Dyski wymienne - USB - Pomoc
Odpowiedzi: 8
-
[quote=SteviG]@adam broda ---> hmmm...tego pkt nie rozumiem "3. Kiedy włączy się instalator wskazać skąd ma zainstalować sterowniki." Sterowników jako takich nie mam do byle jakiego pendriva[/quote] Do tego nie ma sterowników i nie chodzi tu o pendrivy. [quote=SteviG]...oraz... "Natomiast zadziałała metoda na włożenie urządzenia i zainstalowanie wskazanych (nieistotne z jakiego nośnika) sterowników." - nieistotne z jakiego nośnika?[/quote] [u][b]adam_broda[/b][/u] miał na myśli inne urządzenia niż pendrivy. Z Menadżera urządzeń "wyłap" takie urządzenie (np. aparat), zaznacz i z prawokliku wybierz Aktualizuj sterownik. Potem zapodaj do napędu płytkę ze sterami (np.aparatu) i ręcznie poszukaj sterów (albo niech sam system poszuka). Jest jeszcze jedna ewentualność: kolejność instalacji, czyli [b]najpierw[/b] instalujemy stery, a potem dopiero podpinamy sprzęt, np. dopiero na monit instalatora. Jeżeli zrobimy odwrotnie to nigdy się nie uda. Zobacz jeszcze z tej strony.
-
[quote=SteviG]@adam broda ---> hmmm...tego pkt nie rozumiem "3. Kiedy włączy się instalator wskazać skąd ma zainstalować sterowniki." Sterowników jako takich nie mam do byle jakiego pendriva ...oraz... "Natomiast zadziałała metoda na włożenie urządzenia i zainstalowanie wskazanych (nieistotne z jakiego nośnika) sterowników." - nieistotne z jakiego nośnika?[/quote] No kiedy uruchomi się instalator to wybierasz coś takiego jak 'Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji (zaawansowane)' i dajesz 'Dalej'. Potem będzie okno gdzie z lewej strony będa producenci sprzętu (np. HP czy Canon) a z prawej konkretne urządzenia danego producenta. Jeśli znajdziesz na tych listach swoje urządzenie to je wskazujesz i już. Jeśli nie, to pod tym oknem jest przycisk 'Z dysku' i tam możesz wskazać dowolną lokalizację ze sterownikami, nie tylko na CD ale także na HD. [quote=Ucho]Jest jeszcze jedna ewentualność: kolejność instalacji, czyli najpierw instalujemy stery, a potem dopiero podpinamy sprzęt, np. dopiero na monit instalatora. Jeżeli zrobimy odwrotnie to nigdy się nie uda.[/quote] To raczej dotyczy instalacji oprogramowania zawierającego sterowniki (np. drukarki HP tak właśnie są instalowane) ale oczywiście mogę się mylić. [quote=XanTyp]Z płytą do pendriva to będzie raczej kłopot, nie uważasz?[/quote] Właśnie wpadła mi w ręce mini CD na której jest napisane 'USB FLASH DISK Driver' - nawet nie wiem od czego to - zawiera sterowniki USB.
-
[quote=XanTyp]Ściągnij sobie sterowniki do usb z sieci i zainstaluj.[/quote] Próbowałem te USB2.0_5.1.266.0_WinXP_EHCI.exe ale jakoś bez skutku. Sciagnałem też te http://www.centrumxp.pl/Sterowniki/5812,Aktualizacja_sterownika_USB_11.aspx ale tu znowu wyskakuje, ze sa tylko dla SP1 a ja mam SP3
-
[quote=adam_broda]Jeśli masz jakąkolwiek płytkę ze sterownikami dołączoną do dowolnego z wymienionych przez ciebie urządzeń to użyj jej w procesie instalacji.[/quote]Z płytą do pendriva to będzie raczej kłopot, nie uważasz? Sugerował bym raczej odświeżenie sterownika do usb.
-
[quote]Sugerował bym raczej odświeżenie sterownika do usb.[/quote] No ok, ale jak to zrobić? Proszę o jakieś wskazówki ;) Bo jeśli chodzi o wywalenie wszystkich urządzeń z listy to przez to przechodziłem i nie zdało to egzaminu
-
[quote=XanTyp]Z płytą do pendriva to będzie raczej kłopot, nie uważasz? Sugerował bym raczej odświeżenie sterownika do usb.[/quote] Zgadzam się ale chodziło mi raczej o metodę. Miałem tak, że nie pomagało odświeżanie czy instalowanie samych sterowników. Natomiast zadziałała metoda na włożenie urządzenia i zainstalowanie wskazanych (nieistotne z jakiego nośnika) sterowników. Reasumując: 1. Odinstalować wszystkie urządzenia USB (koncentratory także); 2. Podłączyć do portu urządzenie; 3. Kiedy włączy się instalator wskazać skąd ma zainstalować sterowniki.