Dziwny problem z dyskiem
Witajcie, miałem dziwną sytuacje.Mam zainstalowany Alcohol 52 i dysk dvd...w pewnym momencie komp przestał wykrywać mi obudwa dyski (1 fizycznyi 1 wirtualny).Odinstalowałem alcohol.A w menadzerze urzadzen windows nie mogł zainstlować dysku fizycznego.Ale w moj komputer zostala ikonka po dysku.Znalazlem w necie sposob na ponowna, bezproblemowa instalacje sterownikow dvd, po instalacji alcohol znow mam 1 wirtualny dysk, ale...
wciaz mam ikonke 3 dysku optycznego cdrom, ktorego nie mam, kiedy patrze na jgo driver to jest to driver od dysku C:..
czy ktos ma pojecie jka bezpiecznie moge usunac to z kompa?
dzieki
Odpowiedzi: 7
Dzięki za odpowiedź i sorka,że nie dawałem znaku...
Więc tak:
kiedy klikam na nią, wyświetla mi się normalny komunikatżepłyty nie ma w napędzie, tak jak bym miał ten dysk:)
w menadżeże, w pozycji dysków cd, mamstan faktyczny, czyli jeden napęd fizyczny i napęd wirtualny, czyli tak jka powinno być,a w SCSI i RAID mam SCSI/ RAID Host Controller...i dalej nie wiem jak to usunąć..
czy nikt nie miał takiej sytuacji, kiedy cd znika?
własnie tosie stało, usunąłem wpisy rejestru loewrfilter i upperfilter i wróciło wszytsko do normy, ale.....mając wirtualny dysk on poprostu po tym zostawił ikonkę..
Jakie urządzenia masz pokazane w menadżerze w Kontrolery SCSI i RAID i Stacje dysków CD-ROM/DVD?
Jeszcze jedno pytanie: czy coś się dzieje, kiedy klikasz na tę dodatkową ikonę?
Dokładnie tak, menadzer urządzeń pokazuje faktyczny stan, jedynie w Mój komputer jest dodatkowa ikona dysku...
jeśli chce odinstalować np sterowniki od niego, to mówi mi że są to serowniki od dysku C;...i że musi zrestartować żeby je odinstalować, może bym tego spróbował, ale trochę się boję, co wtedy sie stanie?czy kommp wystartuje jeśli odinstaluja sterowniki od dysku systemowego, czy sam automatycznie może znajdzie sprzęt i zainstaluje no nowo?
Eheś :) Zapodaj jeszcze jakiegoś screena :P
A co Ci mówi manager narzędzi?
Że masz jeden napęd dvd fizyczny i jeden wirtualny - a tego trzeciego wcale nie ma?
No, to jeśli to tylko ikonka... może spróbuj wymazać ją Odkurzaczem? Jak każde dziadostwo, którego "nie można" standardowo wywalić...
Ok , postaram się...
Nie zmieniałem sterowników, poprostu coś się stało, że nagle zniknęły mi dvd - dysk fizyczny i dvd - dysk wirtualny alcohola.Odinstalowałem alcohol bez problemów, postąpiłem, tak jak w przypadku znikających ikon (usunąłem wpisy z rejestru ...lowerfilter, upperfilter..czy coś takiego)...Po restarcie, znów windows zobaczył i zainstalował sterowniki od napędu fizycznego, zainstalowałem alcohola, stworzyłem dysk wirtualny, czyli wszystko ok....
ale po tym incydencie został mi 3 dysk-ikonka w moj komputer..i chciałbym ją usunąć...a tak to wszystko teraz działa ok...
czy teraz jaśniej?
To jeszcze raz i po kolei: komp przestał widzieć fizyczny dysk, ale nie miałeś kłopotu z deinstalacją Alkohola czy aktualizowaniem sterowników?
I mogłeś wejść do managera Windows? Jakim cudem?
Pisz składnie, bo nic z tego nie można zrozumieć...
Strona 1 / 1