to nie pomogło. proszę o jak najwięcej porad i odpowiedzi, chce sie tego pozbyć.
Odpowiedzi: 9
Och, nie trzeba ....:redface:
Ucho, nie wiem, jak ale sprawiłeś się na medal ;)
XanTyp nie taki paski jak na screenie tylko normalnie do przewijana, jak masz np. w przeglądarce internetowej po prawej stronie.
Myślę że już nie potrzeba screena :D chyba że jesteś bardzo ciekawski
Ucho- wielkie dzięki, nie wiem jak ale podziałało.
Mam kolejny problem, może wpadniecie http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&m=610779&
[quote=Karl44]tylko że był tak jakby poza monitorem tzn. powstały paski u dołu i po prawej stronie do przesuwania zawartości pulpitu[/quote]Chodzi ci o takie paski?
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2d89aa45c84ecfef.html][IMG]http://images30.fotosik.pl/320/2d89aa45c84ecfefm.jpg[/IMG][/URL]
Jak słusznie zauważył [b]Ucho[/b], takie kwiatki mogą się pojawić, kiedy jakiś folder wyleci poza ekran. Nic takiego nie działo się przy skrócie do np. nowego pliku "MS itd".
A sprawdzałeś najtrywialniejsze ustawienia takie jak zmiana rozdzielczości na większą i odptaszenie z PPM na pulpicie autorozmieszczania ikon (zaznacz wyrównaj do siatki) ? TweakXP różne cudaki poczynić może , niestety .....
Nie wiem, jak Ci pomóc. Ale tak z ciekawości, mógłbyś zapodać screen z tymi paskami?
Wizualizacja problemu może czasem natchnąć ;)
Tak przywracanie nic nie pomoglo.
Odinstalowałem tweakera XP zanim napisałem temat.
To nic nie pomaga.
Wiem że nie normalne :D ale bardzo wkurzające
Co do tego "(nie ważne jaki)" to to był po prostu Winrar, wątpię aby to była jego sprawka raczej to tweak XP coś mi pomodził.
-
[quote=Karl44]To nic nie pomaga.[/quote]Mówisz o przywracaniu systemu? [quote=Karl44]raczej to tweak XP coś mi pomodził[/quote]Nie znam programu, ale z samej nazwy może co nieco wywnioskować. Próbowałeś odinstalować tego tweakera?
Przywróć system do ostatniego punktu sprzed instalacji tego [quote](nie ważne jaki)[/quote]programu.
Teoretycznie wszystkie ikony z pulpitu możesz zebrać do kupy i czasowo przenieść je do tymczasowo stworzonego folderu - wycinając je z pulpitu z poziomu eksploratora windows (drzewko katalogów - klikasz na pulpit i masz je wszystkie w jednym oknie).
Potem otwierasz to okno na pulpicie i przenosisz ikony na swoje "stare" miejsca.
Zastanawia mnie jednak sytuacja, w której pojawiają Ci się paski przesuwu na pulpicie... to nie jest normalne. Ikony mogą wywędrować poza pulpit, ale nie powinny powodować tworzenia się tych pasków o.O
To zdecydowanie nie jest normalne.
Strona 1 / 1