Dwa systemy wspólne uprawnienia do plików
Witam
Mam na komputerze 3 partycje, na pierwszej jest xp na drugiej vista a na trzeciej moje dokumenty z xp. Chciałbym aby katalog z moimi dokumentami były współdzielony przez xp i vistę z uprawnieniami tylko dla jednego użytkownika (tzn. jednego visty i jednego xp). Obecnie aby mieć dostęp do katalogu muszę zmienić jego właściciela co zamazuje prawa dostępu z drugiego systemu. Czy można coś zrobić aby dwa systemy dogadywały się jakoś co do praw dostępu do plików.
Za odpowiedź z góry dziękuję,
goffer
Odpowiedzi: 3
A to chyba raczej nie jest istotne - ustawiasz siebie jako właściciela, dodajesz uprawnienia dla siebie, ustawiasz je na pełne i na drugim systemie zmieniasz tylko właściciela - i powinno działać. A na liście z uprawnieniami powinien być wpis z sidem z drugiego systemu (jako nieznane konto)
Ewentualnie ustaw grupę a nie uzytkownika jako właściciela albo ustaw grupie wbudowanej w system uprawnienia
Zobacz -> http://img144.imageshack.us/img144/2504/uprawnieniatz5.jpg - to sa uprawnienia do katalogu profilu Administratora (fizycznie katalog Users\Administrator) z Windowsa 2008 widziane z poziomu drugiego systemu (XP). Jako właściciel widnieje grupa Administratorzy
nie mogę dodać uprawnień nie będąc właścicielem pliku, obojętnie na jakim systemie i jakie mam uprawnienia.
A normalne dodanie uprawnień - zamiast zmany wlaściciela nie przynosi żadnego skutku ??
Strona 1 / 1