Dysk twardy o nazwie (H:).Problem.

Witam. Mam problem.Instalując ostatnio WINDOWS XP PRO na nowo kupionym komputerze otrzymałem następujące nazwy dysków: Dyski twarde __________________________ Dysk lokalny (H:) Urządzenia z wymiennymi nośnikami pamięci __________________________ Dysk wymienny (C:) Dysk wymienny (D:) Dysk wymienny (E:) Dysk wymienny (F:) Stacja dysków DVD-RAM (G:) Stacja dysków DVD (J:) Czy można zmienić nazwę dysku twardego (H:) na (C:) i oczywiście czytnika (C:) na (H:) bez formatu i ponownej instalacji WINDOWSA. Czy są do tego jakieś polecenia lub programy? Proszę o wskazówki. Z góry dzięki.

Odpowiedzi: 4

[quote=Ucho](...)W czasie instalacji nowego systemu mogłeś jeszcze mieć jakiś stary i nie zatwierdziłeś instalki na C:[/quote] O czym Ty piszesz? Przecież mowa jest cały czas o nowo kupionym kompie? O.o Poza tym, mam czytnik kart pamięci w drukarce i jakoś nie pamiętam, żebym miał mieć kiedyś system z literą starszą niż C, mimo że instalowałem system bez formatowania O.o
XanTyp
Dodano
02.01.2008 05:01:39
IMO wcale nie musiał broić. Na początek odłącz czytnik kart pamięci i odpal kompa. Wtedy podaj jak Ci nazywa dysk systemowy. W czasie instalacji nowego systemu mogłeś jeszcze mieć jakiś stary i nie zatwierdziłeś instalki na C: Pozostaje kwestia możliwości odłączenia czytnika (gwarancja po zdjęciu budy) chyba, że jest podpięty z tyłu za kablach USB
Ucho
Dodano
31.12.2007 18:49:44
Jak na moje oko, to coś przekombinowałeś. Mając nowy dysk, nie masz na nim nic, prócz zerowego sektora. Aby zainstalować system, należy ustanowić na nim partycję. Z założenia jest to partycja C: o dowolnym rozmiarze. I na niej instalujesz system. Taką literę dysku przypisuje instalator XP i nawet gdybyś chciał, to nie możesz tego zmienić. Skoro masz, jak masz - nabroiłeś sobie sam. I tyle :) Rozwiązanie problemu: Ikona Mój Komputer -> PPM -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami. W dysku C: zmień literę na dowolną następną, po czym H: zamień na C: Dalej już sobie poradzisz. Teoretycznie system nie powinien protestować przeciw tym roszadom, skoro dopuszcza opcję zmian liter dysków, ale być może czeka Cię reinstalacja sterowników i wszystkich innych programów.
XanTyp
Dodano
29.12.2007 14:50:23
[quote=marus1] Czy można zmienić nazwę dysku twardego (H:) na (C:) i oczywiście czytnika (C:) na (H:) bez formatu i ponownej instalacji WINDOWSA? [/quote] Z poziomu zarządzania dyskami - nie. Można zmienić literę dysku systemowego w rejestrze, ale trudno przewidzieć jak zachowa się system - na dwoje babka wróżyła. Albo będzie dobrze , albo nie - ze wskazaniem na to drugie. Piszesz że kupiłeś nowy komputer . Z tego co napisałeś wynika, że, tak całkiem nowy , to on chyba nie był ?Te litery dysków same sie tak, na dziewiczym dysku nie przypisują , no chyba że bawiłeś sie przedtem programem do partycjonowania dysków.
Seeker
Dodano
29.12.2007 07:39:27
marus1
Dodano:
28.12.2007 23:36:23
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1