Dziwny problem po przywróceniu hal.dll

Witam. Dziś rano włączam komputer i otrzymałem komunikat: [code]Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: Windows\System32\Hal.dll[/code] Przywróciłem więc ten plik za pomocą konsoli odzyskiwania z płytki Windows XP SP2. Jednak po restarcie komp zawieszał się podczas ładowania systemu (jak ten niebieski pasek leci). Próbowałem kilka razy, wchodził tryb awaryjny, ale tryb awaryjny z obsługą sieci już nie. Po kilku próbach coś się stało i ładowanie ruszyło normalnie. Po wejściu do systemu miałem zmienioną rozdzielczość i odświeżanie ekranu. Ustawienia połączeń sieciowych były także zmienione (brak udostępniania, zmienione nazwy). Mam też nieaktywny przycisk Stan wstrzymania. Ale najdziwniejsze jest [url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d09bbcbaa68e7fab]TO[/url]. Mój sprzęt to: Intel Pentium E2140 MSI P35 Neo-F GF 7900GS 2GB DDR2 (2x512 Patriot, 2x512 Kingston) 3 dyski (2 SATA: 80GB WD na którym jest system, 250GB SAMSUNG oraz 80GB WD IDE) System to Windows XP Pro SP3.

Odpowiedzi: 6

Zrobiłem tak jak poradziłeś: przy ładowaniu instalatora F5 (F7 wymusza automatyczne wykrycie typu HAL), potem instalacja w trybie naprawy. Wygląda na to, że wszystko działa. Wcześniej jeszcze odinstalowałem w Menedżerze urządzeń "Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI" - ten który był przestarzały. Dzięki jeszcze raz. P.S. Szkoda że na tym forum nie reputacji, czy coś w ten deseń ;) EDIT: Jednak nie jest tak do końca jak przed awarią. Nie mogę zainstalować SP3, mam problemy z dodawaniem nowych urządzeń. Chyba jednak reinstalacja ale zintegruje sobie wcześniej SP3.
Rakoczyn
Dodano
26.06.2008 13:38:08
"Standardowy komputer PC" jest na pewno do wywalenia - czy da się odinstalować z poziomu managera sprzętu sprawdzić musisz ( może jeżlei nie w normalnym to w awaryjnym pójdzie ), jezeli nie to próba wyłączenia go i weryfikacja czy "brakujące" opcje wejdą. W najgorszym razie będziesz miał odświeżony lub świeży system. Miłej, a przede wszystkim efektywnej, "zabawy".
Rebe
Dodano
24.06.2008 14:39:51
Ale teraz podmiana chyba się udała, skoro wcześniej miałem "Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI" a teraz mam "Standardowy komputer PC". Zrobię kopie rejestru, Docs and Setts etc. i się pobawię. Dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
Rakoczyn
Dodano
24.06.2008 14:14:56
Po kolei: 1. Podmiana - nie będe wnikał czego na co - w wypadku zmiany typu komputera wychodzi w ułamku sytuacji, w większości ( to jest delikatne określenie ) system po takiej operacji nie wstaje, stąd: 2. Rzeczywiście njapewniejszym wyjściem jest reinstalacja - czy świeża czy naprawcza to juz kwestia wyboru i obeznania z tym co system sobie dogra stąd też: 3. F5 ( o ile to ten numerek ), który daje wybór wersji Hala do załadowania - to szczególnie ważne przy opcji nakładki celem podmiany typu komputera. Inna rzecz, że przy świeżej instalacji jest duże prawdopodobieństwo, że instalator sam dobierze prawidłowy zestaw instrukcji ( rodzaj Hala ). Przy nakładce też tka być moze, ale szansa jest mniejsza. Dlatego to F5 ( cały czas numer klawisza winieneś zweryfikować ) się pojawia. PS. Co do rekordów to się nie wypowiadam - co kto lubi jeżlei o częstotliwość "formatu" chodzi.
Rebe
Dodano
24.06.2008 12:38:09
Dzięki za artykuł. Teraz wiem, że jest kilka typów hal.dll. Ja przywróciłem ten zwykły hal.dll zamiast halmacpi.dll. Nie wystarczy teraz podmienić tego z powrotem? Chyba najpewniejszym rozwiązaniem będzie jednak reinstall. A szkoda bo to był mój rekord. System stał 9 miesięcy i 4 dni :) Tylko dlaczego mam dawać F5 podczas instalacji? Zawsze przy instalacji wszystko było OK.
Rakoczyn
Dodano
24.06.2008 12:19:11
W archiwum leży kupa opisów jak to z Halem jest ( o tym jak zaradzić "zaginiętemu" również ), sama kwestia podmiany to jedno, ale - jak widać po Twoim przypadku - rózne cuda mogą potem wyjść, z uwagi na odmianę* załadowanej biblioteki. Tobie wyraźnie udąło się ogłupić system - to nie jest zarzut, a stwierdzenie faktu. Czy będzie to miało jakieś konsekwencje? - Część już zobaczłeś inne [b]mogą[/b] pojawić się później. Reinstalacja i użycie w jej trakcie klawisza, bodaj F5, pozwoli wybrać i dobrać właściwego Hala. Dlaczego reinstlaacja? Bowiem grzebanie w żywym systmeie - zmiana typu komputera może i bardzo często prowadzi do pełnego padu systemu. * http://support.microsoft.com/kb/237556/pl - porównaj
Rebe
Dodano
24.06.2008 08:43:22
Rakoczyn
Dodano:
23.06.2008 23:33:24
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1