Dysk zmapowany - przerywane połączenie

Witam. Na początku o co chodzi: Jest serwer, na nim udostępniona partycja. Klient ma pełne prawa odczytu i zapisu na dysku. Klient mapuje dysk, przypisuje mu literę X: Na serwerze są pliki, z których korzysta program znajdujący się na kliencie, edytuje je, dodaje wpisy, zmienia wartości. Nagle awaria prądu. W BIOS jest ustawione by automatycznie się włączyły gdy prąd się pojawi. System się ładuje i tu pojawia się problem - Komputer kliencki widzi zmapowany dysk, ale żaden program nie ma do niego dostępu. Trzeba wejść ręcznie na zmapowany dysk czyli: Mój Komputer --> X: dopiero wtedy staje się on widoczny dla innych programów. Jeden sposób znalazłem --> napisałem malutki plik *.bat który wchodzi na X: wypisuje nazwy plików i katalogów. Jest on umieszczony w autostarcie. Czy jest jakiś inny sposób by taki zmapowany dysk był od samego startu widoczny? (dodam że podczas dłuższego nie korzystania z dysku X:, staje się on automatycznie niewidoczny dla innych programów).

Odpowiedzi: 3

OK, znalazłem takie jakby rozwiązanie. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=9d467a69-57ff-4ae7-96ee-b18c4790cffd&displaylang=en ta paczka dodaje polecenie sleep do cmd. plik bat: sleep 10 //przerwa 10 sekund NET USE [lirera dysku] [serwer] [haslo] taki plik bat wrzucony do autostartu po 10 sekundach od jego uruchomienia loguje się na dysk zmapowany. sam sobie rozwiązałem :p ale dla potrzebujących później zamieszczam :)
fazan123
Dodano
18.02.2010 15:07:38
Pokombinuj z zewnętrznymi programami. Na początek: http://forum.pclab.pl/t193556.html
Ucho
Dodano
17.02.2010 22:53:52
Próbowałeś odnowić mapowanie?
XanTyp
Dodano
17.02.2010 00:14:44
  • fazan123 17.02.2010 21:46:30

[quote=XanTyp]Próbowałeś odnowić mapowanie?[/quote] Próbowałem zmapować dysk jeszcze raz, lecz to nic nie daje. Przyjrzałem się dokładnie dlaczego opcja "połącz ponownie przy logowaniu" nie działa. Wraz z logowaniem do systemu NET USE próbuje zalogować się do zmapowanego dysku, co mu się nie udaje, ponieważ karta sieciowa wifi nie zdążyła jeszcze nawiązać połączenia z routerem. Po tym jak się to nie udaje, więcej prób logowania nie ma. A więc potrzebowałbym jedno z 3 opcji: a) opóźnić autostartu pliku *.bat o jakieś pół minuty b) ustawić logowanie do zmapowanego dysku po nawiązaniu połączenia, a nie w trakcie logowania c) ustawić, by NET USE co jakiś czas próbował połączyć się w tle (bez zbędnego wiersza zadań na pulpicie) Zna ktoś komendy w cmd, które by mi pomogły?

fazan123
Dodano:
16.02.2010 17:56:18
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1