Dziwny problem z autostartem płyt CD

Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z autostartem płyt CD. Mianowicie: po włoźeniu do napędu DVD płytki zawierającej plik autorun.inf płytka nie startuje. Po "prawokliku" na napędzie widnieje w menu pogrubiony napis "Autoodtwarzanie" więc system rozpoznaje obecność pliku autorun.inf. Jednak otwierając zawartość płyty w eksploratorze lub w Total Commanderze, niezaleźnie czy po kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach (dłuźszego czasu nie sprawdzałem) pokazuje się zawartość płyty i jednocześnie odpala się autostart. Czyli tak jakby napęd czekał na jakiś dodatkowy bodziec aby wystartować płytę. Nie sprawdzałem, czy podobnie jest w nagrywarce, ale napędy wirtualne startują bez problemu.
Od razu zaznaczam, źe nie grzebałem w archiwum i nie szukałem postów zawierających ten problem :D . No i post umieszczam w dziale "sprzęt, sterowniki" gdyź to właśnie te 2 rzeczy podejrzewam.

UPDATE: W nagrywarce jest dokładnie tak samo.

Poradzicie coś poza formatem? :)

Odpowiedzi: 10

Nie zawsze tak było, po świeźej instalce systemu jest OK. Ale jak systemik stoi ze 3 miesiące to nie umiem powiedzieć kiedy się to zaczęło, niestety.
W archiwum podobnego problemu nie widzę, owszem, mają ludzie próblem z autostartem, ale przewaźnie, źe wcale nie działa. A tu działa, tylko po "kopniaku". :)

Czesc. Co na pierwszy rzut oka. A więc wydaje mi się, źe przyczyną tego problemu będzie jakiś program, który błędnie wpisał dane do rejestru.
Nie wiem jeszcze czy, gdy wkładasz płyte to czy pokazuje ci się ikona tej płyty(moj komputer)???. ––––Ale spróbuj tak: Menadzer urządzen>kontrolery IDE>Pomocniczy kanał IDE>ustawienia zaawansowane>...i pozmieniaj w dwóch opcjach TYLKO PIO(zamiast DMA).zRESETUJ Wypróbuj i daj znac to moźe się coś jeszcze wymysli(jesli pomogło teź) :D .I odpowiedz na moje pytanie. Powodzenia
topi1981
Dodano
12.08.2004 11:20:39
No to widocznie u mnie coś jest nie tak bo u mnie nie tylko pytaq w przypadku płytek o dowolnej zawartości tylko kaźdej płytki jaka by ona nie była Nawet jeźeli posiada autorun to i tak mnie pytał sytem pierwszy raz co robić i kliknąłem jak pisałem wcześniej nie wykonuj źadnej akcji i tak mam Więc jak ja to mam naprawić ten sam problem co Mars28 tyle źe tu sprawcą byłem ja
loookasz
Dodano
11.08.2004 13:19:55
loookasz:
Hmmmm nie wiem czy nie napiszę największej głupoty ale po instalacji systemu i włoźeniu jakiejkolwiek płyty z dowolną zawartością system pyta się co zrobić i daje kilka moźliwośći Jedną z nich jest opcja nie podejmuj źadnej akcji Moźe włąśnie to wybrałeś i teraz napęd jeźeli nawet widzi autorun to nie reaguje i czeka na Twoją reakcję

Pyta w przypadku dowolnej zawartości, zgodzę się, ale w przypadku płytek z autorun.inf nie pyta. Tylko albo odpala albo nie (w zaleźności od ustawienia autostartu napędu). I tu BAJA ma trochę racji, zaznaczenie opcji "zawsze wykonuj..." wcale nie oznacza, źe zawsze wykona tę akcję.
Ale tak jak pisałem, system wykrywa, źe jest to płytka z autostartem, ale potrzebuje tego dodatkowego "kopa" aby ją wystartować.
mars28
Dodano
11.08.2004 13:16:29
Spójrz na mój avatar... Czy ja wyglądam na takiego głupka źeby tego nie zaznaczać?
BAJA
Dodano
10.08.2004 20:58:52
No to włącza się jeszcze wtedy iopcję zawsze wykonuj ta akcję i wtedy juz nie startuje
loookasz
Dodano
10.08.2004 18:35:22
To menu któro wyskakuje i pyta co robić to dla mnie uciąźliwa sprawa, ile razy bym nie powiedział nie startuj po włoźeniu płyty to ona i tak to zrobi
BAJA
Dodano
10.08.2004 11:12:21
Hmmmm nie wiem czy nie napiszę największej głupoty ale po instalacji systemu i włoźeniu jakiejkolwiek płyty z dowolną zawartością system pyta się co zrobić i daje kilka moźliwośći Jedną z nich jest opcja nie podejmuj źadnej akcji Moźe włąśnie to wybrałeś i teraz napęd jeźeli nawet widzi autorun to nie reaguje i czeka na Twoją reakcję
loookasz
Dodano
10.08.2004 02:55:49
topi1981:
Zawsze tak miałeś czy stało się to po instalacji jakiegoś programu

Nie zawsze tak było, po świeźej instalce systemu jest OK. Ale jak systemik stoi ze 3 miesiące to nie umiem powiedzieć kiedy się to zaczęło, niestety.
W archiwum podobnego problemu nie widzę, owszem, mają ludzie próblem z autostartem, ale przewaźnie, źe wcale nie działa. A tu działa, tylko po "kopniaku". :)
mars28
Dodano
09.08.2004 15:18:54
Jednak pogrzeb w archiwum... Tak Ci poradzę (warunek, źe wszystko, prócz formatu – spełniłem) :lol:
Pawek
Dodano
06.08.2004 23:54:59
mars28:
Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z autostartem płyt CD. Mianowicie: po włoźeniu do napędu DVD płytki zawierającej plik autorun.inf płytka nie startuje. Po "prawokliku" na napędzie widnieje w menu pogrubiony napis "Autoodtwarzanie" więc system rozpoznaje obecność pliku autorun.inf. Jednak otwierając zawartość płyty w eksploratorze lub w Total Commanderze, niezaleźnie czy po kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach (dłuźszego czasu nie sprawdzałem) pokazuje się zawartość płyty i jednocześnie odpala się autostart. Czyli tak jakby napęd czekał na jakiś dodatkowy bodziec aby wystartować płytę. Nie sprawdzałem, czy podobnie jest w nagrywarce, ale napędy wirtualne startują bez problemu.
Od razu zaznaczam, źe nie grzebałem w archiwum i nie szukałem postów zawierających ten problem :D . No i post umieszczam w dziale "sprzęt, sterowniki" gdyź to właśnie te 2 rzeczy podejrzewam.

UPDATE: W nagrywarce jest dokładnie tak samo.

Poradzicie coś poza formatem? :)

Zawsze tak miałeś czy stało się to po instalacji jakiegoś programu
topi1981
Dodano
06.08.2004 23:20:44
mars28
Dodano:
26.07.2004 12:42:15
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1