Dysk C: nie jest sformatowany (?)
Witam
Nie wiem co się stało, dzisiaj po włączeniu kompa i po próbie wejścia na C: otrzymuję komuikat "Dysk nie jest sformatowany, czy chcesz go sforamtować? Tak, Nie". Partycja D: chodzi normalnie.
Pewnie, że nie chcę. Próbowałem Bard-em SE, ale też nie widzi tej partycji. Wszedłem w konsolę odzyskiwania. Po komendzie DIR mówi, że nie może poskładać plików. Nie działa "cd windows", bo mówi, że nie ma takiego katalogu. Chkdsk/p podaje dziwne liczby o wielkości klastrów i mówi, że istnieje poważny nieodwracaolny problem. Tak samo fixboot mówi o problemie, ale pisze też, że przywócono boota. Aha wolumin ma nazwę 00000 00000 i mówi, że nie ma nazwy ta partycja.
Prośba jak odzyskać dane?
Odpowiedzi: 1
System masz na D:? C: to pierwsza partycja pierwszego dysku? Jeśli tak to dziwne że system się uruchomił.
Nie przeciągając, chkdsk w takim wypadku chyba niewiele da, trzeba więc się wziąć za odzyskiwanie danych jeśli nie jest za późno. W dziale programy masz przyklejony temat temu zagadnieniu poświęcony, w nim propozycje programów, linki do artykułów traktujących o tym.
Nie przeciągając, chkdsk w takim wypadku chyba niewiele da, trzeba więc się wziąć za odzyskiwanie danych jeśli nie jest za późno. W dziale programy masz przyklejony temat temu zagadnieniu poświęcony, w nim propozycje programów, linki do artykułów traktujących o tym.
Strona 1 / 1
<p>System mam na C:\, również C: jest pierwszą partycją (MBR i te inne tam). Komp odpalił się, ale jak klikałem w okienku Mój Komputer na ikonkę dysku C:(system) to wyskakiwało, że nie jest sformatowany i czy teraz go sformatować. Wlazłem do konsoli odzyskiwania. Polecenie fixboot, niby naprawiło boota, ale od tego czasu po włączeniu kompa mam czarny ekran z napisem w rogu "NTLDR is missing" Pres key......</p><p>Dobra, myślałem, że wejdę znowu w konsolę przywrócę rejestr z Repair a potem z System Volume Information, ale niestety nie. Ponieważ w konsoli odzyskiwania nie wchodzę w C:\WINDOWS. Wchodzę w D:\. Po zmianie napędu na c: nie działa "cd windows" itd - o czym pisałem wyżej.<br /></p>
testdiskiem przeleć sie po dysku - być może odzyskasz partycję w całości.