Dwa małe problemy

I Problem

Przy zamykaniu systemu pojawia mi sie taki komunikat:

"Stacja nie jest gotowa do uźycia, sprawdź :A, upewnij sie źe włoźono do niej dysk i zamknij stację.

II problem

Przy włączaniu kompa mam reklame mojej płyty głównej. Jak to wyłączyć?

Odpowiedzi: 8

jak narazie stacja sie uspokoiła...po prostu ją odłączyłem bo te metody nie pomagają, nawet jak odłącze napęd dyskietek a nie usune go z menadźera urządzeń to nadal występuje błąd
Kwasniewski
Dodano
06.10.2005 16:25:39
1. Nieprawidłowo przypisana ikona/skrót z którego jakiś progs z Autostartu pragnie odczytywać napęd dyskietek. Pooglądaj wszystkie skróty Pulpitu itd. co mają we Właściwościach.

2. MRU (Most Recently Used) + Recent + Prefetch:

Start >>> Uruchom >>> Prefetch >>> Ctrl + A = kasacja wszystkiego

Start >>> Uruchom >>> Recent >>> Ctrl + A = kasacja wszystkiego (zostaw sobie tylko pliki *.INI by mieć ładną ikonkę folderu Recent)

3. Zmienne środowiskowe uwzględniające napęd A:

Start >>> Uruchom >>> cmd i wklep komendę SET. Oglądnij wszystkie ścieźki i czy aby gdzieś nie plącze się "A".

4. Wbudowany do Office'a FindFast, który "indeksuje" dokumenty na dyskach. Jeśli przez Office'a został przepuszczony plik zlokalizowany na dyskietce to ta funkcja mogła go sobie wprowadzić do bazy danych i następuje próba dostępu do dyskietki. Wywal Office z Autostartu:

Start >>> Programy >>> Autostart >>> skasuj z prawokliku skrót

5. Jednak Norton. Odznaczenie opcji nie jest dowodem poprawności jej działania. Wiadomo jak to jest z Nortonem. Coś się moźe skopcić.

6. Usługa w XP, która przeszukuje napęd dyskietek.

Start >>> Uruchom >>> services.msc i przeanalizuj WSZYSTKIE usługi oraz ich zaleźności wliczając w to usługi nie macierzyste dodane przez instalacje twoją rączką.

7. BIOS ..... no tak tylko mi się nie zgadza faza ładowania. Anyway zresetuj kompa do BIOS i w Boot Sequence przesuń napęd A na pozycję poza C z którego startuje Winda. Kolejność C >>> A nie zaszkodzi ci.

Zgaduję.............. ale od czegoś trzeba zacząć.

PS. Unicorn ... skoro facet mówi "obojętnie jaka zapora" to wskazówka instalacji jeszcze jednej nie jest elegancką metodą rozwiązania problemu.....
kamaa
Dodano
06.10.2005 15:21:57
kamaa:
czy masz zainstalowany program Office??

tak mam office 2003
Kwasniewski
Dodano
06.10.2005 09:42:04
To jeszcze inaczej – mogło być tak, źe zapisywąłeś coś na a:\ i to odwołanie zostało "w pamięci" systemowi. Stąd teraz efekt łaśnie tkai.
Pewnie jakie wyczyszczenie ostatnio otwieranych dokumentów itp. mogłoby być remedium na to – o ile jest to ta przyczyna.
Moźesz – zamiast robić to z ręki – ściągnąc i zainstalowac PowerToys for windows XP , albo sam TweakUI – są na stronach MS i w nim opcje czyszczenai poustawiać.
Rebe
Dodano
06.10.2005 09:26:08
czy masz zainstalowany program Office??
kamaa
Dodano
06.10.2005 03:34:39
Rebe:
1. Tak bym postawił, źe w opcjach antywirusa jest ustawione skanowanie stacji dyskietek przy zamykaniu.

na tym kompie nie ma antywirusa
Kwasniewski
Dodano
05.10.2005 22:21:11
1. Tak bym postawił, źe w opcjach antywirusa jest ustawione skanowanie stacji dyskietek przy zamykaniu.
Rebe
Dodano
05.10.2005 22:11:39
no właśnie w tym problem źe nie widze czegoś podobnego
Kwasniewski
Dodano
05.10.2005 22:09:14
Kwasniewski
Dodano:
05.10.2005 21:56:01
Komentarzy:
8