Dwie prośby o pomoc: 1)DVD; 2)Kontroler ATA
:arrow: Jeźeli uzywacie lub wiecie cos na temat DVD:
– Pioneer 120/195
– Toshiba SD–M1712
Który polecacie – jeźeli chodzi o cichą pracę i szybki dostęp do płyty???
:arrow: Jeźeli dokupie kontroler ATA 133 do mojej płyty ATA 66 to odczuję jakąś znaczącą poprawę jeźeli chodzi o moje dyski HD (obsługujące 133)???
:!: THX ZA HELP :!:
– Pioneer 120/195
– Toshiba SD–M1712
Który polecacie – jeźeli chodzi o cichą pracę i szybki dostęp do płyty???
:arrow: Jeźeli dokupie kontroler ATA 133 do mojej płyty ATA 66 to odczuję jakąś znaczącą poprawę jeźeli chodzi o moje dyski HD (obsługujące 133)???
:!: THX ZA HELP :!:
Odpowiedzi: 3
miałem przez kilka dni wspomnianą tosibę i niestety jest głośna przy rozpędzaniu i z niektórymi płytami dvd rónieź przy stałej prędkości –– napęd wpada w wibracje i stuka jak wiertarka udarowa. albo ten model tak ma, albo trafiłem na fatalną serię, bo w sklepie sprawdziłem jeszcze 2 egzemplarze i kaźdy tak miał –– niezaleźnie, czy napęd był zamontowany w obudowie komputera, czy luzem na amortyzującym podłoźu. sprawdzałem z kilkunastoma płytkami dvd. widać napęd jest wraźliwy na nawet najmniejsze osiowe niewywaźenie płyty. z niektórymi nie było go w ogóle słychać, z niektórymi był istny koszmar. natomiast wszystkie płyty cd, cr–r i cr–rw chodziły ciuchutko. toshibę 1712 wymieniłem właśnie na pioneera 120 i jestem zadowolony. napęd nie jest całkiem cichy, ale kompletnie nie ma róźnicy w jego i tak niewielkim poziomie hałasu przy rozpedzaniu płyty i stałej pracy tak z płytami dvd jak i cd.
Jeśli dokupisz kontroler ATA133 moźe być jakaś poprawa w wydajnośc, ale na cud nie licz. Najnowsze dyski mają transfer rzędu 55–60 MB/s. Kontroler ATA66 umoźliwia transmisję danych z prędkością 66 MB/s.
Ja mam Pioneer DVD 120S (wersja slot–in czyli bez tacki) i sobie go cenię działa dobrze. Ma duźy transfer prędkość odczytu cd 40x, DVD 16x – transfer w trybie UDMA 4. Głośność napędu umiarkowana, bynajmniej nie przeszkada.
Niestety nie powiem co lepsze bo tego drugiego napędu nie widziałem. Sam musisz sprawdzić.
Niestety nie powiem co lepsze bo tego drugiego napędu nie widziałem. Sam musisz sprawdzić.
Strona 1 / 1