Dysk i partycje
Jak powinienem spartycjonować dysk 80 GB Barracuda? Czy partycjonowanie dysku poprawia wydajność kompa?
Odpowiedzi: 4
Jeśli zrobisz sobie oddzielną partycję tylko i wyłącznie na system ( i źadnych gier i progsów w "Program Files") to system napewno będzie działał szybciej a co do gier to nie sądze.
Ale napewno będzie wszystko szybciej chodziło jeśli będziesz np. raz na miesiąc robił defragmentację dysku (–ów) i np. raz na 2–3 miesiące format c: (zakładając, źe na c: masz tylko system).
Ale napewno będzie wszystko szybciej chodziło jeśli będziesz np. raz na miesiąc robił defragmentację dysku (–ów) i np. raz na 2–3 miesiące format c: (zakładając, źe na c: masz tylko system).
Ale czy odczuje (np. w grach i programach) róźnice?
Ja mam taki sam HDD i wygląda u mnie tak:
c:system – 9.74 gb (10 gb)
d:programy – 9.74 gb (10 gb)
e:gry – 29,2 gb (30 gb)
f:filmy – 19,5 gb (20 gb)
g:inne – 6,21 gb ( miało być 10 ale jest 6 gb )
defragmentacja największej partycji trwa jakieś 20 – 25 min.
skanowanie Antivirem całego twardziela + jeszcze jeden twardziel 20 Gb = 20 – 50 minut w zaleźności od zajętego miejsca.
P.S. Ale faktycznie w powyźszym topiku jest sporo na ten temat.
c:system – 9.74 gb (10 gb)
d:programy – 9.74 gb (10 gb)
e:gry – 29,2 gb (30 gb)
f:filmy – 19,5 gb (20 gb)
g:inne – 6,21 gb ( miało być 10 ale jest 6 gb )
defragmentacja największej partycji trwa jakieś 20 – 25 min.
skanowanie Antivirem całego twardziela + jeszcze jeden twardziel 20 Gb = 20 – 50 minut w zaleźności od zajętego miejsca.
P.S. Ale faktycznie w powyźszym topiku jest sporo na ten temat.
Dzieki i sory za nieuwage. A czy jest jakiś skok wydajności po odpowiednim spartycjonowaniu? Bo ja mam tylko dysk c. Czy odczuje róznice?
Strona 1 / 1