Dzielenie łącza i sprawa forwardowania portów.

Witam.
Otóź sprawa jest następująca posiadam dwa komputery z udostępnianiem netu. Moja sieć zbudowana jest w następujący sposób:
KOMPUTER nr.1 posiada dwie karty siecowe (1 dochodzi internet od dostawcy, 2 net dochodzi do rutera. Dalej od routera odchodzi kolejny kabel do karty sieciowej na KOMPUTER nr.2.Tak więc aby mieć neta na drugim kompie pierwszy music być uruchomiony. Dokładniejszy schemat na obrazku z linka http://img190.imageshack.us/img190/5923/schemat1tv.jpg

W związku z tym mam pare problemów i pytań.
1. Normalnie mam internet na obu komputerach ale nie mogę przełączyć się w LAN. Mogę to zrobic tylko wtedy, gdy wpinam kabel nr2 z zielonego na czerwony (patrz schemat) ale nie mam wtedy internetu na KOMPUTERZE nr. 2. Wieć Czy moźna zrobić w ten sposób, abym miał jednocześnie LAN i internet ?

2. Chodzi o sprawę forwardowania portów na komputerze nr. 2 Próbowałem to zrobić dla aplikacji typu torrent czy dc++ ale nic nie dało.
Na kompie nr1 wszystko chodzi dobrze nawet nie muszę nic z portami robić natomiast na drugim niedziała ( gdy chce forwardować port na kompie 2 to nie widzi 1 z racji źe nie mam LANU tylko net włączony w tym czasie) Firewalle w Xp wszędzie wyłączone, udostępnianie włączone. Czy w takiej konfiguracji jest moźliwe otworzenie portów na kompie nr.2 ?

KOMP1 :
Karta nr1 IP przez DHCP
Karta nr2 IP 192.168.0.1 przezDHCP

KOMP2
Kartanr1 IP 192.168.8.17 przez DHCP

Odpowiedzi: 1

Proponuje zmienic konfiguracje sieci! Zwykle nnajprostszy sposob jest najlepszy:

INTERNET ––––– ROUTER ––––– (komputer 1 i komputer 2)

Musisz jedynie zmienic "miejscami" komputer 1 i router z Twojego schematu.
Oczywiscie dwie karty sieciowe nie beda juz potrzebne.
Wtedy dzialac bedzie LAN i Internet jednoczesnie.

Forwardowanie portów wykonasz na routerze.

Przy dwoch komputerach (moim zdaniem) DHCP jest zbedne.
brtx
Dodano
22.04.2006 21:26:52
fruity player
Dodano:
22.04.2006 20:55:12
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1