Dziwny błąd w virtualdub–zatrzymuje pracę w trakcie...

Virtualdub zatrzymuje swoją pracę w trakcie łączenia pliku video z plikiem audion w całość. Wygląda to tak, źe czas pozostały do końca pracy programu i czas jaki upłynął płyną jednocześnie (rosną) i nie działa dioda sygnalizująca pracę komputera–czyli program stoi. Próbowałem na 3 róźnych materiałach filmowych i efekt jest ten sam.
Mój sprzęt:
Intel Pentium III 700
256 SDRam
80 Gb HD
Windows XP Pro.
DVD LG12x
Karta TV KWorld (układ philips–a)
Sound blaster 5+1
GeForce MX 400 64Mb tv–out
P.s. Ten problem nie istniał pod Win 98se
Moźe to być problem związany z windą?

Odpowiedzi: 6

Jeśli kompresowałeś z WAV na MP3 ze zmiennym bitrate'm to jest to raczej normalne zjawisko. Skompresuj ze stałym bitrate'm i wtedy połącz, moźe to pomóc.

Dla potwierdzenia:
Wczytaj w VirtualDub'ie film z dźwiękiem skompresowanym do MP3 (zmienny bitrate), program od razu powinien wyświetlić ci komunikat, źe moźe nastąpić niesynchronizacja o ileś tam milisekund.
Ustaw w Video i Audio "Direct Stream Copy" i po zapisaniu pliku będziesz miał desynchronizację.
Przynajmniej tak jest u mnie.
mars28
Dodano
23.10.2003 12:53:26
Dzięki wszystkim za sugestie, przeprowadziłem kompresję najpierw obrazu, potem dźwięku w .wav na .mp3 i dopiero połączyłem z obrazem (ale robiąc film a nie bajkę), w bajce przy takiej operacji, a nawet przy łączeniu obrazu z dźwiękiem .wav pojawia się brak synchronizacji obrazu z dźwiękiem (przesunięcia). Nie jednostajne przesunięcie np. dźwięku do przodu w stosunku do obrazu, ale zmienne i to jest właśnie zagadka.
Film wyszedł OK.
Siper
Dodano
23.10.2003 09:01:48
Moźesz zrobić trochę inczej. Przeprowadź kompresję wav => mp3 innym programem np. Lame, a potem w nandubie scal mp3 z avi.
SLAY3R
Dodano
22.10.2003 15:23:10
Ale ja chcę źeb mi przerobił dźwięk z formatu .waw do .mp3 w VirtualDub–ie i przy ustawieniu Audio na full processing mode właśnie taka checa się pojawia, a WIN98se tego nie było :–(
Siper
Dodano
22.10.2003 14:51:06
A ustawiłeś w opcjach Audio i Video "Direct Stream Copy". Wiem, źe tak się zdarza jak się wybierze w opcjach kompresję "DivX:–)Audio", czy jakoś tak. Teź mi nie chciał w takim przypadku wystartować.
mars28
Dodano
20.10.2003 13:36:46
Spróbuj przeprowadzić identyczną operację programem nandub, jest on moim zdaniem lepszy do łączenia audio i wideo niź wirtualdub.
SLAY3R
Dodano
20.10.2003 13:28:57
Siper
Dodano:
20.10.2003 10:48:57
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1