Dwa Windowsy, niewidzialne partycje, jak to ugryźć?

Cześć,
Z racji tego że jestem nowy na forum, moje pytanie może nie być inteligentnie skonstruowane, bądź też może już dawno znalzło swoją odpowiedź.

Mianowicie, stawiam dwie partycje kazda po około 19 giga na jednym dysku, i zakładam oddzielne systemy XP Prof SP2. Jeden dla osób młodszych i jeden dla osoby która lubi kombinować w sprzęcie. Chciałbym by przy wejściu w Windows nr.1 na partycji C: w oknie "Mój komputer" dysk z systemem Windows nr.2 na partycji D: nie był widoczny i nie dało się go w żaden sposób zlokalizować. Tak samo, w analogiczny sposób w drugą stronę. Czy jest to wykonalne? Jeśli tak, w jaki sposób.

Z góry dziękuję za pomysły, oraz wszelaką pomoc.
Pozdrawiam
Adam J.

Odpowiedzi: 1

Żółty
Dodano
25.09.2006 19:30:42
  • Rebe 25.09.2006 19:46:17

<div>Ż&oacute;łty&nbsp; jesteś pewien, że to to i że w og&oacute;le się da ( tylko spojrzałem, bez biegania po linkaw w środku )&nbsp;? </div><div>Problem plik&oacute;w rozruchowych partycji nr 1 i nr 2, a do tego jak już coś ukryję to jak to &quot;odkryć&quot; w chwili wchodzenia, bo przeciez to jest jeden dysk?</div>

• Żółty 25.09.2006 19:58:42

<p>Mam nadzieję, że nie jest tak najgorzej - ten program co go linkował <span class="name"><a id="JK601386" name="601386"></a><strong>kurđ </strong>działa jako usługa systemowa (nie zaglądałem jak działa to co <span class="name"><a id="JK601396" name="601396"></a><strong>Seth </strong>podlinkował)</span>. Czyli, na chłopski rozum, system dostęp ma do wszystkiego a on blokuje jedynie dostęp dla konkretnych użytkownik&oacute;w. Fakt, że wszystko się da ominąć - dostęp da się uzyskać z poziomu konsoli odzyskiwania, czy też z jakiejś dyskietki startowej (z ewentualnie dograną obsługą NTFS) albo Linuksa Live jakiegoś.</span></p><p><span class="name">Ale być może (zależy to oczywiście od umiejętności i wiedzy poszczeg&oacute;lnych użytkownik&oacute;w tego komputera) wystarczy ta prosta restrykcja w rejestrze co ja ją podlinkowałem a kt&oacute;ra jedynie ukrywa dyski i nie pozwala wejść&nbsp;z poziomu explorera.&nbsp;</span></p>

• Jablonski1987 25.09.2006 23:22:39

Czyli poprostu, rozumiem że jeśli owe Windowsy są na jednym dysku, to nie ma takowej opcji by jedna partycji nie widziała drugiej podczas swojego działania. Czyli w takiej sytuacji lepiej podblokować dostęp do dysk&oacute;w poszczeg&oacute;lnym użytkownikom w odpowiednich systemach, tak?

• Rebe 26.09.2006 09:53:34

Możliwość to pewnie jest. Tyle, ze - bez używania jakiegoś managera zewnętrznego- nie da się wybrać windowsa dla użytkownika. Stąd moje zastrzeżenia dotyczące możliwości w warunkach przez Ciebie wskazanych.

• Jablonski1987 27.09.2006 22:21:05

Ok, dzieki wielkie koledzy. Ale jednak zrobie prościej, po prostu poblokuje dostęp do tych dysk&oacute;w z poziomu Admina systemu.<br />Pozdrowienia i wielkie dzięki jeszcze raz.<br />

Jablonski1987
Dodano:
25.09.2006 19:00:05
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1