dziwny pad systemu, czy jest alternatywa dla format c:

Win XP prof.

Problem wywolal Winamp– 2 mozliwosci:
1. dodalem katalog mp3 sciagniety przez kolege z netu
(przed i po rozpakowaniu sprawdzony Symantekiem) Sprawdzilem kilka utworow, koniec pracy, zamykam.
2. przy zalogowaniu (byc moze tutaj tkwil problem) odpalam Winampa w trakcie ladowania Symanteca, raport o bledach, zamyka program. Nie pomaga restart, zwykla reinstalacja, dopiero reczne usuniecie pozostalosci i ponowna instalacja Winampa odnosi sukces.
Drugi dzien wita mnie ekranem startowym i po chwili restart: pojawia sie okno z wyborem trybow: normalny, ostatnia dobra konfiguracja, tryby awaryjne.
Nie dziala nic. Kazdy konczy sie automatycznym restartem. Dysk przy starcie odzywa sie doslownie na 2–3 sekundy i milknie.
Naprawa systemu z plyty instalacyjnej: startuje sprawdzanie dysku i stop.
Fizyczne uszkodzenie dysku? Odpalam Knopixa, wchodze na partycje windowsowe – wiec raczej sie nie ugotowal.
Macie jakis pomysl? Sciagnalem opis pliku boot.ini
wyedytuje i porownam wpisy. Moge sprawdzic cos jeszcze?

Odpowiedzi: 14

Nie iwem,ale od czegoś zacząć trzeba, a to jest ...dobry początek :lol:
Rebe
Dodano
18.04.2005 16:01:14
Wtedy jeszcze nie wiedzialem, ze moge. (moj pierwszy raz z XP;)
Chwycilem fdiska i tak juz zostalo. Partycje oczywiscie w %%.
Po ostatnim padzie zdjalem partcje i polozylem nowe (fdiskiem cholera) uwazasz, ze o jest powod uszkodzen plikow?
trzepaq
Dodano
18.04.2005 15:49:25
1. To jest prawidłowy "rozmiar"
2. Widac kontroler SATA ma implementacje RAID–u i stąd "domaganie się" sterowników – nic tylko dograć.
3.Słusznie isę boisz – chyba, źe podział dokonywany był w % – w innym wypadku fdisk – ta wersja – sobie nie radzi z poprawnym partycjonowaniem takiego dysku ( granicą jest 64GB ). Konsekwencją są właśnie takie problemy jak te które cię spotykają.
4.Patrz pkt 3. – trzeba ponownie partycje ząłoźyć – czemu nie uźyjesz do tego narzędzia wbudowanego w instalatorze XP ?
Rebe
Dodano
18.04.2005 13:52:09
Wracam do tematu bo problem troche mnie przerasta.
Odkad mam nowy dysk i przesiadlem sie na Win XP system pada mi srednio raz na 1.5 miesiaca! Obled!!!
Kto chce niech nie wierzy ale w 98 bluescreena ogladalem tylko przy przypadkowym otwarciu CD. Do bezawaryjnej pracy wystarczal mi Regcleaner i Norton Utilities :)
Do rzeczy:
Wirusy, konflikty z Linuxem – to juz odpada.
Instaluje system, sterowniki, SP2, Laty, Neozdrade, NIS, Nero, Opere. Nic wiecej. Juz na poczatku odpala sie chkdsk. Wczoraj (system ma dwa dni) chcialem sprawdzic logi systemu – plik jest uszkodzony! Poprzednie pady konczyly sie podobnie: uszkodzone pliki konfiguracyjne, nie startuje opcja naprawy systemu.
Przyjmijmy, ze to jednak dysk.
1 Mam Seagate ST 380013 AS. SATA, 80Gb a Win widzi tylko 74,5. (partycje linuxowe juz usuniete!)
2 Zastanawia mnie to czy dobrze go podlaczylem. Dysk jest jeden a system po zainstalowaniu domaga sie sterow do RAID.
3 Jeszcze jedno: podzielilem dysk fdiskiem z dyskietki startowej win 95... (juz sie boje waszych reakcji)
4 Sciagnalem programik do testu dysku ze strony seagate, wystarczy czy zakladamy nowe partycje podczas ponownej... instalacji?
trzepaq
Dodano
18.04.2005 13:23:21
wielkie dzięki
Daimos
Dodano
15.04.2005 22:52:19
1. Tak
2. Nie
3. Latki tak, ale przy SP2 moze chciec plyte z SP2
4. Pozostana
5. Nie
EL NINO
Dodano
15.04.2005 22:38:07
no dobrze to od początku. system powoli chyli się ku padkowi. chce go naprawoć nagrywając na niego jeszcze raz winxp pro. czy:
:arrow: zachowam wszystkie swoje ustawienia? chodzi mi głownie o zakładki w firefox i ustawiania kont e–mail jak i same pliki e–mail.
:arrow: czy niektóre programy nie przestaną działać (np nero przestało po takim nakładaniu przy win 98 )
:arrow: czy wszelkie łatki zostaną doszczętnie usunięte? przy ponownej aktualizacji pominął bym wtedy sp2.
:arrow: czy sterowniki do sprzętu zostaną usunięte czy pozostaną w bazie systemu?
:arrow: czy trzeba podjąć jakieś specjalne kroki by system się nie zdublował?

wielkie dzięki za pomoc :D
Daimos
Dodano
15.04.2005 22:14:45
Zachowa. O ile się powiedzie. Jeźeli bowiem na dysku jest błąd to póba naprawy moze się skonczyć resetem w trakcie i tak "w koło Macieju" i jedyne co pozostanie to zdjęcie partycji, jej ząłoźenie, format i świeźa instalacja.
Pisąłem juź kiedyś, źe czasem XP upiera się przy jakimś błedzie logicznym, którego nawet format nie chce usunąć i dlatego o partycjonowaniu mowa.
Rebe
Dodano
15.04.2005 21:58:38
a czy nakładka systemu zachowa moje ustawienia? czy juź zainstalowane progrsy będą działać?
Daimos
Dodano
15.04.2005 20:27:06
No to kijowo. Wybierz w takim razie instalacje, kolejny ekran to licencja, i na nastepnym wybierz naprawe. Jesli nie pojdzie nakladka systemu, to *** blada.
EL NINO
Dodano
14.04.2005 21:58:52
I tu jest problem: naciskam R, startuje sprawdzenie dysku i zwis...
trzepaq
Dodano
14.04.2005 16:03:56
trzepaq:
Dotarlem do okna wyboru: instalacja lub naprawa istniejacego systemu.
I na tym ekranie naciskasz "R", wybierasz system do ktorego chcesz sie dostac (masz jeden), podajesz haslo ADMINISTRATORA jesli zakladales i w konsoli (czarny ekran z migajacym kursorem klepiesz komende "chkdsk /p /r".
Jesli nie naprawi, pozostaje Ci IMO przywrocenie kopii rejestru.
EL NINO
Dodano
13.04.2005 17:49:47
Jestem po przesiadce z 98 na XP :)
Przyznaje, ze jeszcze w konsoli nie bylem...
Dotarlem do okna wyboru: instalacja lub naprawa istniejacego systemu. Rozpoczynam naprawe lecz zawiesza sie na etapie sprawdzania dysku – przyznaje, nie wiem czy jest to wlasciwy chkdsk bo info o sprawdzaniu pojawia sie na dolnym, szarym pasku a nie na bluescreanie z info o postepie skanu.
Mialem ci ja dyskietke w 98...
trzepaq
Dodano
13.04.2005 14:22:15
chkdsk z poziomu konsoli odzyskiwania próbowałeś ??
Żółty
Dodano
13.04.2005 13:25:33
trzepaq
Dodano:
13.04.2005 12:20:44
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1