Dziwne zachowanie komputera

W moim komputerze pojawił się dość zaskakujący problem. W Internecie znalazłem sporo możliwych rozwiązań, jednak żadne nie okazało się skuteczne. Dlatego też tutaj postanowiłem poprosić o pomoc. Kilka tygodni temu zainstalowałem od nowa dwa systemy Windows XP SP2 (jeden z pełnym oprogramowaniem - poniżej nazywać go będę "głównym", a drugi służący do różnych testów - takie rozwiązanie jest bardzo wygodne i sprawdza się u mnie już od kilku lat). Wszystko działało bardzo dobrze aż do wczoraj... Pokrótce przedstawię tu spis błędów: - gdy w początkowym "bootmenu" wybieram system "główny", natychmiast na monitorze pojawia się "czarny ekran", klawiatura nie reaguje, natomiast komputer się nie wyłącza (ale też dysk wydaje się zupełnie nie reagować); jednocześnie system "testowy" działa bez najmniejszych zarzutów, a z jego poziomu dostęp do dysku z zainstalowanym systemem "głównym" jest niczym nie zakłócony; dodam jeszcze, że nie działa żadna wersja trybu awaryjnego (przy każdym uruchomieniu natychmiast pojawia się "czarny ekran") - bootowalna płyta CD Windows XP nie uruchamia się prawidłowo - po krótkim napisie "Instalator sprawdza konfigurację sprzętową" następuje zawieszenie systemu i pojawia się "czarny ekran"; mogę jednak uruchomić konsolę odzyskiwania systemu, którą zainstalowałem niezależnie na dysku (tam system rozpoznawany jest prawidłowo oraz akceptowane jest hasło administratora) - nie pomogły takie metody jak polecenia fixboot i fixmbr (sądziłem, że coś było nie tak z sektorem rozruchowym) oraz próba uruchomienia systemu za pomocą dyskietki rozruchowej czy inne rozpaczliwe kombinacje ze sprzętem (m.in. modyfikacje połączeń urządzeń IDE, zmiany ustawień w Biosie) - oczywiście mógłbym pokusić się o zainstalowanie systemu od nowa, ale wymagałoby to ponownego nakładu pracy - czasochłonna instalacja i konfiguracja dużej ilości oprogramowania; dodam, że podczas ostatniego zamykania systemu (dzień przed pojawieniem się problemów) nie wystąpiły żadne zauważone przeze mnie błędy, prawdopodobieństwo obecności jakiegoś wirusa też jest zbliżone do zera (włączona zapora internetowa i regularne testy antywirusowe); w menu zarządzania dyskami Windowsa XP (w systemie "testowym") wszystko wygląda prawidłowo. Mam nadzieję, że istnieje proste i logiczne wytłumaczenie mojego problemu, a ja po prostu coś przeoczyłem, dlatego jeszcze raz proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 3

Pamięć raczej jest sprawna - na systemie testowym wszystko działa prawidłowo. A co do chkdsk - uruchomiłem już kilka razy... Za każdym razem nie znajduje żadnych błędów... Dodam, że próbowałem też wspomóc się działaniem słynnego "testdiska" (który swoją drogą kiedyś mi bardzo pomógł), ale tam też nie widzę błędów; w desperacji wyczyściłem nawet MBR i wgrałem nowy - nic nie uległo zmianie. Problem zaczyna mnie coraz bardziej wnerwiać, bo nie znajduję żadnego logicznego wyjaśnienia jego przyczyn...
Artturek
Dodano
05.01.2008 22:45:21
Artturek - a weź Ty i odpal chkdsk z konsoli ( dla partycji z tym "głównym" ).
Rebe
Dodano
05.01.2008 13:29:00
Jeśli masz problem nawet przy bootowaniu z cd XP to proponuję sprawdzić pamiątki, jakiś fragment może być walnięty.
sentens
Dodano
05.01.2008 12:15:48
Artturek
Dodano:
04.01.2008 23:33:29
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1