Dysk juz bez Visty i problem z instalacja XP
hejka
Znajomy kupil laptop [b]Dell Inspiron 1721[/b]
AMD TurionTM 64 X2 Dual Core Processor TL-56 (1.8GHz/1MB)
Genuine Windows Vista™ Home Basic
1GB Dual Channel 667MHz DDR2 SDRAM
Integrated ATI Radeon Xpress 1270 with HyperMemoryTM
17" Wide Screen XGA+ (1440x900) display with TrueLifeTM
160 GB single 5400 RPM SATA hard drive
DVD+/-RW with Dual Layer DVD+RW
USB 2.0 (5)
Integrated 10/100 LAN (RJ45) and 56K Modem (RJ11)
IEEE1394a
8-in-1 Memory Card Reader
VGA video output & S-Video
Stereo in, headphone/speaker out & Dual digital mics
1 ExpressCard 54mm Slot
9-cell 85WHr Li-Ion Battery
Optional Integrated 2.0 MP camera
Vista chodzila sprawnie przez jakies 2 dni. Zainstalowalem mu Divx`y i inne kodeki do filmow (aktualnie nie posiada neta). postanowil zainstalowac XP starym sposobem.Nie wiem czy to mozna nazwac odinstalowniem visty-zrobil format za pomoca plytki :)"reinstaling Dell MediaDirect 3.3"-uruchamia sie tam opcja format c:
I tu nasowa sie moj problem:
Dostalem go do przeinstalowania na xp juz bez zainstaowanej visty (plyty recovery visty nie ma bo pozyczyl koledze a ten pojechal na wakacje). Bootowalny xp po przez nLite nie chce mi znalesc sterownikow do SATA-zreszta Dell nie wypuscil takich pod XP (prubowalem z innych seri) ale kiedy zrzuce je na pendriva, xp moze sie zaistalowac tylko na nim.
Zmienialem ustawienia w biosie i nadal nic.
Szukalem na wielu forach PL i ANG i wiekszosc opcji przerabialem.#-o
Czy czekac na Viste recovery i zainstalowac XP prosta metoda czy macie moze jakies pomysly.Moze cos przegapilem](*,)
Odpowiedzi: 2
rozumiem ze mam je podpiac do instalki xp przez nLite.
Dzieki sprawdze
@edit:Bios nie posiada funkcji AHCI- jest tylko Raid ON i jest przelaczony na Raid Autodetect/ATA
Spróbuj skorzystać z tych: http://support.dell.com/support/downloads/download.aspx?c=us&cs=19&l=en&s=dhs&releaseid=R154200&SystemID=INS_PNT_PM_1520&servicetag=&os=WLH&osl=en&deviceid=11530&devlib=0&typecnt=0&vercnt=1&catid=-1&impid=-1&formatcnt=1&libid=41&fileid=205611
ewentualnie w biosie wyłącz AHCI i zmień będziesz mógł przywrócić tą opcję i dysk będzie pracował w swojej pierwotnej konfiguracji - czyli SATA).
Strona 1 / 1