DYSK! pomocy duzy problem pomozcie mi prosze.
WIec tak blad w zalczniku: sytuacja rysuje sie nastepujaco w partition magic widzi mi dysk jako "BAD" natomias jak odpale inny wina z drugiego dysku (nowy win) to widze zawartosc tego dysku ale nie moge bootowac z niego... :roll: a problem wziol sie z tad ze chcialem skasowac linux i w fdisku wpisalem fdisk /mbr, a drugi problem to gdzie jest plik od bootowanie, chodzi mi o dostep do niego z pod innego systemu, prosze o pomoc to bardzo pilne.
Odpowiedzi: 7
Są dwa dyski
20gb i 60 gb
i tak na 20 obecnie jest win na ktorym awaryjnie pracuje a pozatym z nim jest wszystko ok.
natomias:
dysk 60gb jst zapelniony, A W nim zamotalem w fdisku od pm i zrobil sie bad. i jak odpalam awaryjnie sam dysk w rescu pm to pisze mi: PARTITION TABLE ERROR #105 FOUND ; ALE jak dziala razem z 20awaryjna to widze wszystko co jest na tych dyskach i moge edytowac. Problem polega w tym ze nie moge bootowac z 60gb bo jest ten bad
20gb i 60 gb
i tak na 20 obecnie jest win na ktorym awaryjnie pracuje a pozatym z nim jest wszystko ok.
natomias:
dysk 60gb jst zapelniony, A W nim zamotalem w fdisku od pm i zrobil sie bad. i jak odpalam awaryjnie sam dysk w rescu pm to pisze mi: PARTITION TABLE ERROR #105 FOUND ; ALE jak dziala razem z 20awaryjna to widze wszystko co jest na tych dyskach i moge edytowac. Problem polega w tym ze nie moge bootowac z 60gb bo jest ten bad
Troszke mieszasz
Na tym dysku ktorego PM widzi jako bad masz zainstalowany system ??
Czy moze to zwykly dysk/partycja z danymi ??
Jesli to dwa takie same systemy to z jednego na drugi skopiuj boot.ini, ntldr, ntdetect
Na tym dysku ktorego PM widzi jako bad masz zainstalowany system ??
Czy moze to zwykly dysk/partycja z danymi ??
Jesli to dwa takie same systemy to z jednego na drugi skopiuj boot.ini, ntldr, ntdetect
m1si0:
zainstaluj sobie partition magic (zmienisz nim partycje bez koniecznosci usuwania plikow), albo sciagnij sobie ze stronki http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/ explorer2fs i po klopocie
Pozdrawiam
Po co mam zmieniac jak zrobilem cos z mbr w fdisku... na dyskietce ratunkowej w pm jest napis: " PARTITION TABLE ERROR #105 found " bo ja mam dostep do tych dyskow, powiem wiecej jak odpale go jako mastera to mi krytyczny blad wykakuje... help pls
zainstaluj sobie partition magic (zmienisz nim partycje bez koniecznosci usuwania plikow), albo sciagnij sobie ze stronki http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/ explorer2fs i po klopocie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Szuja27:
A propos tego BADa.
Zdaje sie ze partycja stala na systemie ext3 – PM ma z tym bol. Najprostsze rozwiazanie – zapuscic instalator linuxa sformtaowac spod niego dysk (np. na: fat32, ntfs, ext2) byle nie na ext3(!) – u mnie dzialalo bezproblemowo.
ta bad jest na dodatek pelna i moga na niej zapisywac i odczytywac dane bo mam tam te dyski bubi... michal itd... a nie chcial bym jej formatowac... i jest w ntfs
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=23933
A propos tego BADa.
Zdaje sie ze partycja stala na systemie ext3 – PM ma z tym bol. Najprostsze rozwiazanie – zapuscic instalator linuxa sformtaowac spod niego dysk (np. na: fat32, ntfs, ext2) byle nie na ext3(!) – u mnie dzialalo bezproblemowo.