Dziwne problemy z WInem XP
Hej !
Mam super dziwny problem i zupełnie nie wiem czym spowodowany. Mam dwa dyski, na kaźdym mam oddzielny Windows (98 i Xp) i wszystko mi na 98 hula pięknie a na Xp się wszystko rypie, a konkretnie :
– gdy wlaczam gre wszystko pieknie smiga i nagle bez powodow zawiecha.... . Najdzwniejsze jest to ze kiedy na tym samym sprzecie wszystko mi pieknie smigalo i wiem ze na 100% nie jest to wina sprzetu, bo po prostu to nie mozliwe – wszystko na drugim systemie działa a tutaj cos sie nagle pierdzieli i zrobie twardy reset i znowu podziala troche, podziala i jeb znowu zawiecha... Najdziwniejsze jest to, ze z drugim systemem nie ma problemow. Kiedys moglem w ta sama gierke pograc sobie spokojnie, a teraz cos sie rypie i to bez zadnego powodu nagle – nic nie slychac aby cos sie popsulo – po prostu nagle przestaje pracowac i juz. Przeinstalowywalem sterowniki, directxy i nic. Chociaz jak dobrze pomysle jak ostatnio gierke instalowalem na 98 (gry sa oryginalne, aby nie bylo ze to przez plytki) o tez nagle sie zacina.... Wszystko czyscilem i denerwuje mnie to ze wszystko sie psuje i nie moge sie spokojnie odprezyc po ciezkich dniach w szkole.
Aby nie bylo moj komputer to :
AMD DURON 1.3
karta graficzna ATI RADEON 9200 128 Ram
320 SDRAM
Zasilacz chyba 230 watow
co doplyty glownej to sam nie wiem dosyc stara :/ ale ten sprzet co mam to smiga na niej .
Najbardziej drazni mnie to ze kiedys gry spokojnie smigaly a teraz lipa. Prosze o pomoc chociaz czuje ze juz lipa.
Ps. Co ciekawe komputer moze pochodzic u mnie ze 2 dni bez przerwy ale jak wlacze gre czy cos potrzebujacego wiecej pracy to sie rypie szczegolnie na win xp.
POzdrawiam
Mam super dziwny problem i zupełnie nie wiem czym spowodowany. Mam dwa dyski, na kaźdym mam oddzielny Windows (98 i Xp) i wszystko mi na 98 hula pięknie a na Xp się wszystko rypie, a konkretnie :
– gdy wlaczam gre wszystko pieknie smiga i nagle bez powodow zawiecha.... . Najdzwniejsze jest to ze kiedy na tym samym sprzecie wszystko mi pieknie smigalo i wiem ze na 100% nie jest to wina sprzetu, bo po prostu to nie mozliwe – wszystko na drugim systemie działa a tutaj cos sie nagle pierdzieli i zrobie twardy reset i znowu podziala troche, podziala i jeb znowu zawiecha... Najdziwniejsze jest to, ze z drugim systemem nie ma problemow. Kiedys moglem w ta sama gierke pograc sobie spokojnie, a teraz cos sie rypie i to bez zadnego powodu nagle – nic nie slychac aby cos sie popsulo – po prostu nagle przestaje pracowac i juz. Przeinstalowywalem sterowniki, directxy i nic. Chociaz jak dobrze pomysle jak ostatnio gierke instalowalem na 98 (gry sa oryginalne, aby nie bylo ze to przez plytki) o tez nagle sie zacina.... Wszystko czyscilem i denerwuje mnie to ze wszystko sie psuje i nie moge sie spokojnie odprezyc po ciezkich dniach w szkole.
Aby nie bylo moj komputer to :
AMD DURON 1.3
karta graficzna ATI RADEON 9200 128 Ram
320 SDRAM
Zasilacz chyba 230 watow
co doplyty glownej to sam nie wiem dosyc stara :/ ale ten sprzet co mam to smiga na niej .
Najbardziej drazni mnie to ze kiedys gry spokojnie smigaly a teraz lipa. Prosze o pomoc chociaz czuje ze juz lipa.
Ps. Co ciekawe komputer moze pochodzic u mnie ze 2 dni bez przerwy ale jak wlacze gre czy cos potrzebujacego wiecej pracy to sie rypie szczegolnie na win xp.
POzdrawiam
Odpowiedzi: 5
No jesli chodzi o logi to w zakladce
system mam tylko 2 bledy mianowicie takie:
W32Time:
oraz
System Error
W zakladce zabezpieczenia nic nie mam
a w Aplikacja jako ostrzezenie mam:
WinMgmt
i tych ostrzezen mam pare
oraz jeszcze 1 mam
Usernv
Innych ostrzezen i bledow nie posiada
system mam tylko 2 bledy mianowicie takie:
W32Time:
Dostawca czasu NtpClient jest skonfigurowany, tak aby pobierać czas z jednego lub kilku źródeł czasu, jednak źadne ze źródeł jest obecnie niedostępne. Przez 14 min nie nastąpi próba kontaktu ze źródłem. NtpClient nie ma źródła dokładnego czasu.
oraz
System Error
Kod błędu 100000ce, parametr 1 f49bdebc, parametr 2 00000000, parametr 3 f49bdebc, parametr 4 00000000.
W zakladce zabezpieczenia nic nie mam
a w Aplikacja jako ostrzezenie mam:
WinMgmt
Dostawca, CmdTriggerConsumer, został zarejestrowany w obszarze nazw WMI, Root\cimv2, i moźe korzystać z konta LocalSystem. To konto jest uprzywilejowane i dostawca moźe naruszyć zabezpieczenia, jeśli poprawnie nie spersonifikuje źądań uźytkownika.
i tych ostrzezen mam pare
oraz jeszcze 1 mam
Usernv
System Windows zapisał rejestr uźytkownika TOMASZ\Koala, kiedy aplikacja lub usługa nadal uźytkowała rejestr podczas wylogowania. Pamięć uźywana przez rejestr uźytkownika nie została zwolniona. Rejestr zostanie zwolniony, kiedy nie będzie uźywany.
Najczęstszą tego przyczyną są usługi uruchamiane z konta uźytkownika. Próbuj skonfigurować te usługi, aby były uruchamiane z konta LocalService lub NetworkService.
Innych ostrzezen i bledow nie posiada
Ostatnio instalowalem najnowsze sterowniki do karty i zupelny brak poprawy.... Martwie sie, ze moze jednak to cos ze sprzetem tylko nie mam pojecia co moze sie tak psuc przy pracy przy programach wymagajacych wiekszej pracy procesora...
Wedlug was co dokladnie teraz powinienem zrobic ?
Pozdrawiam
Wedlug was co dokladnie teraz powinienem zrobic ?
Pozdrawiam
Obaj zacznijcie od sterowników grafiki i jej ustawień, bo wszystko wskazuje na problem z jej wydajnością 3D – czy to zasilanie z gniazda AGP, czy przetaktowanie to juź inna kwestia, bo nie ma informacji pozwalających na dokładniejsze zweryfikowanie przyczyn.
Tomcio25kr – nie źebym się na Linuksie znał,ale .... czy aby obsługa funkcji 3D w wypadku tego systemu i sterownika jest identyczna jak w windowsie?
Pisze o tym dlateog, źe porównywanie poprawności działania pod dwoma róznymi systemami nie jest najlepszym rozwiązaniem w wypadku kwestii sprzetowych.
PS.
A w logach – podgląd zdarzeń – cos jest ?
Tomcio25kr – nie źebym się na Linuksie znał,ale .... czy aby obsługa funkcji 3D w wypadku tego systemu i sterownika jest identyczna jak w windowsie?
Pisze o tym dlateog, źe porównywanie poprawności działania pod dwoma róznymi systemami nie jest najlepszym rozwiązaniem w wypadku kwestii sprzetowych.
PS.
A w logach – podgląd zdarzeń – cos jest ?
Ja mam ten sam problem i Napewno nie jest to wina wirusów itp.. na 100% bo na czystym systemie tez gry nie chodza,zwiecha systemu na amen. Pod linuxem wszystko mi dziala i nic sie nie zawiesza a pod XP nie da rady :/.Wlancza sie np. gre Warcraft III przejda filmiki i podczas ladowania 3d zaczyna sie zwieszac. Na 3D marku 2001–03–05 tez sie zwiesza.
Myslalem ze to moze wina grafy ze trzeba by ja naprawic ale w takim razie dlaczego pod linuxem gierki chodza? Jak np. Q3?.
Przegladajac dziennik zdarzen nie pokazuje zadnych bledow zwiazanych z gierka czy Nvidia :/. Wiec przylanczam sie do prosby w temacie o pomoc :)
A sprzeta mam takiego:
Celeron D 2.53 LGA775
pł.Gł. Gigabyte 8IP775G
Grafa: Geforce FX5700 128bit 256mb Leadtek
DDR: 2x256 Elixir
DVD Lite–On
DVD–RW Nec
HDD: Samsung 160GB
HDD: Seagate 60GB
Zasilasz 350W Megabajt
Myslalem ze to moze wina grafy ze trzeba by ja naprawic ale w takim razie dlaczego pod linuxem gierki chodza? Jak np. Q3?.
Przegladajac dziennik zdarzen nie pokazuje zadnych bledow zwiazanych z gierka czy Nvidia :/. Wiec przylanczam sie do prosby w temacie o pomoc :)
A sprzeta mam takiego:
Celeron D 2.53 LGA775
pł.Gł. Gigabyte 8IP775G
Grafa: Geforce FX5700 128bit 256mb Leadtek
DDR: 2x256 Elixir
DVD Lite–On
DVD–RW Nec
HDD: Samsung 160GB
HDD: Seagate 60GB
Zasilasz 350W Megabajt
Stawiam na wirusy, robactwo i inne badziewie...
Strona 1 / 1