DYSK! pomocy duzy problem pomozcie mi prosze.

WIec tak blad w zalczniku: sytuacja rysuje sie nastepujaco w partition magic widzi mi dysk jako "BAD" natomias jak odpale inny wina z drugiego dysku (nowy win) to widze zawartosc tego dysku ale nie moge bootowac z niego... :roll: a problem wziol sie z tad ze chcialem skasowac linux i w fdisku wpisalem fdisk /mbr, a drugi problem to gdzie jest plik od bootowanie, chodzi mi o dostep do niego z pod innego systemu, prosze o pomoc to bardzo pilne.

Odpowiedzi: 20

thx. wydaje mi sie ze tak na dysku jest napisane "60 gb at maxtor" thx
BUBI
Dodano
06.12.2004 17:27:56
mam dysk maxtora :/ na stronie producenta jest jakis soft ale je nie znam dobrze angielskiego
BUBI
Dodano
06.12.2004 17:13:43
Nadaj jeszcze jakies etykiety dyskom C, F, I
Sprawziles wszyskie propozycje ??
Sprawdz dysk narzedziem producenckim
Bobi
Dodano
06.12.2004 15:01:12
:/ help ! dalej sobie nie moge z tym poradzic... :(((
BUBI
Dodano
06.12.2004 14:40:36
nic nie daje nowy screnn :/z zarzadania
BUBI
Dodano
28.11.2004 01:18:09
Widze źe nabroiłeś wypowiedzi duźo ale zrób tak na 20GB zainstaluj Nortona utilitesa podłącz ten 60 GB i uruchom disk doctora i wskaź mu naprawe tego dysku będą tam leciały takie cyferki po naprawie to juź pestka to dla ciebie innym bym radził kupić nowy :lol: sprawdź fdiskiem czy tam niema jakiejś partycji innej niź dos jak jest to usuń komędom z poza dosa, pm lubi zostawić plik zapisany
Brzęczki
Dodano
21.11.2004 23:20:07
W takim razie teraz z konsoli albo odpal naprawe systemu (moze nawet nakladke), albo przywroc rejestr, i inne rzeczy –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545
EL NINO
Dodano
21.11.2004 22:04:49
Niby po naprawie mbr:
wysakuje juz po zaladowaniu loga wina xp kiedy ma wejsc w okno lowania wywala blue screnn:
Stop: c000021a {B
d KRYTYCZNY}
PROCES SYSTEMOWY WINDOWS LOGON PROCESS ZAKOŃCZYŁ SIĘ NIE SPODZIEWANIE
ocb? a i nie ustapil blad #105
BUBI
Dodano
21.11.2004 21:10:12
Powinienes podpiac ten dysk jako master, odpalic kompa z plyty XP i sprobowac naprawic MBR komenda fixmbr. Tu masz artykulik o naprawie MBR w XP –> http://www.microsoft.com/resources/documentation/Windows/XP/all/reskit/en–us/prkd_tro_ldau.asp

Nie wiem czy nie pomogloby uzycie programu RepoMan 2.0
http://www.download32.com/ads/convar1.htm
EL NINO
Dodano
21.11.2004 17:21:43
EL NINO:
BUBI, ja tylko pytam czym naprawiales ten MBR, poniewaz piszesz: "zamotalem w fdisku od pm", co znaczyloby, ze nie uzywales FDISKa DOSowego czy tez "windzianego".

inaczej fdiska uzywalem dosowego ale tamten od pm byl dziwny inny... pozniej odpalilem fdiska z dyskietki startowej 98se i wpisalem... fdisk /mbr i odpalala do momentu ladwanie systemu i nagle *** error niebiski krytyczny i dalej tkwie...

105 – Partition does not start on cylinder boundary
The Head value of CHS begin is not 0 or 1. PartitionMagic expects all FAT, HPFS and NTFS partitions to start and end on cylinder boundaries. (Comment: Windows NT on Alpha does not comply with this rule, and can create partitions starting on arbitrary sectors. There is no known operating system that requires this restriction. However, there exists software that tries to guess the disk geometry by looking at the CHS start and end values in a partition table. Note that with large disks CHS values are entirely meaningless.)

i teraz musze naprawic ten blad ale nie wiem jak?
BUBI
Dodano
21.11.2004 12:37:04
BUBI, ja tylko pytam czym naprawiales ten MBR, poniewaz piszesz: "zamotalem w fdisku od pm", co znaczyloby, ze nie uzywales FDISKa DOSowego czy tez "windzianego".
EL NINO
Dodano
21.11.2004 02:00:44
EL NINO:
BUBI:
dysk 60gb jst zapelniony, A W nim zamotalem w fdisku od pm i zrobil sie bad
Czyli mbr naprawiales z PM ?

P.S. Kolego korwit, bez uwag prosze na temat polszczyzny.

no wlasnie nie wiem jak? bo nie wiem gdzie jest taka opcja :/
BUBI
Dodano
21.11.2004 01:26:46
BUBI:
dysk 60gb jst zapelniony, A W nim zamotalem w fdisku od pm i zrobil sie bad
Czyli mbr naprawiales z PM ?

P.S. Kolego korwit, bez uwag prosze na temat polszczyzny.
EL NINO
Dodano
20.11.2004 23:22:09
korwit:
Problem z Partition Magic?Ja miałem to samo.Formatuję dysk do systemu NTFS lub FAT przy pomocy XP.Jeszcze jedna uwaga:jeśli masz FAT nie konwertuj nigdy do NTFS–ja tak kiedyś zrobiłem i XP nie chciał chodzić–wyrzucał błędy i nie było dostępu do pewnych opcji nie mówiąc o dostępie do Interntu.
A na przyszłość młody człowieku–trochę więcej polszczyzny w postach.Po co kaleczyć język polski,który jest przecieź tak ładnym językiem.

The Head value of CHS begin is not 0 or 1. PartitionMagic expects all FAT, HPFS and NTFS partitions to start and end on cylinder boundaries. (Comment: Windows NT on Alpha does not comply with this rule, and can create partitions starting on arbitrary sectors. There is no known operating system that requires this restriction. However, there exists software that tries to guess the disk geometry by looking at the CHS start and end values in a partition table. Note that with large disks CHS values are entirely meaningless.)

jak naprawic ten blad, a za bledy przepraszam najmocniej, mam papiery na robienie bledow troche wyrozumialosci.
BUBI
Dodano
20.11.2004 22:03:18
Problem z Partition Magic?Ja miałem to samo.Formatuję dysk do systemu NTFS lub FAT przy pomocy XP.Jeszcze jedna uwaga:jeśli masz FAT nie konwertuj nigdy do NTFS–ja tak kiedyś zrobiłem i XP nie chciał chodzić–wyrzucał błędy i nie było dostępu do pewnych opcji nie mówiąc o dostępie do Interntu.
A na przyszłość młody człowieku–trochę więcej polszczyzny w postach.Po co kaleczyć język polski,który jest przecieź tak ładnym językiem.
korwit
Dodano
20.11.2004 20:25:18
Rudiczek:
kurde nie kumam za wiele z tego co piszesz ale powiem jedno nie sformatujesz tego pm dziwne ale tak jest pm umozliwia zmiane systemu plików z fata,ntfsa na ext3 i swapa ale na odwrót ni hu hu więc jesli moim zdaniem nie chcesz formatowac(a wudaje mi sie ze tak sie skonczy) smiagaj do kolego i niech podepnie dysk i przwali wszystko co trzeba a jesli kolegi komp nie zobaczy to utwórz partycje w facie 32 przewal z odpalonego linuxa wszystko co porzeebujesz i potem formatuj z instalatora windy. Mysle ze o to chodziło :)

nie chodzi o dysk 20gb na ktorym byl linux on jest ok... ale ten drugi od wina
BUBI
Dodano
20.11.2004 19:47:05
kurde nie kumam za wiele z tego co piszesz ale powiem jedno nie sformatujesz tego pm dziwne ale tak jest pm umozliwia zmiane systemu plików z fata,ntfsa na ext3 i swapa ale na odwrót ni hu hu więc jesli moim zdaniem nie chcesz formatowac(a wudaje mi sie ze tak sie skonczy) smiagaj do kolego i niech podepnie dysk i przwali wszystko co trzeba a jesli kolegi komp nie zobaczy to utwórz partycje w facie 32 przewal z odpalonego linuxa wszystko co porzeebujesz i potem formatuj z instalatora windy. Mysle ze o to chodziło :)
Rudiczek
Dodano
20.11.2004 18:45:14
Oto kolejne screnny ktore moga podkreslic sprawe
––––––––––––––

yyy kto moglby jednym slowem przetlumaczycv bo ja nie zbyt rozumiem to do konca, slabo bardzo znam angielski :/
BUBI
Dodano
20.11.2004 16:57:58
http://www.win.tue.nl/~aeb/partitions/partition_types–2.html
Poczytaj o 105

Poza tym chkdsk, proba naprawy instalacji XP na tym 60 GB dysku
Bobi
Dodano
20.11.2004 16:53:44
BUBI
Dodano:
18.11.2004 23:50:35