Dwa systemy

Witam, sprawa wielokrotnie wałkowana, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na problem z jakim się zetknąłem. Na dysku, za pomocą fdisk, zrobiłem dwie partycje, na jednej zainstalowałem jako pierwszy WIN 98, następnie na drugiej WIN XP. Mam na dysku dwa systemy, jest również podczas startu ekran wyboru systemu. Niestety po wyborze '98 ukazuje się czarny ekran, migający myślnik w lewym górnym rogu i koniec. XP startuje bez problemu. Co może być tego przyczyną? Czy jest szansa na uratowanie tej instalacji bez formatowania wszystkiego? Czy mogę z poziomu XP odpalić płytę z 98 i zainstalować go jeszcze raz? A może z płyty '98 botować i instalować na partycję, na której jest obecnie? Proszę o radę. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 8

Win xp dogada się na jednym dysku z wieloma systemami operacyjnymi na partycjach od ntfs , fat32 + partycje linuksowe , ale to nie jest proste zadanie . Sam miałem win98, dwa liny i xp na jednym twardzielu i partycje od ntfs , przez fat32 po exf2 .Bootloaderem był standatrowy starter winxp. Pic polega na tym że mimo wpisu w boot.ini dla win98 , nic sie nie dzieje przy starcie.Dla win98 jak i dla Linuksa trzeba skopiować pierwsze 512 kilobajty z rekordów partycji danego systemu plików , zapisać na partycje winxp i wpisać w boot.ini odpowiedni wiersz. Dla linuksa np: c:\bootlin.bin="linux" gdzie bootlin.bin to kopia rekordu partycji linuksowej / root z zainstalowanym systemem. Opis jak to zrobić mozna znależć w sieci dla xp i linuksa http://gorzow-wlkp.pl/linux/xp_win.php. Chyba że uzywa się LILO lub GRUBA zamiast bootloadera winxp. Dla winxp plus win98 trzeba użyc do skopiowania dbug.exe z w98 , ale jak to zrobic to juz moja słodka tajemnica. Sama instalacja systemów to już inna bajka. Podpowiem że trzeba użyć PartitionMagic z boota ina pewien czas ukrywać pewne partycje i zmieniać wpisy ,która partycja startuje pierwsza. Kolejnosc instalacji systemów i partycji musi być odpowiednia , chyba ze uzyje sie Norton Ghosta .Domyslcie sie po co ? Tak troche zkrecona metoda ale działa i mozna nawalić na dysk co dusza zapragnie. Łatwiejsza metoda to użyć bootloadera innej firmy .
toevi
Dodano
27.10.2007 21:45:10
Niestety, kolejne sposoby zawodzą i chyba konieczna będzie nakładka. Obawiam sie jednak, ponieważ 98 zainstalowany jest na D:, a XP na C:. Podczas botowania win98 zajmuje się tylko C: Znajduje na nim błędy, chce je naprawiać, poza tym pokazał się komunikat, że wielkość dysku C: jest nieprawidłowa i również chce to naprawiać. Czy nie uszkodzi to XP? Czy w trakcie instalacji będę miał możliwość wyboru, aby instalował się ponownie tam, gdzie jest, czyli na D:?Czy po zainstalowaniu 98 również będę miał dostęp do okna wyboru, w którym m.in jest konsola? Pozdrawiam
Andik
Dodano
13.10.2007 11:15:56
  • Endrju 27.10.2007 23:29:35

[quote=Andik]...Obawiam sie jednak, ponieważ 98 zainstalowany jest na D:, a XP na C:. Podczas botowania win98 zajmuje się tylko C: Znajduje na nim błędy, chce je naprawiać, poza tym pokazał się komunikat, że wielkość dysku C: jest nieprawidłowa i również chce to naprawiać.[/quote] wysoce prawdopodobną jeśli nie pewną przyczyną jest to iż 98 masz na D: Swoją drogą nie wiem jak Ci się w ogóle udało go tam zainstalować, gdyż ten system nie instaluje się nigdzie poza C: [chyba, że po instalce XP nastąpiło przeliterowanie partycji] Postaw 98 jako pierwszy system na C:, a potem XP na D: i będzie dobrze. Swoją droga wartałoby najpierw sprawdzić sugestię Żóltego i obejrzeć ew. wyedytować plik boot.ini celem poprawnego zbootwania systemów, a nuż ruszy to w takiej konfiguracji.

Skoro nie masz dyskietki startowej to sobie ją ... zrób ;) www.bootdisk.com Ewentualnie, nie pamiętam dobrze czy się dało, z płyty instalacyjnej Windowsa 98 komputer odpalić (nie uruchamiać instalatora tylko wykorzystać ja do rozruchu) i tam działać.
Żółty
Dodano
05.10.2007 18:38:48
Nakładka - odpalasz instalatora w98 z CD i prowadizwsz normalną instalację - na partycji i w katalogu, w kórym ten system był - pliki zostaną nadpisane. Konsola - to juz faza naprawiania XP ( polecenia typu fixmbr, fixboot i ew. bootcfg - masz dostep do XP więc mozesz o nich w pomocy poczytać, o konsoli odzyskiwania też ).
Rebe
Dodano
05.10.2007 18:38:07
Przepraszam za nadmiar informacji :-). Niestety nie mam dyskietki startowej '98. Nie mogę też wybrać trybu ms-dos i użyć scanreg, ponieważ 98 nie mogę odpalić. Co do nakładki 0 i konsoli, nie zrozumiałem z tego nic. Czy mogę prosić bardziej łopatologicznie?
Andik
Dodano
05.10.2007 18:32:52
Może i masz, Żółty, rację - z nadmiaru informacji dot. okolicznosci powstania problemu jakoś na to nie wpadłem ( za co mi wstyd niezmiernie, albo i nie ).
Rebe
Dodano
05.10.2007 15:40:38
Może zanim nakładka będzie robiona to wypróbować w dyskietki startowej Windowsa 98 polecenie [quote]sys a: c:[/quote] i jak 98 będzie startował poprawnie to przywrócić bootloadera XP. Bo cos mi się zdaje, że to nie problem z 98 jako takim a tylko z bootloaderem, który nie potrafi wystartować tej dziewięćdziesiątki ósemki.
Żółty
Dodano
05.10.2007 14:27:20
Możesz spóbowac wybać w w98 start w trybie ms-dos i wpisać scanreg /repair by sprawdzić czy nie będzie dość. Jeżeli nie to chyba nie ma sensu kombinowac bardziej i użyć metody najprostszej - reinstalacji w98 ( nakładki 0, a potem tylko odtworzyć - z poziomu konsoli - rozruch XP ).
Rebe
Dodano
05.10.2007 14:14:40
Andik
Dodano:
05.10.2007 14:00:41
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1