Dysk sie wylacza i samoistny reset ...?? co to??:(
Witam...
Mam problem od jakiegos czasu z samoistnymi resetami komputera. Otoz tak to wyglada, cos robie, i nagle slysze ze dysk przestaje krecic, slychac ze sie wylacza... i reset od razu.... po chwili zatrzymuje sie na kontroli dysku zaraz po sprawdzeniu pamieci, i pokazuje ze nie ma dysku..... musze wcisnac reset, i w tym momencie slysze ze dysk sie zalacza znow kreci i komputer sie odpala..... CO SIE DZIEJE ??((
Kontroluje system pod wzgledem antywirusowym, firewall tez dziala, dzieje sie tak, nietylko u mnie, u znajomego identyczny objaw, to co u mnie np. gada na gg, w tle uruchomiony program p2p, on odpala exploratora, i nagle sru... nie ma. (dysk slychac przestaje chodzic)
Dodam ze podobne rzeczy dzieja sie u jeszcze innego znajomego, reset nastepuje w momencie przenoszenia danych z partycji na partycje... juz raz stracil kilka gb danych przez takie cos i wszystko z dysku C: na dysku C zrobily sie z nazw plikow i folderow smieci nie do odczytania..... tylko format ..... i postawienie systemu na nowo, BARDZO CZESTO sie to dzieje...... przynajmniej 2 / 3 razy na miesiac, i teraz boi sie sie przenosic takie ilosci, i nie przenosi tylko kopiuje dane, i skutkuje. Ale to nie rozwiazanie....
Wydaje mi sie, ze 3 problemy sa jednakowe... a chodzi tu o to ze reset nastepuje w momencie zapisu na dysk, lub jakos tak cos podobnego........ czasem ja rowniez po nocy widze ze komputer zresetowany i komunikat ze nie ma dysku (pod testem pamieci) i reset zalatwia sprawe i odpala komputer....
Prosze o pomoc.
Mam problem od jakiegos czasu z samoistnymi resetami komputera. Otoz tak to wyglada, cos robie, i nagle slysze ze dysk przestaje krecic, slychac ze sie wylacza... i reset od razu.... po chwili zatrzymuje sie na kontroli dysku zaraz po sprawdzeniu pamieci, i pokazuje ze nie ma dysku..... musze wcisnac reset, i w tym momencie slysze ze dysk sie zalacza znow kreci i komputer sie odpala..... CO SIE DZIEJE ??((
Kontroluje system pod wzgledem antywirusowym, firewall tez dziala, dzieje sie tak, nietylko u mnie, u znajomego identyczny objaw, to co u mnie np. gada na gg, w tle uruchomiony program p2p, on odpala exploratora, i nagle sru... nie ma. (dysk slychac przestaje chodzic)
Dodam ze podobne rzeczy dzieja sie u jeszcze innego znajomego, reset nastepuje w momencie przenoszenia danych z partycji na partycje... juz raz stracil kilka gb danych przez takie cos i wszystko z dysku C: na dysku C zrobily sie z nazw plikow i folderow smieci nie do odczytania..... tylko format ..... i postawienie systemu na nowo, BARDZO CZESTO sie to dzieje...... przynajmniej 2 / 3 razy na miesiac, i teraz boi sie sie przenosic takie ilosci, i nie przenosi tylko kopiuje dane, i skutkuje. Ale to nie rozwiazanie....
Wydaje mi sie, ze 3 problemy sa jednakowe... a chodzi tu o to ze reset nastepuje w momencie zapisu na dysk, lub jakos tak cos podobnego........ czasem ja rowniez po nocy widze ze komputer zresetowany i komunikat ze nie ma dysku (pod testem pamieci) i reset zalatwia sprawe i odpala komputer....
Prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 20
sebastian1983:
hm, no ja nie mam firewalla nortona, mam zone alarm, i widzialem w zdarzeniach –>aplikacje ze przy nim jest ten czerwony X
a pisze tam "TrueVector Service" to jest od zone alarm.
Poza tym czerwony X jest w zdarzeniach –>system
i pisze tam "acpi".
Ale moj reset pokrywa sie z godziną wywalenia bledu przez "TrueVector Service".
Na jamie napisane jest o FW ale spotkalem sie z tym bledem przy okazji AV wiec mozliwa jest ta zbieznosc
Wywal na troche Zone Alarm'a i sprawdz
Pozniej Nortona i sprawdz
Wszyskie czynnosci przeplecione reboot'ami systemu
Jednak mozna zakladac ze to wlasnie o ACPI "biega"
Wklep to slowo do szukajki i rozejrzyj sie za rozwiazaniem
Nowszy/nowy bios powinien sprawe rozwiazac
hm, no ja nie mam firewalla nortona, mam zone alarm, i widzialem w zdarzeniach –>aplikacje ze przy nim jest ten czerwony X
i pisze tam "acpi".
WIEC ??
i pisze tam "acpi".
WIEC ??
obawiam sie ze moja angielszczyzna nie pozwoli na rozwiazanie problemu ... niech sie ktos zlituje :(
mam systemworks 2002 od symanteca.
Co prawda od w2k ale moze cos pomoze
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en–us/w2kmsgs/1168.asp
Masz cos od Symantec'a ??
Ponadto http://www.aumha.org/win5/kbestop.htm
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en–us/w2kmsgs/1168.asp
Masz cos od Symantec'a ??
Ponadto http://www.aumha.org/win5/kbestop.htm
UWAGA MAM BSOD–a.
I to co pokazał:
Pojawil sie problem i system windows zostal zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
NO_MORE_IRP_STACK_LOCATIONS
Jezeli po raz pierwszy widzisz ten ekran błędu STOP, ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj nastepujace kroki.
...... itd.
Informacje techniczne:
*** STOP: 0x00000035 (0x80D435C8, 0x00000000, 0x00000000, 0x00000000)
Rozpoczynanie zrzucenia fizycznej pamięci.
Zrzut zakonczono.
W sprawie dalszej pomocy (...) z administratorem lub obsluga techniczna.
TERAZ CZEKAM NA POMOC
Pozdrawiam
I to co pokazał:
Pojawil sie problem i system windows zostal zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
NO_MORE_IRP_STACK_LOCATIONS
Jezeli po raz pierwszy widzisz ten ekran błędu STOP, ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj nastepujace kroki.
...... itd.
Informacje techniczne:
*** STOP: 0x00000035 (0x80D435C8, 0x00000000, 0x00000000, 0x00000000)
Rozpoczynanie zrzucenia fizycznej pamięci.
Zrzut zakonczono.
W sprawie dalszej pomocy (...) z administratorem lub obsluga techniczna.
TERAZ CZEKAM NA POMOC
Pozdrawiam
Oto ten screen. Moze okaze sie pomocny.
O jakie info zdarzen Ci chodzi ?.. dam to tutaj, tylko powiedz co gdzie i jak.
O jakie info zdarzen Ci chodzi ?.. dam to tutaj, tylko powiedz co gdzie i jak.
sebastian1983:
szukałem i nieumiem ustawic zeby byl ten bsod.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=21537
2 ostatnie linjiki postu Rebe
sebastian1983:
Mam screena PO takim wlasnie restarcie, kiedy mam komunikaty ze system odzyskal sprawnosc po krytycznym bledzie czy jakos tak....
Czy to pomoze ?? dać to tutaj ??
Info z Podgladu Zdarzen
szukałem i nieumiem ustawic zeby byl ten bsod.
Mam screena PO takim wlasnie restarcie, kiedy mam komunikaty ze system odzyskal sprawnosc po krytycznym bledzie czy jakos tak....
sebastian1983:
to znaczy ze acpi jest moim klopotem resetow i wylaczania dysku ????????
czy co...
konkretnie prosze mowic bo widze ze tępy jestem...
Moze byc ale nie musi
Wywolaj tego BSOD'a spisz nazwy, numerki ...
i wal w nastepnym poscie
to znaczy ze acpi jest moim klopotem resetow i wylaczania dysku ????????
czy co...
czy co...
BSOD – niebieski ekran z informacją o błedzie systemu.
ACPI – zarządzanie energią.
Oba hasła w archiwum występują i nawet jakieś informacje z nimi związane moźna tam wyczytać – np. jak się "BSOD wymusza" czy jak się ustawienia ACPI zmienia.
ACPI – zarządzanie energią.
Oba hasła w archiwum występują i nawet jakieś informacje z nimi związane moźna tam wyczytać – np. jak się "BSOD wymusza" czy jak się ustawienia ACPI zmienia.
w biosie mam wszystkoie te bzdurstwa powylaczane i win xp tez zeby mi nic sie nie wylaczalo ....
mam dysk IBM 30gb a nie caviara...
niezrozumialem tego...
sprawdzilem w narzedziach administracyjmych i mam tam bledy "acpi"..
co to jest??
i to ?? "BSOD?
mam dysk IBM 30gb a nie caviara...
niezrozumialem tego...
sprawdzilem w narzedziach administracyjmych i mam tam bledy "acpi"..
co to jest??
i to ?? "BSOD?
Rebe:
A do tego logi systemowe – panel sterowania – narzedzia administracyjne – podgląd zdarzeń oraz wymuszenie BSOD–a zamiast restartu, czego juź opisyqał nie bedę z wrodzonego lenistwa.
Ano tak,trochę inaczej WD są bardziej kańciaste :wink:
jak dysk sie wiesza lub restartuje :] to trza pogrzebac w BIOS–ie bo kaźdy inaczej wyglada :!:
mr.David:
a ja miałem ten sam problem z moim Caviarem a rozwiązałem go tak :
wejdz do BIOS–u poszukaj opcji "wyłanczanie dysku po jakimś czasie bezczynnosci" (o ile masz taka lub podoba opcje) mi to pomogło 8)
Szczególnie na restart .
a ja miałem ten sam problem z moim Caviarem a rozwiązałem go tak :
wejdz do BIOS–u poszukaj opcji "wyłanczanie dysku po jakimś czasie bezczynnosci" (o ile masz taka lub podoba opcje) mi to pomogło 8)
Muszę cię zmatwić,podobne objawy miałem przed zgonem mojego Caviara,przeczytaj ostatni post w tym temacie :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=2059&highlight=western
Sprawdź programami diagnostycznymi producenta, a przede wszystkim S.M.A.R.T,sprawszisz go w np. HddHealth lub Evereście.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=2059&highlight=western
Sprawdź programami diagnostycznymi producenta, a przede wszystkim S.M.A.R.T,sprawszisz go w np. HddHealth lub Evereście.
A do tego logi systemowe – panel sterowania – narzedzia administracyjne – podgląd zdarzeń oraz wymuszenie BSOD–a zamiast restartu, czego juź opisyqał nie bedę z wrodzonego lenistwa.