dysk sieciowy jako fizyczny

Witam. Mam taki problem. Pewna aplikacja może wczytywać dane jedynie z dysku fizycznego. Nie mogę wskazać ani dysku CD ani dysku sieciowego (a dane które chcę do niej załadować znajdują się właśnie na dysku sieciowym). Przeglądnąłem już mnóstwo forów i artykułów w ciągu ostatnich kilku dni i nic nie znalazłem. To co mi przychodzi do głowy to program, który potrafiłby utworzyć wirtualny dysk twardy, w oparciu o jakiś katalog (lub dysk sieciowy w moim przypadku), niestety nie znalazłem takiego. Może coś podpowiecie? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i sugestie. Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 3

Nie rozumiemy się. Mapowanie (nie tylko dysku - ale ogólnie - zasobu) - to jest właśnie jego EMULACJA. Jeśli program wymaga [u]fizycznego[/u] dostępu (wyłączności dostępu) - to żadna "wirtualizacja" (która też przecież jest emulacją) nie pomoże. Jeżeli twój tajemniczy program jest programem pracującym w trybie DOS - być może rozwiązaniem byłoby użycie polecenia SUBST - ale to tylko taka luźna myśl .... Osobiście zaś podejrzewam że problemem jest nie tyle sam program czy dysk sieciowy, co poziom odpowiednich uprawnień lub ilość maksymalnych połączeń do udostępnianego zasobu (ale to znowu mi tylko z fusów po kawie wychodzi)
Veers
Dodano
30.03.2010 11:55:03
Mapowanie dysku - to jest właśnie emulacja. Więc ?
Veers
Dodano
30.03.2010 11:12:21
  • daftu 30.03.2010 11:25:47

[quote=Veers]Mapowanie dysku - to jest właśnie emulacja. Więc ? [/quote] nie do końca, zamapowany dysk jest widoczny przez programy jako "dysk sieciowy", a niektóre programy nie dopuszczają używania dysków sieciowych jako np. źródła danych, więc potrzebna by była emulacja dysku fizycznego (wirtualnego dysku twardego)

Jeśli mapowanie dysku sieciowego nie pomaga - to z napędem wirtualnym tym bardziej dałbym sobie spokój.
Veers
Dodano
30.03.2010 10:24:50
  • daftu 30.03.2010 10:41:21

[quote=Veers]Jeśli mapowanie dysku sieciowego nie pomaga - to z napędem wirtualnym tym bardziej dałbym sobie spokój.[/quote] Dlaczego? Jeśli program będzie widział ten dysk jako fizyczny (emulowany) to wtedy odczyta z niego dane, jeśli widzi jako sieciowy to odmawia ze startu... Nie chodzi o wirtualny napęd CD, tylko wirtualny dysk twardy (tak przynajmniej byłoby najlepiej wg mnie)

daftu
Dodano:
29.03.2010 11:14:03
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1