Dysk twardy – Ogromny Problem!

mam dysk twardy 30 giga podzielony na 2 [C i D] partycje [sys plikow FAT32] Mialem problem z tablica alokacji plikow/systemem plików, windows nie startuje [komunikat MBR error 3 (poznije jakis pogram wyswietlil ze sa problemy z tablica alokcaji], podpiolem drugi dysk zeby zobaczyc zawartosc mojego i co sie okazalo:

[PARTYCJA C – systemowa] jest czysta, ale jest na niej zajete miejsce, plikow nie widac ale zajete miejsce jest prawidlowe – tyle ile bylo

[PARTYCJA D] pozostała bez zmian wszystko ok

*******Chcialbym naprawic system plikow/ tablice alokacji ***** wydaje mi sie ze da sie to zrobic [?}

dziekuje za wszelka pomoc [tylko pls nie piszcie o odzyskiwaniu plikow, chce naprawci te partycje tak aby wrocila do normalnego stanu,] prosze pomóźcie

Odpowiedzi: 10

Procedure czego ?
Sciagania partycji ? Plyta z XP, uruchomienie konsoli odzyskiwania i komenda:
Support M$:
DISKPART

diskpart /add /delete nazwa_urządzenia nazwa_dysku nazwa_partycji rozmiar
To polecenie słuźy do zarządzania partycjami na woluminach dysku twardego. Moźna uźyć następujących opcji:
/add : Tworzy nową partycję.
/delete : Usuwa istniejącą partycję.
nazwa_urządzenia: Nazwa urządzenia, na którym ma być utworzona nowa partycja.
nazwa_dysku : Nazwa stanowiąca literę dysku, na przykład D:.
nazwa_partycji : Nazwa istniejącej partycji, która ma być usunięta.
rozmiar : Wyraźony w megabajtach rozmiar nowej partycji.
Nazwę dysku moźna znaleźć w danych wynikowych polecenia MAP, na przykład \Device\HardDisk0. Zamiast argumentu nazwy dysku moźna uźyć nazwy partycji, na przykład \Device\HardDisk0\Partition1. Jeśli nie zostaną uźyte źadne argumenty, pojawi się interfejs uźytkownika do zarządzania partycjami.

OSTRZEŻENIE: Uźycie tego polecenia moźe uszkodzić tabelę partycji, jeśli dysk uaktualniono do konfiguracji dysku dynamicznego. Strukturę dysków dynamicznych moźna modyfikować jedynie za pomocą narzędzia Zarządzanie dyskami.

Zerowanie MBR ? Sciagasz programik MBRtool, uruchamisz z dyskietki po zbotowaniu komputera rowniez z dyskietki systemowej i czyscisz MBR jesli nic wczesniej nie pomoglo (refresh the MBR bootcode, without destroying the Volume Bytes). Manual do tego narzedzia jest tu –> http://www.diydatarecovery.nl/MBRtool_manual.htm
Programik –> http://www.diydatarecovery.nl/mbrtool.htm

EL NINO
Dodano
18.04.2005 11:26:28
sciagajac mu partycje, lub zerujac mbr przy pomocy np. mbrtools.

czy moźesz opisać w/w procedurę, prosze!!
kamaa
Dodano
18.04.2005 00:16:51
Jesli juz grzebales fdiskiem i mbr nie pomogl, bierz sie za odzyskanie samych danych. Dysk "naprawisz" sciagajac mu partycje, lub zerujac mbr przy pomocy np. mbrtools.
EL NINO
Dodano
17.04.2005 23:39:58
ja chce odzyskac te dane.... naprawic dysk zeby dzialal
Wilson
Dodano
17.04.2005 23:26:34
To moźe taki mały program mieszczący się na dyskietce o nazwie diskedit?? Tam masz duźe pole do manewru masz wgląd do wszystkiego i moźesz wyczyścic dysk z najdrobniejszych szczątków :)
Rockers
Dodano
17.04.2005 17:48:07
nie pomoglo :( dysk sie uruchamia niby tak jak wczesniej ale nie widac na nim zadnych plikow a miejscie jest zajęte, jakis program do naprawy systemu plikow ? :
Wilson
Dodano
17.04.2005 15:42:25
No a jak byś zainstalował od nowa winXP i zmienił pliki z FAT32 na NTFS.Ja tak zawsze robie i on mi nigdy jescze nie wyśiwetlił błędów systemowych źe mu brakuje jakiegoś pliku
Mikołaj–Beny
Dodano
17.04.2005 10:22:11
Uruchom kompa z dyskietki startowej WIN98 i komenda fdisk /mbr.

Lub odpal kompa z płyty XP i opcja naprawy R i konsola i uźyj opcji fixmbr.

Pomoc poczytaj.

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14270

Sprawdź dysk na błędy narzędziami producenta.

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html
JNJN
Dodano
16.04.2005 22:45:17
odpal z konsoli
Ad@$
Dodano
16.04.2005 22:21:21
chkdsk nie moze naprawic problemu | piszcie łopatologicznie co robic bo nie wiem czy dobrze postepuje ;]
Wilson
Dodano
16.04.2005 21:57:24
Wilson
Dodano:
16.04.2005 21:54:45
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1