Dziwny problem z dźwiękiem 5.1....

Cóź mam kartę Sound Blaster Live 5.1 16bit....
I mam taki dziwny problem, źe nie działa mi środkowy głośnik. Jest jakby wyciszony. Próbowałem juź wszystkiego, miliardy :) ustawień w windowsie, zmiany sterowników, zabawy w mixerze itd... NIC!!!
Co ciekawe filmy DVD odtwarza mi dobrze... a reszta ( gry, filmy z CD, muzyka ) środkowy głośnij jest cichy. AHA... gdy biorę test w mixerze to teź głośnik środkowy działa... sprawdzałem czy się nic na wyjściach nie zwaliło czy z głośnikiem ale nie... bo po przekładaniu i róźnych kombinacjach okazuje się ze jest OK.
Jestem strasznie zdesperowany wiec HELP!!!!!!!!!

Odpowiedzi: 13

Mam idetyczny problemik jak autor topicu. Wiecie moźe jak nazywa sie plugin do winampa, po zainstalowaniu którego dźwięk bedzie słychac ze wszystkich głośników?
kiepas
Dodano
26.02.2005 23:07:34
No ok ja jaknajbardziej sie z tobą zgadzam.Tylko chodzi mi o jakoś dzwieku jaka powstaja po właczeniu opcji cmss.Jest ona znacznie gorsza niź gdy jest wyłaczona(mowa oczywiście o głosnikach tylnich)a podczas słuchania mp3 to ja niewiem jakie tam mają być efekty jak to jest dzwięk stereo czyli 2 kanałowy??
Krzysiek_84
Dodano
13.12.2004 20:15:12
jest taka zasada, ze kolumny tylnie , wiekszosc filmu 'milczą'. a jesli chodzi o gry i muzyke, to dzwiek leci glosno prawie z kazdego glosnika. btw. jak ci sie nie podoba to w jednej z opcji sterownikow jest chyba takie cos ze mozna regulowac poziom natezenia dzwieku w tylnich i przednich kolumnach(mowa o sterach od creativow). po za tym wracajac do tylnich glosnikow, one 'milcza' tylko wtedy gdy dzwiek jest w DolbyDigital, DolbySurround .. lecz gdy sluchasz telewizyjnych kanalow lub robisz cos co nie ma dzwieku przestrzennego to tylnie kolumny nie milcza
Lucky
Dodano
13.12.2004 19:45:03
ok rozumiem ale co to za wraźenie dzwięku przestrzennego jak ich niesłychac??
Krzysiek_84
Dodano
13.12.2004 17:05:11
lol, krzysiek_89, w systemie surround nie chodzi o to zeby tylne kolumny ci napierdalaly tylko zeby dzwiek oddawal wrazenie przestrzennego. btw. nie wyobrazam sobie dzwieku bez centralnego glosnika, ok. 90% albo wiecej leci wlasnie z niego i to on jest najwazniejszy
Lucky
Dodano
13.12.2004 16:41:14
Jeźeli macie zestaw kina domowego creative p5800 i tak bardzo wam zaleźy na tym zeby juź grały te wszystkie głosniki bez źadnych zastrzeźej tzn nie tak jak po włączeniu cmss czy jakoś tak gdzie tylnie głośniki strasznie sie ściszają i dziwnie graja i czy ma to sens 1 głośnik kosztem 2?? a co za róznica czy leci z 4 czy z 5 jak to jest i tak stereo??bezsensu więc jeźeli chcecie słuchać divix i mp3 na 5 głosnikach to wyciągnijcie sobie ten pomarańczowy kabelek z subwofera tylko niezapomnijcie go włoźyć gdy będziecie oglądali film dvd nagrany 5.1 albo divixa z ac3.pozdrawiam Niewiem jak to jest z innymi zestawami poniewaź niemam jak tego wypróbować,ale warto spróbować
Krzysiek_84
Dodano
13.12.2004 16:26:13
Witam szanowni koledzy!!! Ja teź mam karte Sound blaster live i nigdzie nie mogę odnaleść "play center" gdzie moge go znaleść,bo tez chciałbym miec dzwięk w piątym głosniku przy mp3.Za odpowiedz dzięki! :wink:
pablo2
Dodano
04.08.2004 21:47:05
Gdzie wygrzebaliście ten topik po tak długim czasie? Po upływie pół roku autor tematu juź sobie pewnie z problemem poradził.
mars28
Dodano
02.08.2004 13:30:16
Owszem. U mnie po włączeniu tego w głośniku centralnym jest dzwięk, ale nie taki jak powinien być. Nie jest czysty, tylko trochę jakby przytłumiony. A na sterownikach KX wszystkie pięć idzie bez źadnego problemu. I chyba o to w tym wszystkich chodzi.
Sauron
Dodano
01.08.2004 17:00:55
Sprawdz czy w CREATIVE PLAYCENTER masz włączony CMSS(Creative Multi–Speaker Surround) u mnie po włączeniu tej opcji zawsze mam dzwięk w centralnym głośniku , bez względu na formę zapisu.
sith
Dodano
01.08.2004 16:00:06
Ja teź miałem taki problem. Rozwiązanie przyniosły mi stery KX project. Ruskie a dobre :wink: U mnie działa. Nie ma znaczenia czy to gry, mp3 czy filmy.http://kxproject.lugosoft.com/down.php?language=en
Sauron
Dodano
01.08.2004 14:38:48
Tak to niestety działa ze dzwiek z mp3 (stero) jest puszczany z 4 głosników. Co do filmów tak samo chyba ze dzwiek jest zapisany w AC3 to wtedy jest dzwięk 6–kanałowy (z kazdego głosnika gra co innego – przy filmach z centralnego słychac dialogi, z przednich muzyka echo itp a z tylnych efekty specjlane, moze sie zdarzyc ze tylne bedą przez pół fimu ciche bo tak sobie montaźysci dzwieku ustalili ze bedzie mało efektów)

Jezeli chcesz z centralnego cieszyc sie muzyką z dowolnego źródła (winamp, filmy bez ac3 i inne) to włącz w playerze creative (creative PlayCenter) opcje CMSS – creative multi speaker surround

Na screenie pokazuje gdzie sie to włacza :arrow:
domin_g
Dodano
26.02.2004 01:21:04
Jeśli w grach ustawisz na więcej niź 2 głośniki to teź powienien grać.
Filmy – to zaleźy czy dźwięk AC3 (5.1) czy mp3.
Muzyka po prostu jest 2–kanałowa, ale jest chyba jakiś plug–in do WinAMP'a, źeby korzystał teź z pozostałych.

A moźe po prostu stery nowsze zainstaluj.
mars28
Dodano
25.02.2004 10:27:32
Anonymous
Dodano:
24.02.2004 15:14:54
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1