Dziwny błąd acpi.

Witam.

Ostatnimi czasy mam ciągłe zwisy komputera pod XP. Zdarzaja się one nawet gdy nic nie robie, nie znam dnia ani godziny. Nie wiem co jest grane bo zawsze wszystko było w porządku, a źadnego nowego sprzętu nie dokupywałem. Po zwisie zawsze robi się scandisc dysku D i czasem E, a partycja systemowa C jest nieruszana. Format nic nie pomógł. W dzienniku zdarzeń wywala mi następujące błędy :

AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0xcfc), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0xcf8 – 0xcff. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.

AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby zapisu do niedozwolonego adresu portu We/Wy (0xcf8), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0xcf8 – 0xcff. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.
–––––––––––––––––––––
Soltek 75kav
256 SDRAM
Duron 1 GHz
GeForce 3 (Gainward)
Samsung 30 GB
–––––––––––––––––––––

Na innych forach nic konkretnego w takiej sprawie nie znalazłem.Za wszelką pomoc z góry dzięki.

Pozdrówka.

Odpowiedzi: 5

Dobra chyba sobie poradziłem (przynajmniej na jakis czas). Po zainstalowaniu nowszego biosu i niemałymi problemami ze znikającym cdromem zrobiłem format i narazie nie ma zwisów (chociaź były 2 samoczynne restarty :)), ale podejrzewam źe wszystko przedemną ;). Dzięki za odpowiedzi wszystkim.

Pozdrówka.
Ukasz
Dodano
07.09.2004 18:10:41
Mówiesz, źe nie zmieniałeś sprzętu ostatnio?? Być moźe jakieś Twoje urządzenie jest niezgodne a ACPI. Wyłącz ACPI w BIOSie i na nowo WINa moźe pomoźe
Ad@$
Dodano
07.09.2004 14:24:02
Ukasz:
Po aktualizacji biosu w raportach zdarzeń nie ma błędów źadnych, ale komp i tak wiesza się. Rozebrałem więc go całego i poczyściłem, a na wtyczce zasialnia dochodzącego do płyty głównej zauwaźyłem jakby okopcony jeden styk. Czy moźe to być wina zasilacza, czy raczej coś niedobrego z płyta główną ?
Zara wywale lumpa przez okno, bo mi za bardzo ciśnienie podnosi.

Pozdrówka.

I to jest zdrowe podejście :wink:

Aktualizacja BIOS–u to teź zmiana i to dość istotna.
Najpierw zasialnie potem reszta.
Rebe
Dodano
06.09.2004 14:23:57
Po aktualizacji biosu w raportach zdarzeń nie ma błędów źadnych, ale komp i tak wiesza się. Rozebrałem więc go całego i poczyściłem, a na wtyczce zasialnia dochodzącego do płyty głównej zauwaźyłem jakby okopcony jeden styk. Czy moźe to być wina zasilacza, czy raczej coś niedobrego z płyta główną ?
Zara wywale lumpa przez okno, bo mi za bardzo ciśnienie podnosi.

Pozdrówka.
Ukasz
Dodano
06.09.2004 14:16:22
Zacząłbym od sprawdzenai napięć i zasilacza jako takiego, skoro i błedy dyskowe się pojawiają.
Pozycz , potestuj i zobacz czy to nie będzie rozwiązanie.
Rebe
Dodano
06.09.2004 14:14:55
Ukasz
Dodano:
06.09.2004 14:12:21
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1