dysk w zewnętrznej kieszeni podłączony przez usb
Witam,
Kupiłem dziś zewnętrzną kieszeń na twardziela i nowy dysk seagate'a 80gb, bo zapchał mi się juź stary. Wszystko miało być pięknie ale oczywiście nie jest. Mam windows xp pro sp2 podłączyłem elegancko dysk wszystko się samo poinstalowało, ale niestety dysku nie widzę. Dysk nie jest sformatowany no i właśnie chciałbym to zrobić ale jak skoro go nie widzę? I jeszcze jedno pytanie, moja płyta obsługuje usb 2.0 ale czy jest jakaś moźliwość sprawdzenia czy sprzęt chodzi po usb 2.0 czy przypadkiem po 1.1
Prosiłbym o pomoc, bo stary dysk zapchany a nowego nie widać.
Pozdrawiam
Kupiłem dziś zewnętrzną kieszeń na twardziela i nowy dysk seagate'a 80gb, bo zapchał mi się juź stary. Wszystko miało być pięknie ale oczywiście nie jest. Mam windows xp pro sp2 podłączyłem elegancko dysk wszystko się samo poinstalowało, ale niestety dysku nie widzę. Dysk nie jest sformatowany no i właśnie chciałbym to zrobić ale jak skoro go nie widzę? I jeszcze jedno pytanie, moja płyta obsługuje usb 2.0 ale czy jest jakaś moźliwość sprawdzenia czy sprzęt chodzi po usb 2.0 czy przypadkiem po 1.1
Prosiłbym o pomoc, bo stary dysk zapchany a nowego nie widać.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 10
Ktoś, kiedyś podawał taki sposób. Szukać nie będe teraz, bom zmęczony strasznie :wink: ale, "organoleptycznie" wygląda to tak:
:arrow: USB 1.1 – prędkość do 1,5MB/s
:arrow: USB 2.0 – prędkość do 60MB/s
Więc jeśli będziesz widział transfery powyźej 1,5MB/s to wszystko w porządku, zresztą masz SP2 więc problemów nie powinno być. Oczywiście drivery do płyty głównej masz zainstalowane ?
:arrow: USB 1.1 – prędkość do 1,5MB/s
:arrow: USB 2.0 – prędkość do 60MB/s
Więc jeśli będziesz widział transfery powyźej 1,5MB/s to wszystko w porządku, zresztą masz SP2 więc problemów nie powinno być. Oczywiście drivery do płyty głównej masz zainstalowane ?
Wielkie dzięki! Juź formatuje mi się dysk. A jednak się dało. To jak mi jeszcze ktoś odpowie jak sprawdzić czy moje połączenie kieszeni z kompem odbywa się z proędkością usb 2.0 to będę całkiem szczęsliwy. Za chwilę będe przenosił masę danych i musze się upewnić, źe wszystko chodzi moźliwie jak najszybciej :)
Wielkie dzięki! Juź formatuje mi się dysk. A jednak się dało. To jak mi jeszcze ktoś odpowie jak sprawdzić czy moje połączenie kieszeni z kompem odbywa się z proędkością usb 2.0 to będę całkiem szczęsliwy. Za chwilę będe przenosił masę danych i musze się upewnić, źe wszystko chodzi moźliwie jak najszybciej :)
Nie będziesz widział dysku w mój komputer, bo nie ma na nim partycji.
Wejdź do panelu sterowania/narzędzia administracyjne/zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami.
Tu będzie widać dysk. Najpierw kliknj go prawym i wybierz opcję bodajźe dotyczącą zainicjowania dysku.
Tutaj teź załoźysz partycje. Partycjje te zobaczysz później w moim komputerze.
Wejdź do panelu sterowania/narzędzia administracyjne/zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami.
Tu będzie widać dysk. Najpierw kliknj go prawym i wybierz opcję bodajźe dotyczącą zainicjowania dysku.
Tutaj teź załoźysz partycje. Partycjje te zobaczysz później w moim komputerze.
mam wpięty dysk nawet jest widoczny w menedźerze urządzeń w zakładce "stacje dysków" jako usb 2.0 storage ale nie mam go w "mój komputer". A jeśli pytasz o usb2 to mi chodzi o rodzaj usb 2.0 (czyli ten szybszy od 1.1) Mam 6 portów usb i chyba wszystkie raczej powinnym chodzić z prędkością usb 2.0, tylko miałem jakis komunikat źe to jest urządzenie typu usb hi–speed i źebym przełączył je na inny port i wyświetlił sześć portów. Więc przepiąłem na inny port no i nie wiem czy będzie czytał dane z prędkością 2.0 czy nie.
Ale masz go wpięty w USB2 ?
Przewaźnie tylko jeden port usb,to USB2.
Sprawdź w manualu który.
Przewaźnie tylko jeden port usb,to USB2.
Sprawdź w manualu który.
tu jest problem – musiałbym go podpiąć do płyty co wiąźe się z niezłym syfem, mam w kompie troche balaganu i nie chcialbym wszystkiego rozpinac. To ma byc dysk tylko i wylacznie na dane, nie ma jakiegos sposobu zeby go sformatowac spod windy jak jest podlaczony przez usb?
Hymm windows go nie widzi ale moze jego instalator (przez boota) albo FDISK. Mojej 40 po zakupie tez windows nie widzial dopiero po formacie w instalatorze t ozaczol go widziac
Obsługe usb 2.0 mam o czym pisałem w poście, tylko nie wiem czy akurat to mi chodzi po usb 2.0 Największy problem jednak pozostaje co zrobic, źeby komputer zobaczył twardy dysk, źebym mógł go sformatować.
Zobacz w manualu czy masz obsługę USB2 na płycie i który to port.
Moźna to sprawdzić w Menagerze Urządzeń ( nie zawsze),lub w Everescie w podsumowaniu:
http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
Moźna to sprawdzić w Menagerze Urządzeń ( nie zawsze),lub w Everescie w podsumowaniu:
http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
Strona 1 / 1