Dysk Lub system
poszedłem do kolegi z dyskiem bo miał fajne (foldery)wszystko u niego zgrałem ale gdy zpowrotem podłączałęm dysk to zobaczyłem, źe tam gdzie się podłącza taśme brakuje mi jednego ząbka (wiem, źe zawsze jest tam jeden bezniczego) ale mi wypadł i jak go podlaczylem to windows uruchamial mi si 6 minutttt. Co zrobić zeby bylo jak dawniej i czy da sie kupisc taki zabek i to naprawic?????
Odpowiedzi: 20
juź zamówiłem A3604106 HDD Seagate Barracuda 7200.7; ST3120026A, 120 GB, Ultra ATA/100, 7200 RPM, 8MB cache za okolo 480 zyla. Vhyba bedzie dobry
No to z damipl'em mamy to samo zdanie... :D 8)
Ja mam Maxtora dwa dyski i nie naźekam.
Ja go polecam. :) :) :)
Ja go polecam. :) :) :)
Maxtor jest szybszy i glosniejszy niz Seagate bo ma ATA 133, a Seagate ma ATA 100. Chyba ze w ogole kupujesz Serial ATA, ale podejrzewam, ze nie.
Oprocz tego dyski IBM'a sa bardzo dobre.
Maxtor jest szybszy i glosniejszy niz Seagate bo ma ATA 133, a Seagate ma ATA 100. Chyba ze w ogole kupujesz Serial ATA, ale podejrzewam, ze nie.
Ja mam w dwóch kompach dwa Maxtory (jeden 40GB, drugi 80GB). I jak na razie nie miałem źadnych problemów z tymi dyskami.
Ja uwaźam, źe Seagate. Mój tata uźywa dwa takie dyski o tych samych właściwościach co podałeś i nie ma źadnych z nimi problemów. 8) :D :D
Ja uzywam Maxtora i mam juź wiele bad sektorów, a ma dopiero 2 lata. :wink: :wink: :wink:
Ja uzywam Maxtora i mam juź wiele bad sektorów, a ma dopiero 2 lata. :wink: :wink: :wink:
Który bedzie lepszy dysk
seagate 80 Gb 7200 8 mb cache
czy jakis inny z takimi samymi konfiguracjam. Chodzi mi o to czy seagte jest najlepszy czy np. maxtor lub caviar
seagate 80 Gb 7200 8 mb cache
czy jakis inny z takimi samymi konfiguracjam. Chodzi mi o to czy seagte jest najlepszy czy np. maxtor lub caviar
Przerzucam temat do działu sprzęt.
mam seagate 40 gb. A tak nawiasem to jestem głupi, źe tak beznadzjejnie zrabałem dysk, musze tera wywalić 4 stówy :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Słuchaj pbartek a jakiej firmy masz ten dysk i ile gb???
The_judge:
ja tak jechałem prawie rok i nie miałem źadnych problemów
Szczęściarz :D :!:
Dyski z powiększonym cache są szybsze pod względem kopiowania np. z dysku na dysk czy partycji na partycję duźych plików.
W typowym domowym zastosowaniu tj. gry,internet,office to raczej bez znaczenia ,czy cache jest 2 czy 8 mb.
Jeźeli nie zaleźy ci na kasie bierz ten z 8mb, ale jeźeli chcesz zaoszczędzić to wiadomo kup tańszy.
Tylko następnym razem ostroźnie z dyskiem :D
po prostu wsadzilem odwrotnie kabel ide i mi do srodka ten pin zwalilo i po dysku tera w systemie rusza sie jak smola. Bede mial nowy dysk tylko nie wiem jaki mam na uwadze
– seagate baracuda 7200 jakies nowe cache 8 czy cos takiego 80 gb
– seagate baraccuda 7200 80 gb bez tego jakego cache
co to jest gosciu mi moil ze duzo szybcjej chodzi jak to jest
– seagate baracuda 7200 jakies nowe cache 8 czy cos takiego 80 gb
– seagate baraccuda 7200 80 gb bez tego jakego cache
co to jest gosciu mi moil ze duzo szybcjej chodzi jak to jest
MarcinX:
Drgania dysku albo jakiś wszcząs mogą powodować braki styku.
aź tak źle to nie jest – wystarczy źe "pin" (drucik) przykleisz taśmą samoprzylepną do dysku i wszystko będzie dobrze działać – ja tak jechałem prawie rok i nie miałem źadnych problemów
pbartek:
tak właśni w porcie IDE ale on i wypadł jest po nim dziurka a nie złamał
Złamał się złamał.
Piny przylutowane są do szyny w dysku a z szyny odchodzi cała elektronika.
Uwaliło się przy samym lucie.
Samo wsadzenie jakiegoś elementu przewodzącego albo innego pinu to półśrodek.
Drgania dysku albo jakiś wszcząs mogą powodować braki styku.
Jeźeli znasz się trochę na elektronice i masz jakiś stary port to najlepiej przelutować.
Jeźeli nie, daj jakiemuś fachowcowi.
Tylko nie takiemu jak w programach usterka :D :wink:
a jak wsadze pin o starszego dysku
Ułamałeś pin he he :) wiem coś o tym....
Są dwie wiadomości : dobra i zła.
zła : jak MarcinX zauwaźył gwarancję masz juź w plecy :(
dobra : wystarczy źe na miejsce tego ułamanego pinu wsadzisz jakiś mały pręcik (ja wsadziłem kawałek zszywki) i dysk będzie hulał jak dawniej.
Samego pinu nie kupisz. Moźesz natomiast kupić zepsuty dysk (oczywiście tej samej firmy i ten sam model)np na allegro i przelutować z niego na swój dysk pin –> nie wiem jeszcze czy da się to zrobić w domu, bo dopiero dzisiaj lub jutro dostanę zepsuty dysk i będę próbował coś zmajstrować by odzyskać gwarancję :mrgreen:
Wymiana elektroniki jest raczej nieopłacalna (podejrzewam źe bez 150 – 200 zł się nie obędzie)
Są dwie wiadomości : dobra i zła.
zła : jak MarcinX zauwaźył gwarancję masz juź w plecy :(
dobra : wystarczy źe na miejsce tego ułamanego pinu wsadzisz jakiś mały pręcik (ja wsadziłem kawałek zszywki) i dysk będzie hulał jak dawniej.
Samego pinu nie kupisz. Moźesz natomiast kupić zepsuty dysk (oczywiście tej samej firmy i ten sam model)np na allegro i przelutować z niego na swój dysk pin –> nie wiem jeszcze czy da się to zrobić w domu, bo dopiero dzisiaj lub jutro dostanę zepsuty dysk i będę próbował coś zmajstrować by odzyskać gwarancję :mrgreen:
Wymiana elektroniki jest raczej nieopłacalna (podejrzewam źe bez 150 – 200 zł się nie obędzie)
Masz 2 wyjścia:
– Idziesz do elektronika i on moźe to przyspawa :)
– wymieniasz całą elektronikę dysku.
– Idziesz do elektronika i on moźe to przyspawa :)
– wymieniasz całą elektronikę dysku.
tak właśni w porcie IDE ale on i wypadł jest po nim dziurka a nie złamał
Jakiego ząbka ?
W porcie IDE ?
Jeźeli wyrwałeś to i tak masz szczęście źe dysk działa.
Chyba The_Judge pisał źe miał podobny przypadek.
W warsztacie elektronicznym powinni ci to przylutować.
Ale gwarancja na dysk poszła się ....... :wink:
W porcie IDE ?
Jeźeli wyrwałeś to i tak masz szczęście źe dysk działa.
Chyba The_Judge pisał źe miał podobny przypadek.
W warsztacie elektronicznym powinni ci to przylutować.
Ale gwarancja na dysk poszła się ....... :wink:
Strona 1 / 1