Dyski wymienne - USB - Pomoc

Witam, preszukałem sporą część google, oraz Wasze forum i pare sposobów zawiodło dlatego postanowiłem się zapytać i założyć ten konkretny temat dla mojego przypadku, do rzeczy...Chodzi o to, że podczas podłacznia jakiegokolwiek typu pendrive - czy to typowy pendrive kingstona czy np. telefon z karta microsd bądź też aparat Sony z kartą SD wyskakuje komunikat, że odnaleziono jakiś tam sprzęt i zaraz po tym system chce go instalować lecz na innych komputerach moich znajomych te same nazwijmy to ogolnie pendrivy nie potrzebują instalacji tylko automatycznie w "mój komputer" pojawia sie dysk wymienny i już mamy dostęp. Kiedy już nawet dam XPkowi zainstalować automatycznie pendrive to nie może zainstalować i jak probuje ponownie podłączyć owe urządzenie jest tylko bodajże podwójny dźwięk podłaczania pendriva...Chciałbym zaznaczyć, ze mam XP z service packiem 3, płytę główną Epox EP-8KRA(I), 4 porty USB tylko z tyłu obudowy no i na koniec jeszcze ważna rzecz - myszka bądź klawiatura USB spokojnie działa bez instalowania jakichkolwiek sterowników poza oczywiscie pendrivami...Ktoś ma sposób na tą przypadłość? Prosze o pomoc. PS: Dołączam jak to wygląda w menadżerze urządzeń (tu akurat podpięty aparat z kartą SD) http://img524.imageshack.us/my.php?image=usb1.jpg

Odpowiedzi: 8

Tak możesz się motać przez resztę życia bez ujmy dla przedmówców :D Moja rada zaktualizuj sterowniki płyty głównej i biosu - http://www.epox.com/usa/downloads.asp - problem sam zniknie :) Powodzenia! PS. Masz tam też plik Support USB 2 - nie pomiń go :D
Antarin
Dodano
25.04.2009 11:18:44
No więc już piszę jak sprawa wygląda (spokojnie...bez zmian nadal...) @Ucho ---> Już wcześniej wywalałem wszystkie urządzenia z kontrolerów ble ble ble... Sciągnąłem też VIA 4in1 i już byłem pełen nadzieji bo było coś podczas instalacji napisane o uaktualnieniu plików INF bo jak już nawet dam żeby XPek sobie zainstalował automatycznie jakiegos pendriva to jako błąd wyskakuje "występująca w tym pliku inf sekcja instalacji usługi jest nieprawidłowa" i myślałem, że to będzie właśnie to ale lipa @mysz 1 ---> ten program mam od początku problemu i próbowałem niemalże każdą opcje;) @adam broda ---> hmmm...tego pkt nie rozumiem "3. Kiedy włączy się instalator wskazać skąd ma zainstalować sterowniki." Sterowników jako takich nie mam do byle jakiego pendriva ...oraz... "Natomiast zadziałała metoda na włożenie urządzenia i zainstalowanie wskazanych (nieistotne z jakiego nośnika) sterowników." - nieistotne z jakiego nośnika? PS. Dzięki wielkie panowie, że staracie się pomóc, mam nadzieję że jeszcze chwila i przeprowadzicie mnie przez ten problem w 100% skuteczności i będę mógł korzystać z aparatu itp rzeczy bo jest mi to niezbędne szczególnie teraz.
SteviG
Dodano
22.04.2009 23:00:52
  • Ucho 23.04.2009 00:44:34

[quote=SteviG]@adam broda ---> hmmm...tego pkt nie rozumiem "3. Kiedy włączy się instalator wskazać skąd ma zainstalować sterowniki." Sterowników jako takich nie mam do byle jakiego pendriva[/quote] Do tego nie ma sterowników i nie chodzi tu o pendrivy. [quote=SteviG]...oraz... "Natomiast zadziałała metoda na włożenie urządzenia i zainstalowanie wskazanych (nieistotne z jakiego nośnika) sterowników." - nieistotne z jakiego nośnika?[/quote] [u][b]adam_broda[/b][/u] miał na myśli inne urządzenia niż pendrivy. Z Menadżera urządzeń "wyłap" takie urządzenie (np. aparat), zaznacz i z prawokliku wybierz Aktualizuj sterownik. Potem zapodaj do napędu płytkę ze sterami (np.aparatu) i ręcznie poszukaj sterów (albo niech sam system poszuka). Jest jeszcze jedna ewentualność: kolejność instalacji, czyli [b]najpierw[/b] instalujemy stery, a potem dopiero podpinamy sprzęt, np. dopiero na monit instalatora. Jeżeli zrobimy odwrotnie to nigdy się nie uda. Zobacz jeszcze z tej strony.

• adam_broda 23.04.2009 21:32:04

[quote=SteviG]@adam broda ---> hmmm...tego pkt nie rozumiem "3. Kiedy włączy się instalator wskazać skąd ma zainstalować sterowniki." Sterowników jako takich nie mam do byle jakiego pendriva ...oraz... "Natomiast zadziałała metoda na włożenie urządzenia i zainstalowanie wskazanych (nieistotne z jakiego nośnika) sterowników." - nieistotne z jakiego nośnika?[/quote] No kiedy uruchomi się instalator to wybierasz coś takiego jak 'Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji (zaawansowane)' i dajesz 'Dalej'. Potem będzie okno gdzie z lewej strony będa producenci sprzętu (np. HP czy Canon) a z prawej konkretne urządzenia danego producenta. Jeśli znajdziesz na tych listach swoje urządzenie to je wskazujesz i już. Jeśli nie, to pod tym oknem jest przycisk 'Z dysku' i tam możesz wskazać dowolną lokalizację ze sterownikami, nie tylko na CD ale także na HD. [quote=Ucho]Jest jeszcze jedna ewentualność: kolejność instalacji, czyli najpierw instalujemy stery, a potem dopiero podpinamy sprzęt, np. dopiero na monit instalatora. Jeżeli zrobimy odwrotnie to nigdy się nie uda.[/quote] To raczej dotyczy instalacji oprogramowania zawierającego sterowniki (np. drukarki HP tak właśnie są instalowane) ale oczywiście mogę się mylić. [quote=XanTyp]Z płytą do pendriva to będzie raczej kłopot, nie uważasz?[/quote] Właśnie wpadła mi w ręce mini CD na której jest napisane 'USB FLASH DISK Driver' - nawet nie wiem od czego to - zawiera sterowniki USB.

Spróbuj przeczyścić USB - usbdeview http://www.programosy.pl/program,usbdeview.html
mysz 1
Dodano
22.04.2009 19:37:34
To odinstaluj w Menadżerze urządzeń wszystkie stery do USB (kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej) i zrestartuj kompa. Na wszystkich portach USB to samo ? Zobacz jak będzie jak przy wyłączonym kompie przepniesz klawiaturę i mysz na inne porty, a na ich miejsce podepniesz sobie gwizdek. PS. Nie zaszkodzi ściągnąć najnowszą paczkę sterów VIA 4in1 i zainstalować.
Ucho
Dodano
22.04.2009 19:30:38
To inny instalator ale niestety nic nie zmienił](*,) Jakbym miał pewność, że format pomoże to bym go zrobił.
SteviG
Dodano
22.04.2009 16:34:52
Spróbuj tych, których ja użyłem: http://chomikuj.pl/XanTyp/Plikownia/usb jakiś czas temu. Chyba, że to ten sam plik.
XanTyp
Dodano
22.04.2009 14:34:33
Ściągnij sobie sterowniki do usb z sieci i zainstaluj.
XanTyp
Dodano
22.04.2009 11:16:59
  • SteviG 22.04.2009 14:09:04

[quote=XanTyp]Ściągnij sobie sterowniki do usb z sieci i zainstaluj.[/quote] Próbowałem te USB2.0_5.1.266.0_WinXP_EHCI.exe ale jakoś bez skutku. Sciagnałem też te http://www.centrumxp.pl/Sterowniki/5812,Aktualizacja_sterownika_USB_11.aspx ale tu znowu wyskakuje, ze sa tylko dla SP1 a ja mam SP3

Nie sugeruj się tym, że na innych kompach jest dobrze. Jeśli masz jakąkolwiek płytkę ze sterownikami dołączoną do dowolnego z wymienionych przez ciebie urządzeń to użyj jej w procesie instalacji. Jeśli system nie zainstaluje urządzenia automatycznie to wybierz opcję intalacji z konkretnego urządzenia czyli 'Z dysku' i wskaż płytkę ze sterownikami. Czasami tak jest i najstarsi górale nie mają pojęcia dlaczego.
adam_broda
Dodano
21.04.2009 23:24:48
  • XanTyp 22.04.2009 00:12:03

[quote=adam_broda]Jeśli masz jakąkolwiek płytkę ze sterownikami dołączoną do dowolnego z wymienionych przez ciebie urządzeń to użyj jej w procesie instalacji.[/quote]Z płytą do pendriva to będzie raczej kłopot, nie uważasz? Sugerował bym raczej odświeżenie sterownika do usb.

• SteviG 22.04.2009 01:17:14

[quote]Sugerował bym raczej odświeżenie sterownika do usb.[/quote] No ok, ale jak to zrobić? Proszę o jakieś wskazówki ;) Bo jeśli chodzi o wywalenie wszystkich urządzeń z listy to przez to przechodziłem i nie zdało to egzaminu

• adam_broda 22.04.2009 20:38:41

[quote=XanTyp]Z płytą do pendriva to będzie raczej kłopot, nie uważasz? Sugerował bym raczej odświeżenie sterownika do usb.[/quote] Zgadzam się ale chodziło mi raczej o metodę. Miałem tak, że nie pomagało odświeżanie czy instalowanie samych sterowników. Natomiast zadziałała metoda na włożenie urządzenia i zainstalowanie wskazanych (nieistotne z jakiego nośnika) sterowników. Reasumując: 1. Odinstalować wszystkie urządzenia USB (koncentratory także); 2. Podłączyć do portu urządzenie; 3. Kiedy włączy się instalator wskazać skąd ma zainstalować sterowniki.

SteviG
Dodano:
21.04.2009 22:21:13
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1