dziwne piszczenie przy włączaniu kompa
Więc jak w temacie. Sąsiad kupił swojemu synkowi kompa na komunie. Mały zdąźył juź nieźle namieszać w systemie i poproszono mnie o interwęcję. Komp juź działa ale dziwi mnie to iź jak go włancza to zaraz po wciśnięcu power zapiszczy coś niemiłosiernie i komp startuje OK. Zdziwiło mnie to, a napewno nie jest to pisk wydawany przez brzęczek gdy naprzykład ram wylata czy cuś. Ten pisk następuje zaraz gdy wciśnie się power. Na budzie są jeszcze jakieś bajeranckie wyświetlacze od prm i temperatury moźe to coś tam właśnie daje w ten sposub znać źe źyje?
Procesor seprom 2500+ ,mobo asrock i więcej nie wiem,radek 9600 pro, win XP.
Nie chciałem chłopa straszyć źe to moźe być coś nie tak a jak pytałem czy wcześniej tak piszczało to on nie pamięta :D Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim. Ja z AMD nie miałem do czynienia nie mam teź bajerów w sylu wyświetlacze i czy to nie to tak robi. A i jeszcze ma tam usb 2.0 i ni czorta nie idzie postawić mu sterów bo wóła o sp1 – bzdura ja miałem xp–bez sp i usb chulało jak naleźy :?:
Mam zagwostkę :roll:
Macie jakieś propozycje– z góry dziękuję :!:
Procesor seprom 2500+ ,mobo asrock i więcej nie wiem,radek 9600 pro, win XP.
Nie chciałem chłopa straszyć źe to moźe być coś nie tak a jak pytałem czy wcześniej tak piszczało to on nie pamięta :D Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim. Ja z AMD nie miałem do czynienia nie mam teź bajerów w sylu wyświetlacze i czy to nie to tak robi. A i jeszcze ma tam usb 2.0 i ni czorta nie idzie postawić mu sterów bo wóła o sp1 – bzdura ja miałem xp–bez sp i usb chulało jak naleźy :?:
Mam zagwostkę :roll:
Macie jakieś propozycje– z góry dziękuję :!:
Odpowiedzi: 15
surtoip:
uwierz ze mozna no bierzesz wyciagasz i odwrotnie wpychasz na sile ! potem spalil sie port i ram i wywalalo niebieski ekran Facet z serwisu mial pole ze mnie
Chyba, źe tak!!!!!
Dziękuję spiderko.
Jak komputer się jeszcze raz rozkraczy to powiem sąsiadowi aby rozwaźył zakup/wymianę innej zasiłki.
Jak komputer się jeszcze raz rozkraczy to powiem sąsiadowi aby rozwaźył zakup/wymianę innej zasiłki.
+/– 5% – tyle zakłada norma ATX.
Czyli napięcie +12V juź tego nie trzyma. Myśle źe jakiś Modecom 350W by był w sam raz, ale to juź kwestia czy sąsiad jest skory do wymiany zasilacza.
Czyli napięcie +12V juź tego nie trzyma. Myśle źe jakiś Modecom 350W by był w sam raz, ale to juź kwestia czy sąsiad jest skory do wymiany zasilacza.
Jak piszczy źle wmątowany bebech to ja wiem.
A właśnie komp powrócił z servisu i:
tak jak się domyślałem, piszczy ten wyświetlacz tzn. przy włączaniu w taki dziwny sposób daje znać źe właśnie nacisnąłeś power. Czyli jest OK i tak ma zapiszczeć.
Natomiast chłopcy z servisu komp postawili na nogi ale co w nim namieszali owineli mgiełkom tajemnicy.
Jak poinformowali sąsiada nic nie było zepsute, nic nie wymieniali i jest Super. Ale jak znam źycie i takie fachowe odpowiedzi to przypuszczam źe komp za momęt znowu padnie. Bo napewno rozkręcili popatrzyli tu i tam, poruszali kabelkami i ruszył, mi terz kilka razy udało się tak poczarować. Przecierz nie powiedzą źe kabel troszkę wylatał :wink:
Spisałem parametrów kilka.
AMD Athlon XP 2100+, VIA VT 8377 Apollo KT 600, Radek 9550.
W stanie tzw. nic nie robot aida32 pokazała:
temperatura procesora 41c
PRM 3900
Napięcie rdzenia procesora:
1,62
3,3 3,25
+5 4,95
+12 11,37
–12 0,47
–5 1,70
+5 wstrzymanie 4,90
W zasadzie fajnie było by wiedzieć jaka zasiłka to wszystko ciągnie ale niestety nie rozkręcałem kompa i nie mam takiego zamiaru, ale jestem pewny na 70% źe jakiś lichy Tracer.
Co o tym myślicie czy te napięcia są ok?
Temperatura niby ok ale te prm jest coś wysokie jak dla mnie.
A właśnie komp powrócił z servisu i:
tak jak się domyślałem, piszczy ten wyświetlacz tzn. przy włączaniu w taki dziwny sposób daje znać źe właśnie nacisnąłeś power. Czyli jest OK i tak ma zapiszczeć.
Natomiast chłopcy z servisu komp postawili na nogi ale co w nim namieszali owineli mgiełkom tajemnicy.
Jak poinformowali sąsiada nic nie było zepsute, nic nie wymieniali i jest Super. Ale jak znam źycie i takie fachowe odpowiedzi to przypuszczam źe komp za momęt znowu padnie. Bo napewno rozkręcili popatrzyli tu i tam, poruszali kabelkami i ruszył, mi terz kilka razy udało się tak poczarować. Przecierz nie powiedzą źe kabel troszkę wylatał :wink:
Spisałem parametrów kilka.
AMD Athlon XP 2100+, VIA VT 8377 Apollo KT 600, Radek 9550.
W stanie tzw. nic nie robot aida32 pokazała:
temperatura procesora 41c
PRM 3900
Napięcie rdzenia procesora:
1,62
3,3 3,25
+5 4,95
+12 11,37
–12 0,47
–5 1,70
+5 wstrzymanie 4,90
W zasadzie fajnie było by wiedzieć jaka zasiłka to wszystko ciągnie ale niestety nie rozkręcałem kompa i nie mam takiego zamiaru, ale jestem pewny na 70% źe jakiś lichy Tracer.
Co o tym myślicie czy te napięcia są ok?
Temperatura niby ok ale te prm jest coś wysokie jak dla mnie.
uwierz ze mozna no bierzesz wyciagasz i odwrotnie wpychasz na sile ! potem spalil sie port i ram i wywalalo niebieski ekran Facet z serwisu mial pole ze mnie
surtoip:
u mnie tak piszczalo ja ram odwrotnie wlozylem
jak mozna ram odwrotnie włozyc???????
u mnie tak piszczalo ja ram odwrotnie wlozylem
Przykro tak stracić szanse na własne potomstwo.
EL NINO:
Mogloby Ci jądra urwac :P .Pan i pastuch:
a jak by tak wybuchło :?
byłby to wyubuch jądrowy :lol:
Mogloby Ci jądra urwac :P .Pan i pastuch:
a jak by tak wybuchło :?
No i dziś wybieram się z wizytą do sąsiada i :shock:
sąsiad mi w te słowa: komputer padł!!
Niebieski ekran i wierszyk źe jakiś bebech cuś nie jest kompatybilny i trza się upenić i sprawdzić ble ble ble. Gdyby to był muj komp do bym działał na własą rękę a źe nie muj i tu mam lęk do cudzej własności to powiedziałem źeby zadzwonił do sklepu a mają tam servis i niech chłopcy działają bo sprzęt na gwarancji i się naleźy – no nie?
Jak by chłopcy coś sciemniali to zamieszczę namiary na sklepik w odpowiednim temacie na forum. Puki co to chcąc sprawdzić skąd się bieźe ów pisk przyłoźyłem ucho do blaszaka i jak PIIIIISKŁO!!!
to aź mi łzy z oczy poszły.
I zdenerwowany w te słowa do sąsiada a *@x&RWA wal z nim do servisu.
Zobaczymy.
Dziękuję za zaangarzowanie i pozdrawiam forumowiczów.
ps. saper ze mnie kiepski – a jak by tak wybuchło :?
sąsiad mi w te słowa: komputer padł!!
Niebieski ekran i wierszyk źe jakiś bebech cuś nie jest kompatybilny i trza się upenić i sprawdzić ble ble ble. Gdyby to był muj komp do bym działał na własą rękę a źe nie muj i tu mam lęk do cudzej własności to powiedziałem źeby zadzwonił do sklepu a mają tam servis i niech chłopcy działają bo sprzęt na gwarancji i się naleźy – no nie?
Jak by chłopcy coś sciemniali to zamieszczę namiary na sklepik w odpowiednim temacie na forum. Puki co to chcąc sprawdzić skąd się bieźe ów pisk przyłoźyłem ucho do blaszaka i jak PIIIIISKŁO!!!
to aź mi łzy z oczy poszły.
I zdenerwowany w te słowa do sąsiada a *@x&RWA wal z nim do servisu.
Zobaczymy.
Dziękuję za zaangarzowanie i pozdrawiam forumowiczów.
ps. saper ze mnie kiepski – a jak by tak wybuchło :?
Komp jako źywo ma dosyć gówniarza i się buntuje :mrgreen: :wink:
Przy wciśniętym "power" startuje zasiłka i wiatraki MoBo – to bym sprawdził w pierwszej kolejności
Przy wciśniętym "power" startuje zasiłka i wiatraki MoBo – to bym sprawdził w pierwszej kolejności
Wiem ze PIV piszcza jak dzialaja w zbyt wysokiej temperaturce. A to piszczenie to taki pisk czy bardziej zgrzyt :?: Moze dysk twardy sie tak "rozpedza" :?:
Jeśli chodzi o pisk to trzeba przyłoźyć ucho gdzie to piszczy,innej metody nie ma.
Metoda prób i błędów.
Zacznij od zasilacza,dysku,okolice procesora.
Jeśli chodzi o USB 2.0,to trzeba SP1 lub SP2,niektóre płyty tego nie wymagały np na chipie SIS i wystarczyło wgrać stery USB2.0 do danego modelu płyty i było.
Metoda prób i błędów.
Zacznij od zasilacza,dysku,okolice procesora.
Jeśli chodzi o USB 2.0,to trzeba SP1 lub SP2,niektóre płyty tego nie wymagały np na chipie SIS i wystarczyło wgrać stery USB2.0 do danego modelu płyty i było.
Musialbys otworzyc bude i umiejscowic ten pisk. To moze byc lozysko czy to na ktoryms wentylu, czy na dysku.
Strona 1 / 1